Even geduld...

Mijn herinnering aan Friesland gaat zo’n vijftien jaar terug. In die periode bezochten mijn toenmalige vriend en ik de leukste plekken in de noordelijke provincie. Voor zijn werk woonden we namelijk in Groningen en in onze vrije tijd trokken we er graag op uit. Leeuwarden, Bolsward en Dokkum, we wisten de gezelligheid overal te vinden. Nu besef ik me pas dat er zoveel meer was dan het stadse en dorpse vermaak: dankzij Fête de la Nature in Nationaal Park Alde Feanen.

‘Fête de la Nature’

Maar voordat ik het park zou ontdekken, werd ik in Het Friese Warten, vlakbij De Alde Feanen, ontvangen door het creatieve team van ‘Fête de la Nature’: een landelijk natuurfestival dat door prinses Irene naar Nederland is gehaald. In de tuin van recreatieboerderij De Wartenster werd een inspirerend ‘natuurcollege’ gegeven en vervolgens een dinerbuffet met streekproducten. Dit lokale feestmaal zou ervoor zorgen dat ik genoeg energie had voor de expeditie die niet veel later beginnen zou. Op naar nationaal park De Alde Feanen.

Alde Feanen Nationaal Park

In het oude veengebied (ofwel ‘Alde Feanen’) vier je de natuur. Dit adembenemende landschap, midden in Fryslân, brengt je op oorspronkelijke wijze in verbinding met flora en fauna. Je vindt er meren, sloten, moerassen en plassen die samen een afwisselend lappendeken van land en water vormen. Behalve bijzondere planten en bloemen ontdek je er inheemse bewoners, de Friese Big Five: de otter, de ree, de roerdomp, de aalscholver en de ooievaar.

Ontwakend Landschap

De expeditie die op het avondprogramma stond, werd geleid door de creatieve doeners van ‘Ontwakend Landschap’: een collectief van natuurbewuste ondernemers. Deze groep biedt magische expedities van zonsondergang tot zonsopgang. En dat heb ik geweten: een avond rondvaart over de meren (met de Friese ‘praamboot’) gevolgd door een wandeling langs de moerassen en het riet om uiteindelijk bij een kampvuur met tentjes in de natuur te eindigen. Na een lokale borrel richting luchtbed om daarna rond half vijf, jawel in het weekend, te worden gewekt door de mystieke geluiden van een fluitist!

Een bijzondere ervaring

Ik ben absoluut geen ochtendmens, maar wakker worden middenin de Friese natuur door de melodie van de muziek, met een schitterende zonsopgang in het vooruitzicht, gaf mij genoeg aanleiding om enthousiast uit mijn tentje te kruipen. In een flinke looppas wandelde ik met zo’n twintig mede-avonturiers naar het uitkijkpunt in het veengebied. Voordat het zover was, stond ons nog een verrassing te wachten: een gedicht over verdronken liefde, gepresenteerd door een dichter die zich om 5.00 uur had verscholen in… het water!

Eenmaal bij de uitkijktoren van De Alde Feanen werden we opnieuw stil. Zaterdagochtend 5.23u. Zomaar een ochtend die opeens onvergetelijk werd. De diep roodoranje gloed van de zon bedekte in rap tempo de nachtelijk resten van het moerasgebied. Binnen enkele minuten was het gehele natuurpark prachtig verlicht. Inderdaad, een magische expeditie. De wandeling en terugvaart met gids, compleet met ontbijt van lokale producten, zorgde voor een voldaan gevoel. Dat moet de zeearend gezien hebben die rakelings langs ons vloog. De otter en de aalscholver heb ik jammer genoeg niet gezien, maar de ree en de ooievaar keken me eerder die ochtend tevreden aan. En erg zeldzaam: de roerdomp. Een reigerachtige vogel die van zich laat horen met het geluid van een soort misthoorn.

Deze ontmoeting met de natuur in hartje Fryslân heeft mij ontzettend verrast en geïnspireerd om de regio vaker te bezoeken. Zo vind je er Wergea, een authentiek dorpje met een beschermd dorpsgezicht, Warten met haar sfeervolle terrassen aan het water, Earnewâld bekend van het Skûtsjesilen en De Veenhoop, waar waterwegen kruisen. Dankzij de inzet van de Friezen voor het landschapsbehoud, het natuurfestival en aandacht voor streekproducten kwam ik zelf ook weer in contact met de natuur.

Praktische informatie:

Wat? Fête de la Nature. Fête de la Nature is het grootste natuurfestival van Nederland. Elk jaar vindt het festival eind mei plaats. Het doel is om samen de natuur te beleven. Of dat nu in een stadspark of nationaal park is, het gaat om de beveling. Iedereen kan iets organiseren, van een workshop koken uit de natuur tot een speurtocht of een bijzondere overnachting in het bos. Dit jaar is nationaal park ‘De Alde Feanen’ in Friesland de ‘hoofdstad’ van het festival.
Waar? N.P. de Alde Feanen
Overnachten: Het Ontwakend Landschap kwam speciaal voor Fête de la Nature naar N.P. de Alde Feanen. Het Ontwakend Landschap is een initatief van Pier21, een stichting in het leven geroepen met als doel het maken van theatervoorstellingen. Een van de bijzondere activiteiten van Pier21 is het Ontwakend Landschap: ‘een beleving die je raakt, uitnodigt tot bezinning en die je nog lang bij blijft’.

Ps: kun je geen genoeg krijgen van de Friese natuur en de gezelligheid, rijdt dan vanuit Warten een kwartiertje verder naar Grou. Een levendig watersportdorp met een lieflijke kern. Vanaf het terras geniet je op een mooie zomerdag van de tientallen boten die voorbij varen. Of neem het pontje ‘naar de overkant’ voor een andere kijk op de haven. Maak een praatje met de lokale eigenaren en voel je thuis.