Even geduld...

In het midden van het land, tussen de grote rivieren, vertelt de Vestingdriehoek een bijzonder stukje Hollandse geschiedenis. Was de rivier hier eeuwenlang van strategisch belang, tegenwoordig is het hier vooral genieten van varen, vestingen en verhalen. Ontdek de Vestingdriehoek met Gorinchem, Woudrichem, Fort Vuren, Zaltbommel en Slot Loevestein.

Schipper mag ik overvaren?

De Vestingdriehoek bestaat uit de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Ze zijn met elkaar verbonden door de Waal en Merwede, waar je je met pont, watertaxi of voetveer kunt laten overzetten. Een uitgelezen manier om dit deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontdekken is per fiets. Je kunt dan met alle boten over de Waal en Merwede mee. Haal een fietsroute door de Vestingdriehoek of huur een fiets en doe een ‘Rondje Pontje’. Varen binnen de Vestingdriehoek doe je met Riveer. Op hun website vind je tijden en tickets.

Ontdek de schoonheid van de vestingsteden

Hou je van slenteren door oude straatjes met klinkers met aan weerszijden monumentale gevels? Dan zijn de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem langs de Waal the place to be deze zomer. Beide hebben bovendien een mooie, oude haven. In Woudrichem kun je pannenkoeken eten aan het water bij de Pannenkoekenbakker. In Gorinchem vind je op de Grote Markt veel terrassen. Eet een stuk appeltaart bij De Hoofdwacht, drink een koffie bij Espressobar Hugo of geniet van een Italiaans ijsje bij Venezia.

Waan je in Frankrijk

Aan de Waal tegenover Fort Loevestein ligt Fort Vuren. Je kunt hier overnachten in de Contrescarp uit 1878, in de Fortlodges, in een echte bunker of op de camping (met een kleine tent). Bezoek het fort zeker als koffie- of lunchstop als je de Vestingdriehoek verkent. Met een terras van grint, onder de bomen, waan je je hier even op een dorpsplein in Frankrijk. Plan hier geen korte tussenstop, want die loopt ongetwijfeld uit.

1001 bommen en granaten bij Slot Loevestein!

Het prachtige Slot Loevestein, wie kent het niet? Hugo de Groot wist er slim te ontsnappen in zijn boekenkist, maar wij blijven er liever binnen! De vesting is een fijne plek om rond te wandelen en ook kinderen zullen smullen van de verhalen die de grachten, kanonnen en schavotten vertellen. Op de sfeervolle binnenplaats kun je lekker lunchen bij de Taveerne. Het kasteel is ingericht als museum en kun je zelfstandig bezoeken. Slot Loevestein is onderdeel van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vormt het sluitstuk van de linies. De presentatie ‘1001 bommen en granaten’ vertelt het verhaal van de explosieve geschiedenis van het slot als verdedigingswerk.

Buurten bij de buurman

Even ten zuiden van Slot Loevestein ligt nog een stukje Nieuwe Hollandse Waterlinie: de Batterij onder Poederoijen. Waar vroeger het fortwachtershuis stond, staat nu Brasserie de Buurman. De Buurman heeft een groot terras en is een fijne plek voor borrel, lunch of koffie. Aanrader: de Heeren croquetten!

Tip: een fiets huren om een ‘rondje pontje’ door de Vestingdriehoek te fietsen kan onder andere bij Mooi Gorinchem.BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren