Even geduld...

Van mooie nazomerdagen tot stormachtige herfstdagen. De herfst zit vol verrassingen. Waar het herfstige weer ervoor kan zorgen dat je het liefst onder een dekentje wil wegkruipen, is er eigenlijk niets lekkerder dan in deze periode de schoonheid van de natuur te ontdekken.

Het is in de herfst nergens mooier dan in het bos. Bijna dagelijks zie je nu de kleur in het bos veranderen, paddenstoelen schieten uit de grond. Ik vind wandelen leuk, maar eigenlijk kijk ik stiekem altijd al aan het begin van de wandeling uit naar de eerste koffiestop. Ik moet iets in het vooruitzicht hebben. Gelukkig zijn er door heel het land genoeg bijzondere koffiestops te vinden, ik heb mijn favorieten op een rijtje gezet.

Tip 1: Sparjebird in Friesland

We beginnen in het noorden van het land in Sparjebird, dit ligt in de Friese Wouden. Het leuke is dat je bij Friesland vaak gelijk denkt aan weilanden en uitgestrekte gebieden, maar het Zuidoosten van Friesland, ook wel het ‘Andere Friesland’ genoemd, kent onwijs veel mooie bossen.

Net buiten Hemrik, in het bos, ligt Speelbos Sparjebird met een fijn boscafé in een blokhut. Hier kan je ook lekker met het gezin heen. De kinderen kunnen eindeloos buiten spelen. Kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong over boomstammen, verschillende touwbruggen, een echte klimboom en er loopt een dierenpad door het pad. Terwijl je kinderen lekker spelen en vies worden zit jij bij mooi weer op het terras of binnen in de gezellige hut geniet van een drankje en huisgemaakt gebak of een borrel rond een houtkachel.

De wandeling naar Sparjebird is niet ver vanaf de parkeerplaats, dus als je voor een langere wandeling wil gaan kun je ook nog het nabijgelegen Beesterzwaag bezoeken. Hier staan statige herenhuizen aan weerszijden van de weg, gelegen in parkachtige tuinen die vroeger behoorden tot de Friese adel. Lange lanen met bomen, eeuwenoude bossen, landgoederen: dit dorp ademt historie.

Zithoek bij de haard in de boshut

Tip 2: Buiten in de kuil in Utrecht

We wandelen verder in de bossen bij de Lage Vuursche in het midden van ons land.

Start je bezoek aan buiten in de kuil met een rondje door Lage Vuursche, een dorp met een beschermd dorpsgezicht. Vanuit daar loop je in enkele minuten de bossen in, door de achtertuin van Prinses Beatrix bij Kasteel Drakensteyn. Sluit af bij ‘ buiten in de kuil’, waar je in alle seizoenen kunt buiten spelen, eten en genieten. Het beste plan je je bezoek rond lunchtijd zodat je hier geniet van rijkelijk belegde stoere boterhammen, boerenburgers, soepen en salades en buitengewone tosti’s. Lekker van zichzelf (door veel verse producten) en extra lekker door de frisse buitenlucht waar je trek van krijgt.

Lange banken langs een groene tegelwand

Tip 3: WOODZ in Gelderland

Vooral in de namiddag maak ik graag een wandeling in de buurt van Arnhem. Aan de rand van de Veluwe, bij Velp, ligt restaurant WOODZ. De naam ‘WOODZ’ verraadt het al een beetje, een groot deel van het interieur van dit restaurant bestaat uit hout. Robuust en goed passend bij de omgeving. Midden in het restaurant brandt de kachel, op de buitenbanken liggen schapenvachtjes en in de stoelen liggen plaids klaar. Ook hier branden vuurtjes. Na een stevige wandeling over de heuvels van de Posbank, vind ik het heerlijk om hier aan te schuiven voor een warme chocolademelk en als er plek is in het restaurant, een lekker diner.

Neem ook de kinderen en/of kleinkinderen gerust mee. Die kunnen zich hier urenlang uitleven op het kabelbaantje, de glijbaan en in het aangrenzende bos. Soms, als je geluk hebt, stroomt er ook een beekje over het terrein.

Restaurant in het bos op de Veluwe, WOODZ

Bekijk hier de uitzending bij RTL Koffietijd

Ontdek ook deze plekjes: