Even geduld...
Lezen
Plekjes
Informatie
lezen
Plekjes
bekijken
Ode aan het landschap
Zelfs al is Nederland klein, we zijn gezegend met een grote verscheidenheid aan landschappen. Je zou bijna kunnen zeggen 'waar een klein land groot in is'. Waar je ook gaat en waar je ook rijdt, het landschap verandert continu. Daarom een ode aan het landschap met deze landschappen in Nederland.

De schoonheid van Nederland

Bijzondere plekjes in een bijzonder landschap »

Ode aan het Landschap

Elk jaar organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) een aantal activiteiten en aandachtsmomenten rond een bepaald thema. Een van die thema’s is Ode aan het Landschap, omdat we in Nederland rijk zijn aan een grote variatie aan landschappen. Dit themajaar wordt georganiseerd in samenwerking met de zeven partners De Achterhoek, Flevoland, Friesland, de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland.

Ontdek zelf hoe mooi en bijzonder de landschappen in ons land zijn. Hoeveel afwisseling we op zo’n klein oppervlakte we hebben. Ik geef je graag een paar tips:

1. Ode aan Laag Holland

Hollandser dan hier in Laag Holland in Noord-Holland wordt het niet. Dijken beschermen de polders die horen tot de oudste ter wereld. Ze liggen vaak ver beneden zeeniveau. De polders in de Beemster zijn zelfs benoemd tot Werelderfgoed van Unesco. Weilanden met koeien, afgewisseld met sloten. Molens aan de horizon, oer-Hollandse dorpen. Niet voor niets komen bezoekers van over de hele wereld dit bijzondere landschap bewonderen.

Lees meer over Laag Holland

2. Ode aan het Limburgse Heuvelland

Een bijzonder stukje Nederland, waar je het gevoel hebt in het buitenland te zijn. Dat gevoel krijg je hier vanzelf wanneer je het glooiende landschap ziet. De wijngaarden versterken dat gevoel, samen met de cipressen die tussen Gulpen en Eys staan. Maak lange wandelingen door de heuvels of rijd de beroemde Mergellandroute om een goede indruk van het landschap te krijgen.

Tips voor een vakantie in Zuid-Limburg

Het heuvelland in Zuid-Limburg lonkt. Alle tinten groen in het herfstlicht.

3. Ode aan de Wadden

Een totaal ander stukje Nederland vind je op de Wadden, met de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling. Ze worden van het vasteland gescheiden door de Waddenzee, die loopt van Den Helder tot in Denemarken en ook is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Of je hier nu gaat zeilen, vissen op garnalen of wadlopen, de uitzichten zijn eindeloos, weids en geven je een gevoel van vrijheid. De Waddenzee versterkt het vakantiegevoel wanneer je per boot naar een van de eilanden vaart. Zelfs de eilanden verschillen onderling en zijn allemaal het ontdekken waard! Wandel door de duinen, bossen, over brede stranden, naar het Drenkelingenhuisje, door de Slufter…

4. Ode aan de Friese Meren

Zeg Friesland en je zegt de Friese Meren. Deze waterrijke provincie staat bekend om de Elfstedentocht, de meren, de prachtige stadjes aan het water. Ontdek zelf hoe mooi de meren zijn en huur een elektrische sloep, een zeilboot, een SUP of kano. Langer blijven om een goed beeld te krijgen van de diversiteit aan landschappen? Huur een yacht voor een paar dagen of een varend vakantiehuis. Ga zeker ook naar Nationaal Park Alde Feanen voor een vaartocht langs molentjes, riet, eilandjes met vakantiehuizen, weidsheid, ruimte, rust…

Zeilboot op het water met op de achtergrond riet en een molen tegen een blauwe lucht

5. Ode aan de Achterhoek

In de Achterhoek is het landschap weer heel anders. Deze regio staat bekend om het coulisselandschap. Een coulisselandschap kenmerkt zich door kleine, ongelijke percelen akkerbouw en veeteelt, afgewisseld met bomen, struiken, houtwallen en heggen. Des te verder je richting Winterswijk rijdt, des te mooier wordt het coulisselandschap. Karakteristieke boerderijen liggen verspreid in het landschap, onverharde wegen leiden je langs de mooiste plekjes. De wandel- en fietsmogelijkheden zijn talrijk.

Alle tips voor de Achterhoek

Oprijlaan naar een boerderij met koeien in de weiDe schoonheid van Nederland

Zelfs al is Nederland klein, we zijn gezegend met een grote verscheidenheid aan landschappen. Een ode aan het landschap!