Even geduld...

Met de trein reizen door Schotland en Ierland mag dan vooral bekend zijn vanwege de prachtige landschappen – en terecht ook! – er zijn ook erg veel leuk grote en kleinere steden om te ontdekken. Zo kwam ik op mijn Interrail reis ook in Oban. Het is een kleine stad met vriendelijke sfeer. Een stadje met trotse inwoners en een plek waar iedereen verwacht dat de ander je helpt, zonder dat je er om hoeft te vragen. 

Het icoon van Oban

Direct als je uit de trein stapt, zie je een mooi statig gebouw liggen; het Perle Oban Hotel. Het ligt pal aan het water en heeft prachtig uitzicht over de haven en de highlands om het stadje heen. Oorspronkelijk gebouwd voor alle eerste klas reizigers van de West highland line, nu een luxe (en zeer betaalbaar!) hotel voor iedereen. In dit hotel vergeet je niet waar je bent; overal is aandacht voor de lokale specialiteiten en producten. Het is prachtig ingericht – ik droom nog steeds van een lamp die ik er zag. Het eten in het restaurant is lekker en in het cafe zijn speciaal voor het hotel ontworpen cocktails verkrijgbaar. Perfect in combinatie met de zonsondergang, die vanuit het hotel zo mooi te bewonderen is. Dit hotel alleen al is reden genoeg om Oban te bezoeken.

UGVybGUgT2JhbiBIb3RlbCB1aXR6aWNodA==

Perle Oban Hotel – Station Square, Oban

Vis eten in een oude wc

De geweldig lieve Arlene, receptioniste van het Perle Oban hotel, kent de stad als haar broekzak en stikt van de leuke tips. Ik reageerde met lichte twijfel toen ze voorstelde om in een oude publieke wc seafood te gaan eten – maar haar aanbeveling was zeer de moeite waard. De seafood temple serveert de lekkerste vangst, direct uit het water en heeft een prachtig uitzicht over de baai van Oban en de zonsondergang. Het eten is er niet goedkoop – zeker niet voor Schotse standaarden – maar wel ongelofelijk lekker. Vanaf het hotel is het ook een leuk wandelingetje door de stad er naar toe.

Varen of wandelen?

Mij maak je altijd blij met een boottochtje – zeker met een schipper die de Schotse Chris Martin lookalike lijkt te zijn. Argyll Sea tours is van oudsher een familiebedrijf, vanuit de commerciële visvangst zijn ze overgestapt op het maken van boottochtjes met bezoekers van Oban. Schipper Jack kent mooie verhalen over de eilanden en vuurtorens voor de kust en vertelt er met plezier en trots over. 

Ben je meer fan van wandelen? Loop dan naar de McCaig's Tower bovenin het stadje voor een prachtig uitzicht. Ooit opgezet door een bankier met de wens om werk te creëren in de wintermaanden. Hij wilde een gebouw maken dat leek op het colloseum. Een plek in Oban om beelden en kunst tentoon te stellen. Toen hij begin 1900 onverwachts stierf is de bouw ook stopgezet, maar nog steeds wandelen er vele bezoekers van Oban naar toe. 

Zoek je nog meer leuke tips in de regio? Ik maakte een prachtige treinreis door Schotland & Ierland. Ook leuk erg leuk om te bezoeken als je in de buurt bent: de vriendelijke en creatieve stad Belfast.

Praktische info:

Overnachten: Perle Oban Hotel, kamers vanaf € 120,- per nacht
Eten: Seafood Temple – Dungalan Park, Gallanach Road
Hoe kom je er? Gemakkelijk te bereiken per trein; het station is midden in de stad. Reis met Interrail en je hebt al een ‘global pass’ waarmee je 15 dagen ongelimiteerd reist voor € 267,-. Kinderen tot 11 jaar reizen gratis mee & voor jongeren tot 26 jaar zijn er gereduceerde tarieven. De ‘global pass’ is geldig in 30 Europese landen.