Even geduld...

Ik voel me vrijer dan ik me in lange tijd gevoeld heb wanneer ik op mijn e-bike over het smalle fietspad langs wuivend riet rijd. Een oude windmolen draait af en toe een halve slag op de wind, een eend slaat zijn vleugels uit en zorgt voor het enige geluid langs de waterkant. Ik ben voor even alleen op de wereld en verwonder me over de stilte. Wat is het prachtig hier in Nationaal Park Weerribben-Wieden, waarvan toeristen vaak alleen het pittoreske Giethoorn bezoeken.

Eens in je leven moet je met een fluisterbootje door Giethoorn varen. Het is niet voor niets dat dit waterdorp bezoekers van over de hele wereld trekt. Neem ook de tijd om naast Giethoorn een kijkje in de omgeving te nemen. Nationaal Park Weerribben-Wieden is een van de mooiste parken van ons land. Naast de bijzondere landschappen en natuur vind je hier dorpjes die qua charme niet onder doen voor Giethoorn, maar minder bekend zijn bij het grote publiek. Ik verken de Weerribben-Wieden vanuit een Bijzonder Plekje aan de westkant van het park, vanuit B&B het Leeuwterveld, en ben naast de schoonheid van de omgeving het meest verrast door de stilte en leegte.

Een stuur van een fiets op een smal schelpen fietspad door nationaal park de weerribben-wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is uniek, het is het grootste laagveengebied in West-Europa, gevormd door mensenhanden. Wanneer je langs hooi-, rietlanden en over meren vaart, fietst langs moerassen en tal van sloten en wandelt over het veen, lijkt het net alsof je in een doolhof bent beland. Kijk echt even op een kaart van het nationale park om goed te begrijpen hoe het doolhof van waterwegen en eilanden in elkaar steekt.

De meren, sloten, moerassen, hooi-, riet en weilanden zijn het leefgebied van tal van bijzondere planten- en dierensoorten. Wil je hier meer over te weten komen, bezoek dan zeker het Bezoekerscentrum De Wieden bij St. Jansklooster. Alleen al leuk om naar toe te gaan voor de mooie boerderijtjes aan een eeuwenoud straatje, de theeschenkerij en het vlonderpad van 1,5 kilometer.

Fietsen door het nationale park

Het is een mooie herfstdag als ik het erf op rijd bij B&B Het Leeuwterveld. Onderweg heb ik de eerste oh’s en ah’s al geslaakt. Een blik op de voormalige Zuiderzeestad Vollenhove en de monumentale panden aan de haven licht een klein tipje van de sluier op van wat me deze dagen te wachten staat. Moespot, vlak voor Het Leeuwterveld, doet daar nog een schepje bovenop. Dit buurtschap dankt haar naam aan het gelijknamige café, waar de tijd heeft stilgestaan. Het gehucht, aan de dijk van Vollenhove naar Blokzijl, bestaat voornamelijk uit rietgedekte boerderijen, de een nog mooier dan de ander.

De geur van versgebakken appeltaart

De geur van versgebakken appeltaart komt me bij Het Leeuwterveld tegemoet. Nadat ik de gastenkamers bewonderd heb, neem ik plaats aan de robuuste eettafel op de deel, onder de indruk van de mooie keuken, gezellige zithoek, het houtkacheltje en de sfeer. Wat een prachtplek! Na een eerste kennismaking met koffie & taart en tips voor de mooiste fietsroute door de Weerribben-Wieden spring ik op de e-bike, die door de fietsverhuur in Vollenhove bij de B&B is afgeleverd.

De zon schijnt en geeft de dag extra glans. De glimlach die ik bij aankomst op mijn gezicht had, blijkt toch nog groter te kunnen. Vanaf Het Leeuwterveld, met een perfecte ligging aan de rand van het nationale park, fiets ik over smalle landweggetjes door weilanden met koeien, langs sloten en rietkragen. Bij Jonen houdt het fietspad op en kun je alleen verder door het voet-/fietspontje te nemen. Vlak daarna wacht de schoonheid van Dwarsgracht, een van de waterdorpen in het nationale park. Kleiner dan Giethoorn, net zo charmant en idyllisch. Het fietspad dwars door het dorpje is smaller dan smal en gaat over tientallen bruggetjes. Fietsen is hier niet alleen leuk, ook uitdagend. Wanneer ik het water af en toe angstaanjagend dicht naast me zie, verstevig ik mijn grip op het stuur.

Een fiets op een recht fietspad langs een kraag van riet en een blauwe lucht

Ik fiets een prachtige route vanuit Het Leeuwterveld via Jonen, Dwarsgracht, om het Giethoornse meer via Muggenbeet naar Blokzijl. Ook van deze voormalige Zuiderzeestad ben ik gecharmeerd. Inwoners van het stadje noemen hun Blokzijl ook wel liefkozend ‘Klein Amsterdam’. Dat vind ik wat ver gaan, maar aan de haven staan prachtige pandjes die je gedachten wel even naar onze hoofdstad laten gaan. Vanuit Blokzijl vertrekt de EcoWaterLiner, een fluisterstille veerdienst van Natuurmonumenten die vaart tussen Giethoorn, St. Jansklooster en Blokzijl, dwars door de Beulakerwiede. Terwijl de zon zakt, varen we langzaam (1u 45 min) terug naar Bezoekerscentrum de Wieden in St. Jansklooster. Met mijn hoofd in de zon, een zacht windje door mijn haren en het gekabbel van water om me heen voel ik me van top tot teen ontspannen. Het nationale park heeft er een bijzondere vogelsoort bij: de Geluksvogel!

Per e-bike naar Kalenberg, Ossenzijl en Blokzijl

De volgende dag besluit ik de geplande wandeling over te slaan en in plaats daarvan nog een keer op de fiets te springen. Ik word wederom getrakteerd op een zonnige dag. Deze keer volg ik de slingerende dijk naar Blokzijl, waarna ik via het buurtschap Nederland (!) naar Kalenberg fiets. Dwars door de rietvelden, over schelpen- en bospaadjes en tientallen bruggetjes. Ik volg een adembenemend mooie fietsroute door een landschap van eilanden met riet naar Ossenzijl en waan me onderweg alleen op de wereld. Slechts een enkele keer passeer ik een andere levensgenieter, te voet of op de fiets. Na Ossenzijl wacht een smal pad langs het water over tientallen bruggetjes terug naar Kalenberg. Een uitdaging voor je achterste! De schattige boerderijtjes langs het water (soms net Hans & Grietje huisjes) veroveren mijn hart. Via Muggenbeet, Dwarsgracht en Jonen fiets ik uiteindelijk terug naar Het Leeuwterveld.

Leuke & lekkere tussenstops

Wie me kent, weet dat ik niet alleen maar ga fietsen. Een tussenstop bij een leuk en lekker adres is een welkome afwisseling en voor mij bijna een must. Ga je op pad in De Weerribben-Wieden, dan kan ik je deze twee adressen van harte aanbevelen:

  • Hotel Restaurant Café Geertien in Muggenbeet: een begrip tot ver in de omgeving en van oudsher al een pleisterplaats. Het terras aan de waterkant is een geliefde tussenstop tijdens een fiets-, wandel of vaartocht. Is het geen terrasweer? Niet getreurd, het authentieke bruine café is al net zo fijn om even neer te strijken.

  • Grand Café Prins Mauritshuis in Blokzijl heeft niet alleen een groot terras met fraai uitzicht op de haven, ook het restaurant is de moeite waard. Wel even reserveren voor een avondje tafelen in warme, huiselijke sfeer.

Wat je ook moet doen in De Weerribben-Wieden:

Naast een bootje huren, kanoën, een mooie wandeling maken en fietsen over de tientallen bruggetjes moet je ook zeker de tijd nemen voor de volgende tips & activiteiten:

  • Beklim de watertoren in De Wieden, elke zaterdag geopend. Na 207 treden heb je een fantastisch uitzicht over het natuurgebied.
  • Wandel over het laarzenpad bij Kalenberg, een 3,5 kilometer lang wandelpad over bruggetjes, vlonders en de zompige moerasgrond (gesloten tijdens het broedseizoen van 1 april tot 1 juli)
  • Ga op pad met een boswachter van Staatsbosbeheer. Te voet of met een fluisterboot langs de mooiste plekken van de Weerribben.
  • Met kinderen een dagje de natuur in? Wandel het kabouterpad vanaf het Buitencentrum in Ossenzijl of ga op waterdiertjes safari.
  • Suppen in deze mooie omgeving is natuurlijk het summum. Ga suppen rondom Giethoorn, Kalenberg of Ossenzijl met Weerribbensup.

Waar ga je overnachten in De Weerribben-Wieden:

Blijf gerust een aantal dagen wanneer je naar De Weerribben-Wieden gaat, om de schoonheid en de geluiden van de natuur goed in je op te nemen. Er is zoveel te zien en ondernemen dat het zonde is om na een dag weer naar huis te moeten. Daarnaast bevind je je hier in de perfecte omgeving om een paar dagen te ontladen en op te laden, helemaal als je kiest voor een bijzonder plekje om te overnachten:

  • B&B Het Leeuwterveld ligt aan de rustige kant van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De B&B heeft slechts twee gastenkamers en een ruime deel waar het ontbijt geserveerd wordt of waar je na een dag buiten even lekker bij de kachel kunt kruipen. Beide kamers zijn ruim, romantisch, hebben een mooie badkamer en een eigen in-/uitgang naar een terrasje in de tuin. Slapen onder stoere gebinten, douchen onder een regendouche, genieten van een met liefde verzorgd ontbijt: een met zorg ingerichte B&B met warme kleuren en materialen. Een echt Bijzonder Plekje!

Handig om te weten:

Er is nog veel meer te vertellen over Nationaal Park Weerribben-Wieden. Op de website van het park vind je de meest uitgebreide informatie met eropuit tips, fiets- en wandelroutes, bootverhuur, vaarroutes, restaurants etc.

Ga je een fiets huren, vergeet niet dat de pontjes/veerdiensten niet het hele jaar varen:
Pontje Jonen: vaart van 1 april tot 31 oktober.
EcoWaterLiner: vaart 7 dagen per week vanaf eind april tot eind oktober.





Ontdek ook deze plekjes: