Even geduld...

Ga je naar Rotterdam? Maak tijd vrij voor Aloha, een lunchplek in de oude wildwaterbaan van het vroegere zwemparadijs Tropicana, met terras aan de Maas en een eigen koffiebranderij.

Toen je nog naar Tropicana ging om te zwemmen, kon je er ook al op je slippers heen. Dat is nu Aloha er zit niet anders. Oorspronkelijk geopend als bar voor koffie en cocktails, maar inmiddels een volwaardig restaurant in de oude wildwaterbaan.

Geen chloor maar cocktails

Voor mij, en vele anderen, is het pure nostalgie als je er binnen stapt. Alleen ruik je nu geen chloor meer maar drink je er een drankje op de bodem van het buitenbad. Geen opstoppingen in de glijbaan maar gewoon lekker hangen op het terras met – misschien wel het mooiste – uitzicht over de Maas.

De oude rotspartijen die langs de wildwaterbaan lagen zijn er nog steeds, nu versierd met heel veel planten en vintage meubels. Er is een koffiebar binnen en op weg naar het terras loop je langs de cocktailbar. Hier vind je heel veel groen en heel veel licht van de oude glazen koepels van Tropicana.

VHJvcGljYW5hIGV0ZW4=

Oesterzwamballen met koffiemayonaise bij Aloha

Wij bestellen er de goed gevulde brunchplatter. De bitterballen van oesterzwammen zijn goddelijk – echt een aanrader. Erbij drinken we lavendellimonade en ik vind het direct jammer dat ik niet meteen een flesje siroop hiervan mee naar huis kan nemen. De brunchplatter ligt vol met gerechten die je niet snel ergens anders vindt (ooit koffiemayonaise gegeten?), maar allemaal even lekker. En voor de bitterballen kom ik zeker terug.

Hier geloven ze niet in afval

Het oude Tropicana wordt hier als een bij Rotterdam horend stadsicoon beschouwd en het pand is dan ook zo veel mogelijk in tact gelaten. De nieuwe belettering zit letterlijk over de oude heen. Aloha is onderdeel van Blue City, een plek waar ondernemerschap in een circulaire economie centraal staat. Hier geloven ze niet in afval. Het keukenafval van Aloha wordt bijvoorbeeld gecomposteerd en belandt weer in hun moestuin als bemesting voor kruiden en eetbare bloemen.

Alle ondernemers in het pand werken samen door productie op elkaar af te stemmen. Ze maken met elkaars ‘afval’ weer eigenwijze nieuwe producten. Zo wordt de koffiedrab van de branderij in Aloha gebruikt als basis voor de oesterzwammen teelt verderop in het pand. Van deze zwammen maakt Aloha dus weer die goddelijke bitterballen. En daar blijft inderdaad niks van over. Cirkeltje rond!

VHJvcGljYW5hIFJvdHRlcmRhbQ==

Praktische informatie over Aloha:

Openingstijden? Zeven dagen per week van 12:00 tot laat
Waar? Maasboulevard 100, Rotterdam
Blijven slapen in Rotterdam? Stroom is the place to be!