Even geduld...

Eeuwenlang dienden waterlinies als verdediging. Nu hebben de forten vrijwel allemaal een nieuwe bestemming gevonden. Nieuwsgierig? Lees er meer over!

Als wij Nederlanders ergens goed in zijn, is het wel het managen van het vele water in ons land. We geven het de ruimte of bedwingen het juist. Eeuwenlang zetten we het water ook militair in, als verdediging tegen buitenlandse invallen. De verschillende waterlinies in ons land herinneren daar nog aan. De bekendste zijn de Stelling van Amsterdam en de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig hebben de forten, kastelen en andere verdedigingswerken andere functies gekregen en zijn ze stoere, verrassende plekken om te bezoeken. Bijzonder Plekje neemt je deze zomer mee langs de highlights!
R2VvQ3JhZnQgbHVjaHRmb3Rv

Opening van het fortenseizoen

In de winter zijn de meeste forten gesloten. De hoofdbewoners zijn dan de vleermuizen, die er hun winterslaap houden. De forten sluiten hun deuren in september om ze in april weer te openen voor publiek. Ieder jaar wordt het weekend van de opening gevierd met uiteenlopende activiteiten. Dit jaar is de start van het fortenseizoen op 14 en 15 april.
Rm9ydCBFdmVyZGluZ2VuIGJyb24gZm9ydGVu

Bier van het fort

Op Fort Westoever (Den Helder) en Fort 1881 (Hoek van Holland) worden fortbiertjes gebrouwen van het originele drinkwater uit de waterkelders. Fortbrouwerij Duits&Lauret op Fort Everdingen schenkt niet alleen speciaalbieren, maar heeft ook een natuurcamping (vanaf 1 april) en organiseert vintage bierdagen. Hou je meer van wijn? In Fort aan de Liebrug (Haarlemmerliede) kun je terecht voor Italiaanse wijnen, olijfolie (van het vat) en balsamico bij Casa Fortezza. Op zondag 15 april is er een wijnproeverij.

Fort Everdingen – Noodweg 2, Everdingen
Rm9ydCBBc3BlcmVuIGluIEdlb0NyYWZ0R2VvRXhwZXJpZW5jZSA0RCBnbG9iZQ==

Minecraft op het Geofort

Favoriet onder kids is het Geofort in Herwijnen. Dit kindermuseum is gevestigd in het monumentale Fort aan de Nieuwe Steeg. Het grote forteiland is op zich al een avontuur voor kinderen. Buiten kunnen ze op een trekbootje naar een eilandje in de vorm van Nederland om te ervaren welk deel van Nederland onder water komt te staan als de dijken doorbreken. Ook is er een flinke speeltuin en een lekker terras. In het fort zijn interactieve activiteiten die allemaal te maken hebben met geo. Ook zijn er speurtochten door de kazerne, in de ondergrondse gang en langs de bastions van het forteiland. Voor de jongste generatie heeft GeoFort heel Nederland nagebouwd in Minecraft. Tijdens de opening van het fortenseizoen organiseert het Geofort een 24-uurs Hackaton met Minecraft.

Geofort – Nieuwe Steeg 74, Herwijnen
V2VyayBhYW4gaGV0IHNwb2VsIGJyb24gZm9ydGVuVGUgdm9ldCBmaWV0cyBib290IGxpbmllcG9pbnQgc3RpY2h0aW5nIHVpdHJ3YWFyZGU=Rm9ydGVuIHZhbiBib3Zlbg==

Caatje aan de Lek

Net buiten Culemborg bevindt zich Werk aan het Spoel. Het forthuis, amfitheater, genieloods, kogelvanger en bomvrije gebouwen herinneren aan de functie die het terrein vroeger had in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Werk aan het Spoel is een knooppunt van wandel- en fietsroutes. Bekijk hier welke routes je er kunt wandelen en fietsen. Tip: ga eens mee met het liniepontje. Dat pendelt tussen Werk aan het Spoel, Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk) en Fort Everdingen (het ‘bierfort’). Ga ook zeker langs Caatje aan de Lek in het forthuis van Werk aan het Spoel. De vega Linieburger is erg lekker! Ook leuk voor kinderen: de speurtocht over Mie de Waschvrouw die ze bij Caatje kunnen doen. Tijdens de opening van het fortenseizoen (tot 31 juli 2018) is op Werk aan het Spoel de (reizende) luchtfototentoonstelling Forten van Boven te zien.

Caatje aan de Lek + Werk aan het Spoel – Goilberdingerdijk 40, Culemborg

Activiteiten tijdens opening van het fortenseizoen:

Benieuwd wat er bij jou in de buurt te doen is in de waterlinies? Hier vind je een overzicht van alle activiteiten. Meer info over de waterlinies vind je op www.forten.nl

(foto's: forten.nl en rivierenland.nl)