Even geduld...

In het noorden van Italië, ongeveer 45 kilometer onder Oostenrijk, ligt een prachtig Zuid-Tirools stadje: Bressanone (in het Duits: Brixen). Ik bezocht deze oudste stad van Südtirol/Alto Adige met schattige steegjes en bijzondere plekken en deel mijn enthousiasme hierover graag met jou. Mijn tips voor 24 uur in Bressanone!

Alter Schlachthof

Om maar met de beste tip van wal te steken: er is één superhip adres in Bressanone en dat is Alter Schlachthof! In dit voormalige slachthuis kun je terecht van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Plof neer in een suède stoel in de lichte en industriële inrichting of schuif aan op het terras voor bijvoorbeeld een lekkere lunch. De keuken werkt graag met lokale seizoensproducten en Zuid-Tiroolse wijnen ontbreken natuurlijk niet op de kaart. Ja, zo blijf je met gemak de hele dag hangen!

En waarom niet gelijk ook een nachtje eraan vastplakken als ’t kan?! Twee jaar geleden kwam er een bed and breakfast in de nok van het pand. Een jonge architecte bedacht het ontwerp voor zes slaapkamers. De stijl is hout en basic, maar met alles wat je nodig hebt. Kamer 1 is vanwege het extra dakraam het mooist.

Wat ik zo leuk vind aan dit adres in het centrum van Bressanone? De ontspannen en gemütliche sfeer dankzij de vele locals die hier komen. Check als je hierheen gaat ook even de online eventskalender. Er worden bijvoorbeeld regelmatig leuke optredens georganiseerd bij Alter Schlachthof.

Alter Schlachthof – Schlachthausgasse 4, Brixen

Historisch centrum van Brixen

Na Bolzano en Merano is Bressanone met zo’n 21.000 inwoners de grootste stad van Zuid-Tirol. Je zult ongetwijfeld gecharmeerd zijn van Bressanones centrum met smalle middeleeuwse straten. Slenter wat rond, gewoon zonder plattegrond of Google Maps, en je komt vanzelf langs Piazza Duomo waar de kathedraal van Bressanone staat te stralen. Tussen 1745 en 1755 kreeg de kathedraal met twee torens haar barokke stijl. Liever met een gids aan de wandel? Dat kan ook. En als je naar de wijnbar op de foto gaat hoor ik heel graag hoe het was (via @JoSpoelstra op Instagram). Ik liep er vroeg in de ochtend tegenaan en toen was ‘ie natuurlijk niet geopend.

Water Light Festival

In Bressanone ontmoeten de rivieren Eisack en Rienz elkaar en verspreid door de stad vind je tal van waterputten. Een logische plek dus voor het jaarlijkse Water Light Festival. Mocht je tijdens dit event in (de omgeving van) Bressanone zijn, sla het dan zeker niet over. In de avond wandel je door de stad en bewonder je de lichtinstallaties van kunstenaars over de hele wereld. Waarin soms grote of kleine boodschappen verwerkt zijn zoals: ‘Without water no blossoming life. It makes nature grow and thrive.’

Elk jaar in de maand mei: Water Light Festival

In het kort:

Op de kaart: Bressanone ligt in het dal Valle Isarco dat zich uitstrekt van de bergpas Brennerpass tot de provinciehoofdstad Bolzano. Dit gebied staat ook wel bekend als ‘het dal van de wandelroutes’.

De bergen in: Vanuit de stad loop je zo de natuur in. Een wandeling op de berg Plose is bijvoorbeeld een idee.
Italiaans, Duits en Ladinisch: In Zuid-Tirol worden deze drie talen gesproken. In Bressanone praten de meeste mensen Duits en wordt er dus meer over Brixen gesproken dan Bressanone. Maar om duidelijk te maken dat het over Italië gaat kies ik in deze blog voor de Italiaanse naam!

Meer info: Veel informatie over Bressanone vind je hier. Informatie over Zuid-Tirol lees je op de officiële Nederlandse website over Zuid-Tirol.