Even geduld...

Zon, zomer, stadsstrand! In Nederland kun je op meerdere plekken terecht voor de fijnste, zomerse ingrediënten. En dat gewoon in de stad op verrassende, inspirerende plekken. Hier de 6 leukste stadsstranden van Nederland.

Met een lach

Elke dag kun je vanaf 10 uur neerstrijken op het stadsstrand van IJburg: Blijburg aan Zee. Door het rustgevende uitzicht over het IJmeer en het échte zandstrand vergeet je helemaal dat je in Amsterdam bent. De strandtent is gebouwd van sloophout en restmateriaal. Er is een menukaart met gerechten uit alle windstreken voor ontbijt, lunch, diner en gezellige 'prikgerechten'. Kijk vooral even op de agenda, want er wordt veel leuks georganiseerd. 
Blijburg aan Zee – Muiderlaan 1001, Amsterdam

Zonfactor 10

Al bijna 10 jaar een begrip in Amsterdam en omstreken. Strand-Zuid is een 2000 m2 zandstrand tussen Amsterdam RAI en het Beatrixpark. Compleet met hangmatten, terrassen, grote strandstoelen en de mogelijkheid om te ontbijten, lunchen en dineren. Leuk om te weten: zomer voorbij? Vanaf oktober wordt deze plek omgetoverd tot Winterwereld Zuidpool. He hele jaar leuk dus!
Amsterdam RAI – Europaplein 59, Amsterdam

Creatief duurzaam

PLLEK is, zoals ze zelf zeggen, een creatieve hang-out met een fenomenaal uitzicht over het IJ op de NDSM-werf. En dat klopt. Met het terras en het strandje op het zuiden is de zonfactor hoog. Opgebouwd in een stijl die naadloos aansluit bij de oude werf; met veel rauwe, industriële materialen en oude zeecontainers. Zowel in de uitvoering als op de kaart is er aandacht voor bewust leven en duurzaamheid. Er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd, vooral de filmavonden zijn een aanrader.
PLLEK – TT Neveritaweg 59, Amsterdam

Als in Saint Tropez

Beachclub Sunrise in Best (vlak bij Eindhoven) mag zich rekenen tot de meest indrukwekkende strandtenten van Nederland. Hier waan je je echt op vakantie aan zee. Vooral de Buddha Lounge geeft je het gevoel alsof je op Bali of Ibiza bent. Relaxen, genieten, lekker eten, fijne DJ’s, hoge palmbomen, cocktails, strand en loungen zijn de sleutelwoorden.
Beachclub Sunrise – Ekkersweijer 3, Best

Werelds ontspannen

Salsa avonden, concerten en leuke feesten zijn dagelijkse koek in Zandfoort aan de Eem in Amersfoort. Beroemd zijn de discoshows met muziek uit de jaren ’60 en ’70. De menukaart is heerlijk gevarieerd, van een Indonesisch buffet tot Hollandse stamppot en Spaanse tapas. Zin in iets actiefs na luieren op het strand of terras? Huur een sloep met BBQ-arrangement of volg een leuke workshop. De kinderen kunnen zich uitleven op een stoere ufo en een grote gestrande boot.

Zandfoort aan de Eem – Eemlaan 100, Amersfoort

Ongedwongen genieten

Niet alleen een stadsstrand, maar eigenlijk een compleet unieke horecagelegenheid. Dat is Roest. Het historische pand (het voormalig Koud Gas Gebouw) op het Oostenburgereiland in Amsterdam is omgebouwd tot een stoere, maar toch warme café/bar. Zomers speelt al het leuks zich vooral buiten af. Met je voeten in het zand geniet je hier van film, theater, festivals, DJ’s, marktjes en meer. Alles in een gemoedelijke sfeer voor jong en oud.  
Roest – Jacob Bontiusplaats, Amsterdam

Heb jij nog een leuke tip voor een stadsstrand? In welke stad lig jij graag op het strand?