Even geduld...

De kleuren van de bomen zijn met de herfst zo mooi, dat het lijkt of alle bomen hun slingers hebben opgehangen. Een feestje om een boswandeling te maken. In Friesland heb je verschillende plekken waar je naar toe kunt voor een mooie wandeling.

SWxsdXN0cmF0aWUgZWlrZWw=

Wat dacht je van wandelen bij Appelscha, Oranjewoud, Beetsterzwaag, Haulsterbos en Sint Nicolaasga? Wij bezochten dit jaar al een paar keer het bos en genoten het meest van de Vegelinsbossen bij Sint Nicolaasga. Je loopt hier door akkers, langs weilanden, bomen en om een klein Amazone meer. En leuk voor kinderen, je maakt er een grappige kabouterwandeling! Voor iedereen een frisse neus.

MS4gTWVlciBpbiBoZXQgYm9zIFNpbnQgTmljb2xhYXNnYQ==

Vegelinsbossen

De Vegelinse Bosschen zijn oorspronkelijk aangeplant door jonkheer Johan Vegilin van Claerbergen. Tegenwoordig beheert Staatsbosbeheer het landschap. Dat de bossen van oudsher landerijen zijn, is goed te zien. Een deel van de route loopt over een landgoed, langs oude boerderijen en landhuizen. De Oorsprong is zo’n mooi landgoed waar je aan voorbij komt en waar je tegenwoordig terecht kunt voor een kop koffie en wat lekkers, het is een hotel/restaurant. Trek er te voet, te paard of op de fiets op uit, over smalle paden en lange lanen. In het midden van het bos vind je een Amazonevijver. 

My4gUGFkZGVuc3RvZWxlbmRvcnA=NC4gS2FudGVuIGJsYWQ=

De herfstnatuur

De natuur is uitbundig en mooi in de herfst. De bomen kleuren prachtig in alle tinten oranje en rood. Je vindt in het bos verschillende soorten paddenstoelen, zo ook de Vliegenzwam. Ja, die beroemde rood met witte stippen. We zagen complete dorpjes van paddenstoelen tegen boomstammen aan groeien. Eikels, dennenappels en beukennootjes liggen voor het oprapen. 

NS4gS2Fib3V0ZXIgdWl0IGhvdXQ=Ny4gRm90b3RvZXN0ZWwgdWl0IGhvdXQ=Ni4gS2Fib3V0ZXJwYWQgb3BkcmFjaHRlbg==OC4gR2V6aWNodCBpbiBib29t

Kabouterpad

Speciaal voor de kinderen is er een kabouterpad gemaakt, maar vergis je niet: ook voor volwassenen is deze wandeling leuk. Van bomen, en delen van bomen die nog in het bos staan, zijn figuren gemaakt. Bij elk figuur vind je een bord waarbij een kleine toelichting staat. Alles op een speelse wijze. Zo mogen kinderen helpen takken te verzamelen en kun je door het houten fototoestel kijken over het meer. Mijn favoriet is de boom met harpist, die sprookjesachtig denkbeeldige muziek lijkt te maken. Uiteraard ga ik niet alles verklappen, trek je wandelschoenen aan en ontdek zelf. 

OS4gSGFycCBvcCBib29tc3Ryb25r

Nederland is een land van seizoenen, geniet van de herfst en zie wat de natuur je brengt! Veel wandelplezier!

Lotte

Praktische informatie:

Startpunt: je kunt starten vanuit meerdere punten. Vanuit het dorpscentrum bij de kerk, Kerkstraat 12 in Sint Nicolaasga of de weg richting Langweer, De Langwerderdyk bij Eysingastate.
Eropuit? Ontdek meer prachtige natuurgebieden van Staatsbosbeheer.
Ontdek: de natuurgebieden en Vegelinsbossen van Fryske Gea