Even geduld...

Ben je op zoek naar een bijzonder uitje? Kom naar Fort & Vrij, een fortenfestival in de buitenlucht. Van 5-13 september worden er tal van leuke activiteiten georganiseerd bij de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Stelling van Amsterdam (UNESCO werelderfgoed) en andere waterlinies. Van prachtige concerten tot filmavonden, van rondleidingen en familiewandelingen tot een fortsurvival en een demonstratie oude ambachten.

De forten

Eeuwenlang hebben de forten langs de waterlinies ons beschermd tegen vijandelijke aanvallen. Wanneer je rondloopt bij een van de forten zie je nog duidelijk de sporen van het verleden. Indrukwekkend! Maar deze groene oases aan de rand van de stad, op het platteland of langs het water hebben nog veel meer te bieden. Een groot aantal van de historische verdedigingswerken heeft een nieuwe bestemming gekregen. Tijdens de Fort & Vrij dagen worden er bij de verschillende forten unieke activiteiten georganiseerd, waardoor de forten nog meer gaan leven. Een bijzonder dagje uit!

Bezoek de Fort & Vrij dagen

De poorten van de verschillende forten staan niet alleen tijdens de Open Monumentendagen in het weekend van 12-13 september voor je open, maar ook de in de voorafgaande week. De Fort & Vrij dagen, voorheen het Fortenfestival, vinden dit jaar plaats van 5 t/m 13 september, in de buitenlucht (dus Coronaproof) en met de imposante forten als decor.

Het programma is zo samengesteld dat er voor zowel jong als oud van alles te beleven is. Of je nu een van de linieroutes fietst of een etappe van het Waterliniepad wandelt, een open dag bezoekt of op avontuur gaat, voel je vrij en welkom om te komen aanwaaien voor een hapje en een drankje.

Het programma van Fort & Vrij

Bij bijna elk fort langs de waterlinies is wel iets te beleven. Voor het uitgebreide programma kijk je het beste even op forten.nl, ik geef je alvast een paar bijzondere tips:

  • Het Fort bezuiden Spaarndam is een van de forten van de Amsterdamse Waterlinie. Strijk neer op het terras voor oma’s appeltaart voordat je met een kano of bootje gaat varen op de Mooie Nel waaraan het fort ligt.
  • Zet koers naar Forteiland IJmuiden voor een rondleiding over het eiland.
  • Bestel een picknickmand bij bijvoorbeeld Fort Zuid, Fort KIJK, Fort aan de Klop of het Geofort en zoek een plekje in het gras rondom de forten.
  • Naar de drive-in bios? Op 5 september draait in Schoonhoven ‘A star is born’ en op 12 september in Nieuwpoort kun je de film Bohemian Rapsody bekijken.
  • Genieten van live muziek? Op de zondagen ben je van harte welkom bij Fort Vuren of in de vesting Gorinchem.
  • Op Fort Rijnauwen ben je welkom voor een familiewandeling.
  • Fiets een route van 44 kilometer langs 7 forten van de Stelling van Amsterdam.
  • Nachtelijke avonturen beleven? Op zaterdagnacht 6 september kun je bij Fort bij Spijkerboor terecht voor een Fortsurvival.

Let op: een aantal activiteiten moet vooraf gereserveerd worden!

Bekijk het programma op www.forten.nl!