Even geduld...

Tot rust komen met elkaar of samen met je gezin midden in de natuur. Dat kan op de Friese Meren. Een ruim vaargebied met allemaal leuke Friese plekjes. Je kunt aanleggen aan de vele steigers of eilandjes en genieten van jouw eigen privétuin mét zwembad.

Er-VAREN op de Friese Meren
Friesland, het land van water, weiland en zee…
Dat is de 1e dichtregel van 1 van mijn gedichtjes. Het is precies dat wat mijn provincie zo mooi maakt. De ruimte, frisse lucht, natuur, vitamine F, noem ik het wel. Met onze boot beleef ik het allemaal.

Rm90byAxIG9uemUgYm9vdA==

Onze basis: de boot

Het begon allemaal toen wij onze boot kochten en ik de provincie vanaf het water ging ervaren. De boot is voor mij echt een klein tweede huis, van alle gemakken voorzien. Zo hebben we bijvoorbeeld een wc, keuken, water en stroom via een zonnepaneel. Stamplaats is onze woonplaats Joure, vanuit hier varen we overal naartoe en kan het genieten beginnen. Dat is een belevenis, elke keer een klein feestje! De natuur verandert in je eigen tuin met zwemparadijs als je de boot ergens aanlegt.

Rm90byAzIHdvdWRzZW5kIGxpZiBob3RzcG90IG9ta2UgamFuIHZhbmFmIGhldCB3YXRlcg==

De Friese Meren

Het gebied de Friese Meren is onze basis. Hieronder vallen onder andere het Sneekermeer, Heegermeer, Slotermeer, Goingarijpster Poelen en de Kuffurd. Genoeg keuze dus. Waar we gaan aanleggen hangt af van de wind. Neem van mij aan, je wilt niet ’s nachts schommelend wakker worden omdat je aan lager wal ligt. De wind komt dan naar je toe en het water klotst tegen de boot. Zo niet fijn… Het fijne is dat er genoeg leuke plaatsen zijn waar je zo naar toe kunt varen. Heeg, Woudsend, Langweer, Lemmer, Terherne en Joure natuurlijk. Hier en elders vind je ook HOTSPOTS die een bezoekje waard zijn, zoals Omke Jan of Picknickers. Op mijn site ‘Leven in Friesland’ vind je die leuke adressen, per thema of per plaats.

Rm90byA0IE1hcnJla3JpdGUgYm9yZGpl

Marrekrite

We liggen graag op 1 van de vele Marrekrite plekjes. Marrekrite is een recreatieschap voor water en land. De plekken, in de natuur, zijn onderhouden met oog op alle belanghebbenden. Natuur, de bomen en de beestjes, en recreanten, wij dus. Je koopt 1 keer per jaar een vlaggetje van ongeveer 10 euro en je hebt er het hele seizoen plezier van, geweldig.

Rm90byA2IGlsbHVzdHJhdGllIEZyaWVzZSBtZXJlbg==Rm90byA3IGJsb2VtZW4gcGx1a2tlbiB2b29yIG9wIGRlIGJvb3Q=

Rust

Op de boot kom ik helemaal tot rust, je wereld is kleiner. Geen WiFi, ok… ik probeer ook af te kicken van de 4G. Je hebt zeeën van tijd om te lummelen, hangen, lezen, tekenen, liggen op het dek, te niksen, te plonsen, te smikkelen en spelletjes te spelen. Eigenlijk ontstaan hier, serieus, de beste ideeën. Het geluid van het water, de wind en vogels, lees vele vogels, is fijn. Je hebt het gevoel dat je reset!

Rm90byAyIGRlIEZpcmVzZSBNZXJlbiB3b3JkZW4gZWVuIHByaXZlIHp3ZW1iYWQ=

Kindervermaak

Ook de kinderen vermaken zich op de boot met minder. Donald Ducks worden verslonden, er wordt gespeeld in, met en op het water, met de rubberboot gevaren, een balletje getrapt en ’s avonds wordt er een filmpje op de laptop gekeken. Regent het, dan is dat best gezellig, dat tikkende geluid op het dak… als het maar niet te lang duurt, dat dan weer wel.

Rm90byA4IExhbmd3ZWVyZGVyIHNsb2Vw

Zelf beleven?!

Nog nooit op de Friese Meren gevaren? Zonde! Ik vind het super tof als jullie dit heerlijke gevoel van vrijheid zelf komen ervaren. Je kunt een Langweerder Sloep huren om een dagje te varen. Ergens aanleggen, picknicken op de steiger en het geluid van het water dat langs de boot spettert… Doen!

Rm90byA5IHNtaWtrZWxlbiBvcCBkZSBsYW5nd2VlcmRlciBzbG9lcA==

 

Praktische informatie:

Overnachten? Lees meer over de Marrekrite aanlegplaatsen.
Aanmeren? Voor de leukste HOTSPOTS van LiF – Leven in Friesland

Ik wens je een behouden vaart en een fijne zomer!
Lotte