Even geduld...
Lezen
Plekjes
Informatie
lezen
Plekjes
bekijken
Ontdek de Friese Wouden
Friese Wouden? Wanneer we denken aan Friesland, dan gaan onze eerste gedachten naar Friese Meren, zeilen, schaatsen en Leeuwarden. Misschien zijn bossen wel het laatste wat we in Friesland verwachten en toch, ze zijn er!

Waar?

Tussen het merengebied en Drenthe ligt de regio de Friese Wouden, land van natuurlijk ritme. Een regio met veel afwisseling in landschappen, van bossen, heide en veenmoerassen tot weilanden, landgoederen en zandverstuivingen. 

Op de fiets door het Drents-Friese Wold

Veelzijdige natuurgebieden

De regio Friese Wouden bestaat uit acht verschillende natuurgebieden:

  • Het Lage Land ten noorden van Heerenveen – ookwel het 'lege midden'. Een polderlandschap met uitgestrekte weilanden met daarboven Hollandse luchten, overgaand in het Friese Merengebied. Huur een (elektrische) sloep of vaar mee op een Skûtsje, door N.P. de Alde Feanen, naar Drachten of langs de Turfroute. 
  • Het Buiten van de Friese Oranjes bij Oranjewoud – Verstopt in de bossen liggen landgoederen met statige landhuizen, buitenverblijven en lange lanen.
  • De Moerassen ten zuiden van Wolvega – avontuurlijke wandelaars, fietsers en kanovaarders opgelet: hier wacht een moerasgebied van ruim duizend hectare. Ga tussen de rietlanden op zoek naar de otter. 
  • De 7 Bossen bij Beetsterzwaag – het mooie dorp met statige herenhuizen wordt omringd door maar liefst zeven bossen met oude eiken. 
  • De Frije Wijken in het centrum van de Friese Wouden.
  • Onaangeraakt Land bij Föchteloërveen – een stukje oernatuur waar je kunt kanoën en prachtige wandelingen maken. 
  • De Hoge Heide bij Bakkeveen – een heidelandschap zoals in de oudheid met vlak buiten Bakkeveen het 3 Provinciënland (Groningen, Friesland, Drenthe).
  • Het Uitgestrekte Woud bij N.P. Het Drents-Friese Wold – met zandverstuivingen, mooie bossen en genoeg activiteiten voor jong en oud: mountainbiken, uitzichtstoren de Bosbergtoren beklimmen, klauteren in het klimbos en een blotevoetenpad. Ga op zoek naar de Kale Duinen en neem een picknickmand mee. 
Veen- en moerasgebieden

Go slow!

Deze aantrekkelijke namen prikkelen om op ontdekking te gaan. Al fietsend, wandelend en zelfs varend (jawel, ook in dit stukje Friesland kun je vanaf het water de schoonheid ontdekken) beleef je de Friese Wouden op haar best. Laat je auto staan en go slow! Wie langzaam reist, ontdekt meer.

Blijf gerust een nachtje slapen bij een van de bijzondere plekjes die we voor je geselecteerd hebben, er is genoeg te zien, doen en beleven.