Even geduld...

In het uiterste puntje van Noord-Holland ligt een bijzondere regio, aan drie kanten omringd door zee. Dit is de Kop van Noord-Holland, ookwel de Noordkop. Een nog redelijk onbekend stukje Nederland, de moeite waard om samen te ontdekken en een leuke bestemming voor je vakantie in Noord-Holland!

De Kop van Noord-Holland omvat grofweg het gebied boven de lijn Medemblik – Schagen – Petten tot en met Texel. Wanneer je een keertje naar Texel bent geweest, dan ben je al eens door de Noordkop gereden. Neem de volgende keer de tijd om deze regio te verkennen! Dit landschap van leegte, ruimte, oneindige polders, langgerekte stranden en water heeft veel meer te bieden dan je op het eerste gezicht verwacht.

Ga het met vriendinnen ontdekken! Hier in de Kop van Noord-Holland vind je voor ieder wat wils: natuur, cultuur, ontspanning, bijzondere activiteiten, hippe hotspots en fijne restaurants. 

Ontdek samen iets nieuws

Zeg nou eerlijk, vaak kies je een voor de hand liggende bestemming voor je weekendje weg of vriendinnenuitje. Een stedentrip naar een bekende stad, een weekendje wellness… Wijk eens van de gebaande paden af en ontdek samen een nieuwe regio in Nederland. De Kop van Noord-Holland is misschien niet zo voor de hand liggend, maar je zult zien hoe leuk het is om samen op pad te zijn, te ontdekken, je te verbazen en verwonderen:

‘Ik wist niet dat Nederland zulke mooie stranden had!’
‘De Stelling van Den Helder? Nog nooit van gehoord!’
‘Vlet varen? Wat is dat?’
‘Willemsoord? Daar ben ik wel eens langs gereden op weg naar Texel’.
‘Is dit ook Nederland?’

De mooiste momenten beleef je samen, door te kiezen voor iets nieuws. 5 redenen om vriendinnenweekend naar de Kop van Noord-Holland te plannen:

1. De kilometerslange stranden

De Kop van Noord-Holland heeft ruim 30 kilometer aan zandstrand. Dit stukje Nederland wordt omringd door de Noordzee, door Werelderfgoed de Waddenzee en het IJsselmeer. Ontdek de schoonheid van de stranden, de rust (zelfs in het hoogseizoen), de uitgestrektheid (strand zo ver je kijkt) en maak samen lange strandwandelingen. Lekker samen actief en eindelijk de tijd om eens uitgebreid bij te praten. Na afloop strijk je neer bij een van de strandtenten langs de kust, waarvan sommigen het hele jaar geopend zijn: een Zee van Tijd, strandrestaurant Woest of Paal 6.

2. Ontdek de Helderse Forten per vlet

Vervolg je ontdekkingstocht door de Kop van Noord-Holland met een bijzonder boottochtje: vaar per vlet langs de Stelling van Den Helder. Eerlijk is eerlijk, ik had geen hoge verwachtingen van ons bezoek aan Den Helder en van de Stelling van Den Helder had ik nog nooit gehoord. Des te leuker is het dat een stad je zo positief verrast.

Een vlet is een traditionele reddingsboot, tegenwoordig van april t/m oktober ingezet voor tochtjes langs de Stelling van Den Helder. Maximaal 8 personen kunnen mee aan boord. Je hebt de keuze uit varen door de haven en binnenstad van Den Helder of varen langs de liniedijken met 5 van de 6 forten van de Stelling. Een vrijwilliger gaat mee als gids en vertelt je graag meer over de geschiedenis van de forten en over Napoleon (die al veel eerder ontdekte dat de Kop van Noord-Holland de moeite waard is). Neem een picknickmand mee voor een paar gezellige uurtjes op het water.

3. Inspiratie bij Willemsoord

Een bezoek aan Willemsoord mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Noord-Holland. Deze voormalige werf van de Koninklijke Marine ligt in Den Helder en valt direct op wanneer je door de stad rijdt. Het lijkt een wijk op zich, met een bezoekerscentrum, een bioscoop, theater, speelparadijs, musea en restaurants. De monumentale panden langs de gracht zijn prachtig gerenoveerd en bieden nu plaats aan hippe hotspots met gezellige terrassen. Voor een goede koffie ga je naar Barista Café NJoy, een ambachtelijk schepijsje haal je bij IJssalon Kaap Hoorn en de lekkerste friet eet je bij de Frietboetiek (alleen al voor de naam wil je gaan…). Zin in een avondvullend programma? Reserveer een diner met theatervoorstelling bij Restaurant Stoom.

Ontdek onze favoriete eet & drinkadressen in de Kop.

4. Shoppen in Schagen

Plan je vriendinnenuitje naar de Kop van Noord-Holland zo dat de weekmarkt van Schagen in jullie programma past. Deze markt is op donderdagochtend en is een begrip in de regio. Begin je bezoek aan Schagen met een koffietje bij Stiel en struin vervolgens langs de tientallen kramen. De gezellige drukte valt direct op. Marktlui groeten vriendelijk en maken graag een praatje. Ontdek West-Friese streekproducten, proef kaas van lokale kaasboeren en wandel op je gemak terug langs de winkels. Tijd voor de lunch? Ga eens kijken bij de Koeienhemel aan de Markt.

Tijdens de zomermaanden vindt de Westfriese Folkloremarkt plaats, 10 donderdagen na elkaar.

5. Bijzonder overnachten

Wanneer je met je vriendinnen op pad gaat, is het extra leuk om te kiezen voor een bijzonder overnachtingsadres. Voeg net dat beetje extra toe aan je uitje door te kiezen voor een Bijzonder Plekje. En die zijn er zeker in de Kop van Noord-Holland. Wat dacht je van slapen in een fort van de Stelling van Den Helder? Glamping in een tipi op loopafstand van zee? Liever logeren in de polders bij Station Windwacht? En wist je dat Het Bos je Roept met de hippe ingerichte tenten?

Bekijk onze 5 bijzondere plekjes in de Noordkop

Praktische informatie:

Wat? Vriendinnenweekend in de Kop van Noord-Holland
Wanneer? Het hele jaar door bijzonder
Overnachten? Bekijk de bijzondere plekjes in de Noordkop
Uit eten? Bekijk de lekkerste adressen

Lees snel meer tips, activiteiten en highlights in de Kop van Noord-Holland

Ontdek ook deze plekjes: