Even geduld...

‘De Franse Ardennen? Ik ken alleen de Belgische Ardennen!’ Een veelgehoorde reactie op mijn reis naar de Franse Ardennen. Voor veel Nederlanders beginnen en eindigen de Ardennen in België.

Slechts enkelen weten dat deze prachtige streek grensoverschrijdend is en zich uitstrekt tot in Luxemburg en Frankrijk. Dit mooie stukje van Europa verdient zeker je aandacht. Nog geen 3,5 uur rijden (vanaf Arnhem) en je staat in een andere wereld. Ik mocht het Franse deel van de Ardennen ontdekken en heb vijf dagen met een grote glimlach rondgereden.

Onbekend, maar niet onbemind!

De Franse Ardennen vormen een perfecte bestemming voor een (culinair) weekendje weg, een actieve vakantie of een gezinsvakantie. De verschillende landschappen, de idyllische dorpen, de culturele schatten en de culinaire hoogstandjes zorgen voor een gevarieerd aanbod. Voor elke vakantieganger wat wils. Zelfs de meest verwende vakantieganger, zoals ik, zal hier blij worden en dat zo dicht bij huis! De streek is nog lang niet zo toeristisch als de Belgische Ardennen. De stille landweggetjes, stoere kastelen en schattige dorpen heb je vaak voor jezelf en wachten op jou om ontdekt te worden. Volg een van de uitgezette routes van ‘Tourisme en Ardennes’ en verbaas je, net als ik, over de fraaie natuur en mooie bezienswaardigheden.

Kastelen, forten en landgoederen

Het glooiende landschap wordt afgewisseld door forten en kastelen, die markant boven de dorpen en steden uit steken. Het eeuwenoude fort van Sedan is zelfs een van de grootste vestingwerken van Europa. Kleiner, maar niet minder charmant, is het vestingstadje Rocroi. De stadswallen zijn goed bewaard gebleven en nodigen je uit voor een rondwandeling.

Na alle natuur en kleine dorpjes is de Place Ducale in Charleville-Mézières een welkome afwisseling. Terrasjes, fijne restaurants (aanrader restaurant Lard des Mets op de Rue Borbon), goede koffie en macarons… Alles wat we onderweg niet konden vinden voor de inwendige mens, vinden we hier! La vie est belle!

Grenzeloos genieten in de Ardennen

Ben je in België of Frankrijk? Het continue piepen van je smartphone maakt je aan het twijfelen. ‘Welkom in België’, ‘De tarieven van Frankrijk’, België, Frankrijk, België… Het maakt niet uit, het is overal even mooi! Volg de Maas (Meuse) van België naar Frankrijk, al slingerend door het landschap. Donkere en eindeloze bossen rijzen steil uit het water op. Of ga de grens over bij Bouillon en geniet van rust en ruimte, je kunt hier niet anders dan grenzeloos genieten!

Praktische informatie:

Meer lezen over de Franse Ardennen? Bezoek de website van het Toerisme in de Franse Ardennen, plan een weekendje weg en ga op ontdekkingsreis.

Ontdek ook deze plekjes: