Even geduld...

Friesland bruist van de culturele activiteiten dit jaar. Niet alleen in de culturele hoofdstad Leeuwarden is veel te beleven, ook in de andere Elfstedenstadjes wordt veel georganiseerd. In Sloten, aan het Slotermeer, zul je ook zeker verrast worden. Het is een pittoresk vestingstadje met meerdere kunstprojecten.

Sloten is van oudsher een vestingstadje en ligt tussen Lemmer en Balk, vlakbij het Slotermeer. Door de ligging aan het meer is het een echte watersportstad. Het heeft twee waterpoorten, een centrum met smalle straten en terrasjes en is de kleinste Friese stad.

Foto bos

Culturele Hoofdstad 2018

Het bruist dit jaar in Friesland, dát moge duidelijk zijn. Dat Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa is, is inmiddels merkbaar in de gehele provincie. Overal langs de weg zie je vlaggen wapperen en vele events, tentoonstellingen en (openlucht-)theaters zoals de Stormruiter in Leeuwarden en Rockopera Tommy in Joure, zijn in voorbereiding. Ook Sloten laat je graag cultuur snuiven.

Foto tekening

The Colorfield Performance

Als je in Sloten komt aan rijden, kun je er niet omheen: aan de rondweg zie je een weiland vol schilderijen, een project van Dirk Hakze.

The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor grote Land-Art projecten waarbij Dirk Hakze samenwerkt met andere kunstenaars. Hij wil met 919 andere kunstenaars 2018 schilderijen maken. De panelen staan al opgesteld in het weiland in de vorm van een driehoek. Een kunstenaar mag 1 dag over het schilderen van zijn/haar doek doen. Ze krijgen de tijd tot 15 september en het project blijft staan tot 1 oktober. Het project straalt alles uit waar CH 2018 voor staat. Een gemeenschappelijk concept, waarbij de individuele bijdrage samenvloeit in een geheel.

Al wandelend langs de schilderijen in het weiland valt vooral het kleurgebruik en de verschillende stijlen op. Een bijzonder en inspirerend project.

Foto lege borden

11Fountains

Omdat de Elfstedentocht al jaren niet meer gereden wordt, is er een alternatieve tocht bedacht: een tocht langs elf fonteinen in de Friese elf steden. Elf kunstenaars uit elf verschillende landen hebben elk een fontein ontworpen. In Sloten vind je fontein de Kievit. Op een stapel emmers, gieters en jerrycans staat een bronzen jongen met een meisje op zijn schouders en in haar hand heeft zij een kievit, een vogel die wordt bedreigd in Friesland. De fontein is gemaakt door Lucy & Jorge Orta een kunstenaarsechtpaar. Zij richten zich voornamelijk op voedsel-, water- en milieuproblematiek in de wereld. Met de emmers, gieters en jerrycans willen ze aangeven dat het ‘hebben van water’ niet overal ter wereld vanzelfsprekend is.

Blijven slapen in Sloten?

In Sloten ligt Tjalk Het Wakend Oog, een B&B aan boord van een schip. Schipper Leo ontvangt je aan boord, waarna hij de tjalk naar het Slotermeer vaart. Zeilend of op de motor, afhankelijk van de wind. Daarna gaat de boot voor anker en vertrekt de schipper met zijn bijboot om je een nachtje bewust rust te laten ervaren op het water. Een bijzondere ervaring! En wees niet bang, de volgende ochtend word je weer opgehaald.

Liefs, Lotte
Leven in Friesland