Even geduld...
Schrijf een recensie
Message icon
Persoonlijk getest
it Bûterhûs
Appartementen en koffie- & theehuis
1 - 6 personen
vanaf € 85 per nacht per appartement
Ga naar de website

Bijzonder Plekje in Balk

it Bûterhûs in het Friese Balk is niet alleen een bijzondere plek om te overnachten, je vindt hier ook een gezellige koffie- en theeschenkerij.

Een pand met een verhaal

Balk heeft een rijke historie en is ‘groot’ geworden door een bloeiende boterhandel. It Bûterhûs, het oude boterhuis, is daar een stille getuige van. In dit rijksmonument uit 1633 vind je nog authentieke onderdelen, zoals de oude bedstede, eeuwenoude gebinten, plafonds met origineel houtsnijwerk en een gevelsteen.

Overnachten bij it Bûterhûs

Kom zelf ervaren hoe mooi het hier is. Onder de stoere balken vind je drie appartementen, vernoemd naar de elementen van het Gaasterland: ZON, BOS en WATER. Als gast voel je meteen de rust die hier hangt. Het interieur is een mix van oud & nieuw: authentieke elementen met hedendaags comfort, minimalistisch, ingetogen en toch sfeervol en warm. De appartementen, elk met een eigen charme, zijn geschikt voor twee personen. Een bijzetbed (voor 1 volwassene) en een campingbedje zijn beschikbaar. Appartement BOS heeft twee bijzondere bedstedes, waarvan een met het sanitair en eentje een slaapplek biedt voor een kind (1.20m).

Koffie- en theeschenkerij in Balk

It Bûterhûs biedt een leer- en werkplek voor mensen met een beperking. In de koffie- en theeschenkerij ben je welkom voor koffie of thee met huisgemaakte lekkernijen (wat dacht je van toepasselijke botermopjes of boterkoek?) en de lunch, met liefde geserveerd. Proef zeker ook de bokkenpootjestaart, de specialiteit van het huis. Zoek bij mooi weer een plekje op het terras aan het water van de Luts of in de tuin waar de vogeltjes fluiten. Heerlijk! Neem ook zeker even een kijkje bij de lokale en Fairtrade producten die te koop zijn.

Pittoresk Balk en de omgeving

Meer weten over Boterdorp Balk? Eigenaresse Engelien heeft meegewerkt aan een audiotour door het dorp, waarmee je meer te weten komt over de historie, de gebouwen en de boterhandel, boeiend tot de laatste stap. Daarnaast vind je veel informatie over de omgeving bij het VVV agentschap, ook in It Bûterhûs.

Balk ligt aan de Elfstedenroute, in Gaasterland. Dit stukje Friesland is verrassend anders, met bossen, een licht glooiend landschap, kliffen en moerasgebieden. Neem de tijd om om alles op je gemak te ontdekken. It Bûterhûs is daarvoor een perfecte uitvalsbasis.

Ga naar de website
Tips van eigenaresse Engelien

Voor je verblijf bij it Bûterhûs, tipt Engelien je graag deze activiteiten:

  • Ga op expeditie in de Oerpolder: een boeiende fietstocht van het Friese Workum naar het landelijke en roemrijke It Heidenskip, waarbij je onderweg de mooiste verhalen over de omgeving beluistert
  • Volg de wandeling Balk Boterdorp langs historische plekken in Balk
  • Huur een (elektrische) sloep en vaar door Balk en de nabij gelegen bossen naar de Friese merenit Bûterhûs Van Swinderenstraat 8, 8561 AP Balk

Thema's uit dit plekje
Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: