Even geduld...

Krijg je niet genoeg van boeken als Hygge, Lykke en Lagom – boeken die je helpen om te genieten van het leven? Dan mag je zeker Haengbog niet missen: de Zuid-Koreaanse variant, met wijsheden voor een gelukkig leven. In dit boek neemt Barbara J. Zitwer je mee naar Korea en deelt ze haar tips om de wijsheden ook thuis toe te passen. Want om te genieten hoef je niet ver weg te gaan…

Korea is het land waar iedereen samen eet, familie op één staat, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is. Een plek waar de mensen de tijd nemen voor elkaar en streven naar haengbog, blijvend geluk. Barbara J. Zitwer raakte er op slag verliefd op en deelt haar ervaringen en tips graag met jou. Ze nodigde ons uit om mee te gaan op een ‘Korean happiness retreat’ – niet in Korea, maar gewoon in Nederland! 

Tijd voor een bosbad

Op de dag van de retreat sluit ik mezelf op in huis. Niet omdat ik direct een tip uit het boek – maak van je huis een tempel – toepas, maar omdat ik uitgerekend dan mijn sleutels kwijt ben. Als ik ze vind, is mijn huis allerminst een tempel en verwilderd storm ik naar buiten: mijn geluksgevoel is ver te zoeken.

Dat verandert onmiddellijk als ik aankom bij B&B Slapen in het bos in Apeldoorn, een Bijzonder Plekje van het eerste uur. De naam zegt het al: het huisje van Michel en Mariëlle is midden in de bossen gelegen. Ik zou er best een dutje kunnen doen, maar helaas is net dat geen tip uit het boek: de Koreanen gaan liever naar buiten. En dus trekken wij ook de wandelschoenen aan voor een tocht door het groen.

Buiten zijn is goed voor lichaam en geest, en salim yok, een bosbad, versterkt dat effect alleen maar. Daarbij stap je niet stevig door, maar neem je de tijd om door het bos te wandelen en al je zintuigen in te schakelen. Wat zie je, hoor je, voel je, proef je? Het is dé manier om uit je hoofd te komen en de stress van het dagelijks leven te vergeten. Het is ‘een cadeautje aan jezelf, verpakt in dennengeur’.

Zicht op de witte bank en schommelstoel

De kracht van goede gedachten

Opgefrist en, toegegeven, al een stuk gelukkiger komen we terug bij het huisje. We zetten onze schoenen bij de deur – de belangrijkste Koreaanse regel bij bezoek is dat je je schoenen uitdoet, zodat de vloer schoon blijft – en schieten in zachte sokken. In de woonkamer brandt een haardvuur en liggen dekens en kussens: tijd voor een meditatie.

De Koreanen geloven in de kracht van goede gedachten. Een groot deel van geluk ontstaat door samenzijn met anderen, of dat nou je familie is, je vrienden of je landgenoten. En daarom nemen we allemaal iemand in gedachten die we iets goeds toewensen. Onderzoek heeft uitgewezen dat iets goeds doen voor een ander jou ook iets goeds voor jou kan betekenen: niet in de zin van voor-wat-hoort-wat, maar in hoe je naar de wereld kijkt, empathisch en met compassie. Jeong is de kunst van geven zonder iets terug te verwachten.

Heb je al gegeten?

De essentie van Koreaans zijn is volgens het boek iemand te eten geven. ‘Heb je al gegeten?’ is een vraag die eerder gesteld wordt dan ‘Hoe gaat het?’, omdat zorgen voor familie, vrienden en gasten de hoogste prioriteit heeft. Haengbog staat dan ook vol met traditionele Koreaanse recepten die je zelf kunt maken. Elke maaltijd is een gelegenheid om dankbaarheid te oefenen, om te delen en om te genieten.

Laat gastvrijheid nou net een kernbegrip zijn bij B&B Slapen in het bos! We vallen met onze neus in de (room)boter als eigenaresse Mariëlle binnenkomt met een high tea. Quiche, cake, brownies – ik voel me heel dankbaar en het kost me geen enkele moeite om goede gedachten aan haar en de organisatoren van de happiness retreat te wijden. Alle stress van vanochtend is vergeten: ik zou hier uren kunnen blijven zitten, perfect gelukkig in deze warme bubbel van lekker eten en goed gezelschap.

Wijsheden voor een gelukkig leven

Zou dit nou heung zijn: de enorme blijdschap die je ervaart als je in de natuur bent, van een kop dennenthee geniet of een prachtig boek leest? We steken de kaarsjes aan en trekken ons terug met ons dekentje om nog even weg te dromen bij alle verhalen. Er is nog zoveel te ontdekken.

Bestel hier jouw blijvend geluk

  • Met traditionele recepten van Koreaanse vrienden;
  • 11 hoofdstukken met o.a. de thema’s: cultuur, familie, eten, natuur, wellness, thuis, begroetingen en communicatie en blijvend geluk;
  • Elk hoofdstuk sluit af met de praktische handreikingen voor heangbog = blijvend geluk;

 

Prijs € 22,50 | Formaat 15 x 20 cm | 248 pagina’s | gebonden

Meer inspiratie nodig? Mis dan ook deze artikelen niet:

Neem ook zeker even een kijkje bij de onderstaande plekjes, waar je blijvend geluk ervaart.

Ontdek ook deze plekjes: