Even geduld...

Ontdek Laag Holland

Een uniek stukje Nederland
Lezen
Plekjes
Informatie
lezen
Plekjes
bekijken

Ontdek Laag Holland

Net boven Amsterdam ligt een uniek stukje Nederland: Laag Holland. Deze regio dankt haar naam aan de ligging onder zeeniveau, tot zelfs 6 meter onder zeeniveau bij Etersheim, net ten noorden van Edam. Je vindt hier een idyllisch landschap met molens, groene houten huisjes, weilanden en water. Toeristische toppers als Volendam & Marken, de Zaanse Schans en nog zoveel meer om te ontdekken! Hier vul je met gemak een vakantie.

De mooiste Hollandse dorpen

Buitenlandse toeristen bezoeken bijna allemaal de dorpen Volendam en Marken. Niet voor niets, ze zijn typisch Hollands en schilderachtig mooi. Volendam is wat mij betreft te toeristisch, Marken daarentegen mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Laag Holland. De Oudhollandse huisjes staan zij aan zij aan de haven, smalle straatjes leiden je langs charmante groene huisjes op palen en wie een rondje schiereiland loopt, komt langs de werven (groepje huizen op een verhoging). 

Wil je nog meer mooie dorpjes bezoeken, zet dan ook Edam, Monnickendam en Broek in Waterland op je lijstje. Stuk voor stuk charmante dorpjes, waarvan het oude karakter goed bewaard is gebleven. Alsof je wandelt door een ansichtkaart.

Werelderfgoed de Beemster & de Eilandspolder

Midden in Laag Holland liggen UNESCO werelderfgoed de Beemster en de Eilandspolder. Een geordend landschap met rechte lijnen, weilanden, molens en stoere stolpboerderijen. Bezoek het historische centrum van Midden-Beemster en ga vervolgens door naar het prachtige Graft-de Rijp, volgens velen het mooiste dorp van Nederland. Trapgevel huizen, ophaalbruggetjes, grachten en eeuwenoude raadhuizen. Wanneer je door het dorp wandelt, begrijp je direct waarom het tot beschermd dorpsgezicht is verklaard. Zoveel historie, zoveel schoonheid!

Schuitje varen, theetje drinken

Wanneer je door Laag Holland rijdt, fietst of wandelt valt je direct de hoeveelheid water op. Sloten, grachten, plassen en het IJsselmeer, je kunt er niet omheen, hier móet je varen! En gelukkig is die mogelijkheid er, met meerdere opties. Huur een kano, ga zeilen, suppen of verken per fluisterbootje het prachtige landschap. 

Vanuit Broek in Waterland, de Rijp of bij Monnickendam stap je in je fluisterboot om te varen langs de mooiste plekjes en pittoreske dorpjes. Wanneer je er een dagje van maakt, combineer je boottochtje dan met een bezoek aan een van de leuke theetuinen 't Einde of Overleek. Ook echt de moeite waard om even aan te meren is 't dorpje Holysloot, met Drink- & Eetlokaal het Schoolhuis. Leuk om te lezen
Laag Holland: 3x uit eten ten noorden van A’dam In de polders van Laag Holland liggen drie goede en trendy restaurants verstopt. Ontdek ze snel! Marleen Brekelmans, Eropuit: Fietsen langs de leukste theehuizen Spring op de fiets en rijd door typisch Hollandse landschappen langs de leukste theehuizen in Laag Holland. Marleen Brekelmans, Tip: Het mooiste dorp van Nederland In Laag Holland, net boven Amsterdam, ligt het mooiste dorp van Nederland: Broek in Waterland. Een idylle omringd door water en weilanden. Marleen Brekelmans, Agenda: Foodfestival aan de Zaan De Zaanstreek heeft wel wat met food! Begin juli vindt hier een smakelijk foodfestival plaats. Ellen Groenveld, Eropuit: Edam & de Zaanse Schans Hoe goed ken jij Nederland? Ooit in Volendam en Marken geweest? Met een bootje gevaren in Giethoorn? De molens van Kinderdijk bewonderd? Marleen Brekelmans, Eropuit: 3x Actief ontspannen in Laag Holland Zin in een ontspannen dagje uit? De regio Laag Holland, ten noorden van Amsterdam, is verrassend veelzijdig. Ga fietsen, wandelen, steppen... Marleen Brekelmans, Ontdek: UniqueLudique in de Beemster Midden in de Beemster, in Middenbeemster, ligt een bijzondere B&B: UniqueLudique. Waar je zalig slaapt, de dag begint met een top ontbijt en omringd wordt door UNESCO werelderfgoed. Wat wil je nog meer? Marleen Brekelmans, Vriendinnenweekend: de leukste tips in Laag Holland Wat heerlijk, je hebt een weekendje met vriendinnen op de planning staan. En jij mag het dit keer organiseren. Leuk! We tippen je met plezier Laag Holland, de regio tussen Amsterdam, Alkmaar en Hoorn. Met onderstaande activiteiten & tips heb je gegarandeerd veel plezier met je vriendinnen en beleef je een onvergetelijk weekend. Marleen Brekelmans, Slapen: 3x bijzonder overnachten in Laag Holland Hollandser dan dit wordt het niet: Laag Holland! Deze streek heeft zoveel te bieden, een dag is tekort. Blijf slapen op een bijzonder overnachtingsadres en neem de tijd om al het moois van Laag Holland te ontdekken. 3 x bijzonder overnachten ten noorden van Amsterdam. Marleen Brekelmans, Eropuit: 3x Laag Holland vanaf het water Stel je eens voor; een typisch Hollands polderlandschap met smalle dijken, sloten, ophaalbruggetjes en uitgestrekte weilanden met koeien. Midden in dat mooie landschap liggen idyllische dorpjes met Oud-Hollandse houten huizen. Deze streek, Laag Holland, ervaar je het beste vanaf het water. Daarom: 3x Laag Holland vanaf de boot (Er-)VAAR! Marleen Brekelmans, Impressie: Laag Holland Laag Holland, de streek tussen Amsterdam, Zaanstad, Hoorn en Alkmaar, is 100% Hollands. Polderlandschappen, waterland, Oud-Hollandse huisjes en charmante dorpjes. Nederland als op een ansichtkaart... We ontdekten de meest bijzondere plekjes van Laag Holland, een eerste impressie: Marleen Brekelmans,