Even geduld...

In de winter zijn de Nederlandse landgoederen extra sfeervol wanneer eigenaren je verwelkomen met lichtjes, vuurkorven en winterse lekkernijen. Bekijk de 5 mooiste landgoederen.

Nergens zijn de jaargetijden zo goed te volgen als op de vele landgoederen die Nederland rijk is. Lanen met eeuwenoude bomen, prachtige landhuizen en kastelen, weelderige waterpartijen, uitgestrekte landerijen, op menig landgoed vind je ze allemaal. Zijn deze idyllische buitenplaatsen van zichzelf al mooi, in de winter zijn ze extra sfeervol. Proef de winter: 5x winterwonderland op Nederlandse landgoederen.

1. Wat een heerlijkheid!

Lichtjes, vuurkorven en Oudhollandse geveltjes sieren het tweede weekend van december Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt tijdens de Kerstfair. Je kunt tijdens de fair het grote landhuis bezoeken – natuurlijk in kerstsfeer -, snuffelen bij winkeltjes in het koetshuis en de historische hoeves of een ritje op de arrenslee maken door het parkbos.

Locatie: Mariënwaerdt – ’t Klooster 5, Beesd

2. Terug in de tijd

Waan je in vervlogen tijden in kasteel Middachten tijdens de kerstopenstelling in december. De kerstman heet je welkom bij de toegangsbrug, waarna je je kunt vergapen aan de mooiste kerstversieringen – veel bloemen! – in het begin 20e-eeuwse interieur. Er is ook een kleine kerstmarkt met handgemaakte kunst- en streekproducten.

Locatie: Kasteel Middachten – Landgoed Middachten 3, De Steeg

3. Schatgraven

Op Landgoed en Kasteelhoeve Geldrop kun je eind januari binnenkijken en tegelijkertijd schatgraven bij ruim 25 brocanteurs tijdens Brocante d’Hiver. De mooiste brocante vondsten uit Frankrijk, Engeland en België staan uitgestald in de vertrekken van het 17e-eeuwse kasteel en de kasteelhoeve.

Locatie: Kasteelhoeve Geldrop – Helze 8, Geldrop

4. Winterwonderlandgoed

Een frisse neus halen en ondertussen genieten van bossen, akkers, lanen, grachten, vijvers met uitzicht op een echt kasteel doe je op Landgoed Slangenburg bij Doetinchem. Landgoedeigenaar Staatsbosbeheer zette meerdere wandelroutes uit in de omgeving, ieder met een eigen kleur.

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl (zoek op Slangenburg)
Startpunt van de wandelingen: Kasteellaan 6 in Doetinchem

5. Een sprookjesdecor

Eind november is de sprookjesachtige omgeving van Kasteel de Haar het decor van de Country & Christmas Fair. Zeker ’s avonds wanneer het kasteel oplicht en de vele kaarsen en vuurkorven branden, krijg je hier meteen zin in warme wollen dekens, glühwein en natuurlijk kerst!

Locatie: Kasteel de Haar – Kasteellaan 1, Haarzuilens

Extra tips:

  • Op de website van Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) kun je zowel op thema als op de kaart zoeken naar landgoederen om te bezoeken.
  • Leuk voor kinderen! In de kerstvakantie organiseert Kasteel de Haar sprookjesrondleidingen door het kasteel. Extra magisch als je gaat tijdens de lichtjesavonden!

(fotografie: o.a. Liesbeth Kaldenberg)