Even geduld...

Hoewel we bij Bijzonder Plekje van alle seizoenen houden, heeft de lente een magische uitwerking op ons. Misschien komt het door een nieuw begin na een lange winterslaap?! Ieder nieuw begin brengt een fijne spanning met zich mee. Elke openspringende knop is een startschot voor een seizoen vol genietmomentjes. We geven je 40 redenen waarom de lente zo leuk is. Om extra te genieten en voor nog meer lentekriebels.

1. Langer Licht. Er is licht aan het einde van de donkere wintertunnel. De lamp hoeft niet meer aan om 4 uur ’s middags en het is nog licht als je thuiskomt uit je werk. Wat een feest!

2. Nieuwe kleren. In de lente zie je mensen met nieuwe kleren al van ver aankomen. Omdat ze er stalend uitzien natuurlijk. Maar ook omdat ze dat nieuwe roze bloemetjesbloesje zo fijn combineren met die veel te dikke winterjas. Kun jij ook niet wachten om je nieuwe kleren te dragen?

3. Klussen in de tuin. Of je nu een flinke tuin hebt, een klein stadstuintje of een balkonnetje, de lente is de perfecte tijd om het te versieren met leuke lampionnetjes (op zonne-energie) en vrolijk gekleurde plantjes.

4. Jonge eendjes. Eén klein donsje in de sloot maakt natuurlijk nog geen lente. Maar ohhhh wat zijn ze schattig!

5. Met, zonder jas. “Mamaaaaa; mag ik met zonder jas naar school?” Herkenbaar? Bij de eerste zonnestralen lopen kinderen erbij alsof het hoog zomer is. Maar ach, we kunnen het ze niet kwalijk nemen. Zouden wij niet ook het liefst al die dikke lagen afgooien en buiten gaan spelen?!

6. Buiten Spelen. Ja dat dus! Eindelijk weer naar buiten. Computer en televisie uit en hup naar buiten met die bleke snoetjes!

7. Rokjesdag. Het vergt wat voorbereiding voordat we met die bleke stelten de straat op gaan. Maar als het dan eenmaal zover is…. Joehoe!!

8. Eitje. Een ei hoort erbij. In de paastakken, bij het ontbijt of van chocolade bij de thee.

9. Voorjaarsschoonmaak. Schoonmaken is niet echt een hobby, maar onder invloed van lentekriebels gaan ook wij gewapend met poetsdoeken en plumeau het winterstof te lijf.

10. Lammetjes. Al heel vroeg in het voorjaar worden ze geboren. Veel boerderijen hebben speciale knuffeldagen in het voorjaar. 5x lammetjes aaien.

11. Groen. Onze favoriete lentekleur.

12. Was buiten drogen. Geen wasmiddel kan op tegen de geur van wasgoed wat buiten aan de lijn gedroogd is. Geen plek op je balkonnetje? Fiets eens een rondje over het platteland. Naast iedere boerderij zie je een strak gespannen lijn met wapperend wasgoed. Goed voor een instant lentegevoel.

13. Zon. Daar gaat toch iedereen van stalen?!

14. Warm. We kunnen die temperatuur wel omhoog kijken! Want wat knap je op van die eerste warme stralen die je huid en hart verwarmen.

15. Terrasje. Ieder jaar weer een feest; het eerste terrasje van het jaar. Eigenlijk vinden wij dat daar een nationale feestdag voor moet komen. Hoera, het is terrasjesdag!

16. Rosé. En dat vier je dan natuurlijk met een glas rosé! Het lichte prikkeltje op je tong, het tinkelen van de  ijsblokjes in je glas en de zachtroze kleur. Proost op de lente!

17. Witbier. Dat andere fijne drankje om de lente mee te vieren.

18. Moestuin. Zelf hebben we geen groene vingers. Maar we kunnen zo genieten van mensen die in het vroege voorjaar hun moestuin klaar maken voor een vruchtbaar seizoen. Van de eerste zaadjes in de grond tot de eerste oogst. Stiekem maken we wel eens een wandelingetje langs de volkstuinen om een beetje mee te genieten van deze euforie.

19. Bloemetjes. De groene puntjes die zich dapper door de bevroren grond heen worstelen vertellen je dat de lente er echt aankomt. Het duurt niet lang meer of je kunt genieten van de kleurige lente bloemenpracht. 10x toeren en wandelen langs bollen en bloemen.

20. Bijtjes. En met die bloemetjes komen ook de bijtjes. Ze vliegen af en aan. Ook zij hebben last van lentekriebels. Hun gezoem is de ultieme lentesymfonie.

21. Wolken kijken. Niks zo Hollands als de luchten. Ga lekker op je rug in het gras liggen en benoem de vormen die je in de wolken ziet.

22. Picknicken. Niks geen boterham achter de computer, in de lente loop je even naar buiten tijdens de lunch. Het hoeft geen uitgebreide lunch op een kleedje te zijn. Een bankje in de straat en een boterham met kaas gaan door voor een picknick. Het effect is in ieder geval hetzelfde; je krijgt er zoveel energie van!

23. Wakker worden als de vogels al fluiten. Het is toch een stuk makkelijker opstaan als je vrolijke geluidjes om je heen hoort in plaats van dat het nog pikkedonker is.

24. Theetuinen open. Van die heerlijk verborgen plekjes die hun tuinhekjes weer openen zodat jij en ik met een warm kopje thee kunnen genieten van de natuur die ontwaakt uit een winterslaap.

25. Bloesem. De confetti om het feest dat lente heet te vieren. In Amsterdam is er zelfs een compleet festival geweid aan deze ‘lentesneeuw’.

26. Bezoek een pluktuin. Mooie bloemen plukken met familie, vrienden of de kinderen. Of wat dacht je van een bezoek aan het speciale kersenbloempark in Amsterdamse Bos? Wel goed in de gaten houden wanneer de bomen in bloei staan! 
27. Andere vruchten. Daahaaag banaan, kiwi en appel. Tijd voor de bessen, aardbeiden, nectarines en ander heerlijk lentefruit.

28. Zelfgemaakte ijsjes. Pureer je lievelingsfruit, giet het mengsel in een ijsvorm en invriezen maar.

29. Gratis met de trein. Elk jaar kun je in de lente een dag gratis reizen met het boekenweekgeschenk! Check de website van de NS voor de juiste datum.

30. Lezen in de tuin. Over lezen gesproken: lekker met een lenteboek in de tuin of op je balkon; in de lente kan het weer!

31. Buiten sporten. Na maanden op de loopband of op de fiets in de sportschool sport je weer lekker buiten in de lente.

32. Stoepkrijt! Een doosje krijt staat garant voor uren speelplezier op de stoep. Wat dacht je ervan om elke steen een andere kleur te geven? Of teken een tros ballonnen op de grond, ga er naast liggen en maak een gave foto!

33. Extra vrije dagen. De lente stikt van de extra vrije dagen. Goede vrijdag, Pinksteren, Koningsdag.

34. Bootje varen, theetje drinken. Huur een elektrisch bootje om door de grachten van Amsterdam te varen of trek het land in en bezoek een van de vele mooie theetuinen met de boot.

35. Slapen met de ramen open. De hele nacht frisse lucht zorgt voor een fris huis en hoofd bij het opstaan.

36. Koningsdag! Need we say more? Een grote gezellige oranje boel. Zo’n dag dat je meer koopt dan verkoopt en om 11 uur ’s morgens al een biertje drinkt.

37. Slapen in een strandhuisje. Halverwege de lente mogen de huisjes weer het strand op en kunnen we weer genieten van het geluid van de zee als we wakker worden. Een van de vele redenen waarom slapen aan zee zo leuk is.

38. Open schoenen dragen. ’s Morgens misschien nog even koud, maar de rest van de dag oh-zo-mooi!

39. Paardebloemen blazen. De pluisjes zien dwarrelen is altijd leuk!

40. Zingen (of zoenen) in de regen. Het is en blijft Nederland dus ook in de lente valt er wel eens een flinke bui. Maar gelukkig is het niet meer zo koud en dus prima geschikt om buiten te blijven dansen, zingen of zoenen in de regen!

Nog steeds niet genoeg van al deze lente kriebels?

Lees nog meer lentetips