Even geduld...

In de wintermaanden zijn we allemaal meer binnenshuis te vinden. We maken het gezellig met kaarsen, leuke accessoires en lekkers. De komende tijd deel ik een aantal mooie winkels in Friesland met je, waar je rond kunt struinen om je huis smûk te maken. Te beginnen met Joure.

Hygge & smûk

Hygge: je kunt er niet meer omheen, de bladen en online media staan er vol mee. Wat is hygge dan eigenlijk? Het is het Deense woord voor een levenswijze waarbij je met aandacht voor je dierbaren leeft, samen bijzondere momenten deelt en geniet van warmte en gezelligheid. Denen maken het extra gezellig (hygge) met kaarsen, de open haard die brandt, spelletjes doen, met z’n allen onder een dekentje een film kijken, ja vast ook Netfix… Voel je het al? In het Fries is er ook een woord als hygge: smûk (uitspraak: smoek). Het is niet een levenswijze, we zeggen het als iets gezellig en knus is.

Met de feestdagen voor de deur is het een mooi moment om een aantal winkels op een rij te zetten waar je smûk voor in huis kunt halen. Ook cadeautjes voor Sinterklaas, onder de kerstboom of een verjaardag vind je in deze winkels. 

Joure

Ik begin met Joure, mijn woonplaats, slechts 1.15 uur vanaf Amsterdam, 1 uur vanaf Utrecht en 40 minuten rijden vanaf Zwolle. Joure is een vlecke; de plaats heeft stedelijke kenmerken maar is geen officiële stad. In Joure vind je alle winkels in dezelfde straat: de Midstraat met in het middelpunt de Jouster Toer die elk uur zijn klokje luidt.

In de Midstraat

In het midden van de winkelstraat zit Lof der Zotheid, een winkel vol met hebbedingen, (woon)accessoires en kleding.  Een schapenvacht om op te liggen, pantoffels voor warme voeten, comfortabele en mooie kleding van merken als Zusss, Studio Anneloes, 10 days en Moscow. Ook lekker zittende kleding hoort bij het hygge/smûk gevoel. Vervolgens loop je verder en kom je bij Qulotte met mooie lingerie en badmode voor haar en hem, om stralend de feestdagen in te gaan. 

Smikkelen & smullen

Iets verder vind je Zee Tsiis. Bij gezelligheid hoort ook lekkers. Loop binnen voor kaas in alle soorten en maten, bijvoorbeeld Friese Riperkrite kaas, wijn, vers gebrande nootjes, granola van Tante Luus en andere (Friese) lekkernijen. Ook leuk om cadeau te geven of te krijgen.

Dan komen we bij De IJsfabriek en chocolade. Naast het zelfgemaakte ijs vind je heerlijke chocolade in de prachtigste vormen: schilderijtjes, schoenen, paddenstoelen & hertjes bijna te mooi om op te eten. Natuurlijk kun je ook een selectie maken uit de vele bonbons. Om je vingers bij af te likken.

Opwarmen bij Bistro Fred

Tussentijds even bijkomen onder het genot van iets lekkers? Dat kan bij Bistro Fred, waar je welkom bent voor lunch, borrel, diner of een kop warme chocolademelk met een stuk gebak. Ook in de winter is het terras geopend, er staan heerlijke vuurhaarden. Heel veel smûk dus.

Ik hou van Jou(re)!
Lotte

P.S. Je bezoek aan Joure combineren met een weekendje weg?

Bekijk de bijzondere plekjes in Friesland