Even geduld...

Werelderfgoed UNESCO de Wadden is er voor ieders smaak. Dit bijzondere stukje Nederland heeft verrassend veel te bieden op culinair gebied. Texels lamsvlees, oesters van het wad bij  ’t Ailand en fris sprankelende Groninger witte wijn. Zelfs aan de zontomaatjes en het appeltje voor onderweg zit meer smaak. Proef het zelf en laat je verleiden door de zilte zaligheden van de Waddenbewoners. Ontdek de smaak van de Wadden tijdens een culinaire reis van Groningen tot Texel.

Het noordelijkste puntje van Groningen

We beginnen onze culinaire reis langs de smaak van de Wadden, het zoete van het zoute, in Noordpolderzijl. Het noordelijkste puntje van het Groninger vasteland, waar de Waddendijk de zoute Waddenzee van het zoete binnenwater scheidt.

Op de enigszins zilte grond achter de dijk groeien de grondstoffen voor ambachtelijke Groninger mosterd en blijken zelfs druiven bijzonder goed te rijpen. “Mits op tijd geoogst”, roept eigenaresse Elma van wijngaard Hof van ’t Hogeland. Haar grond blijkt dé perfecte voedingsbodem voor de Solaris en Johanniter druiven, de basis voor haar heerlijke droge en pure Groot Maarslag wijnen.

Zwart zaad van bioboer Ale uit Kloosterburen staat sinds enige jaren weer garant voor tal van mosterdvarianten bij Abrahams Mosterdmakerij. Vroeger zorgde een lepel ‘mosterd na de maaltijd’ voor het op gang helpen van de spijsvertering, tegenwoordig is mosterd een belangrijk ingrediënt voor een pittig mosterdsoepje, een sausje bij zelf geraapte alikruiken of vermengd met een vleugje sinaasappel en Grand Marnier heerlijk over gesmoorde prei.

Nationaal Park Lauwersmeer

Via vele sloten (fantastisch voor een eindeloze kanotocht), schattige kerkjes (waar je vanaf de torens uitkijkt over de Wadden) en langs statige herenboerderijen verlaten we via het Lauwersmeer de stille ‘Ommelanden’ van de stad Groningen. Tijdens een kopje koffie in het hoge gras, met Schotse hooglanders en grazende Konikpaarden als toeschouwers, blijkt het Lauwersmeer een goede voorraadkelder voor de vele vogels op weg naar het hoge noorden. Luid kwetterende trekvogels plunderen de Duindoorns om zich vol te stoppen met bessen vol voedzame vitamine C. Op het hoofdmenu van de enorme, boven onze hoofden cirkelende, zeearenden staat voornamelijk vis en een enkel jong konijn.

Tip: loop het laarzenpad van Noordpolderzijl en strijk na afloop neer bij ’t Zielhoes voor een ‘Grunneger koffietafel’ en proef een poffert, een eierbal, wat knappertjes en de befaamde Groninger kruidkoek.

Restaurant ’t Ailand in Lauwersoog

Als laatste plekje in Groningen staat Lauwersoog op ons menu. Naast het opsnuiven van wat frisse zeewind proeven we verse vis, kokkels en oesters van het wad bij restaurant ’t Ailand. Volgens eigenaren Jan en Barbara ‘een eiland, gebouwd door vissers en gevoed door de zee’.

‘een eiland, gebouwd door vissers en gevoed door de zee’

Bij het openen van de deur komt de geur van vis overgoten met witte wijn, stukjes wortel, knolselderij en knoflook je tegemoet. Binnen bij de knapperende houtkachel wachten mandjes vol met zeewier gebakken brood uitnodigend op de gasten. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag is het hier met gelijkgestemden genieten van hetgeen de zee schaft; de smaak van de Wadden.

Restaurant ’t Ailand – Haven 49A, 9976 VN Lauwersoog


ZUCO in Dokkum

Op naar Friesland, waar we onze zoektocht naar de smaak van de Wadden vervolgen in de Friese elf steden Dokkum en Harlingen. Dokkum, mede bekend om de zoetwaterbron bij de Bonifatiuskapel, beschikt sinds kort ook over een eigen zuivelbron. Midden in Dokkum verkoopt Zuivelcoöperatie ZUCO authentieke zuivel als roomijs, karnemelk, yoghurt en boter. Zuivel van gras naar glas. Onder eeuwenoude balken wordt in de kleinste zuivelmakerij van Nederland de melk van acht Fries Hollandse koeien in de winkel verwerkt.

Tip: proef vier seizoenen van het ijs van ZUCO. Het ijs maken hebben de eigenaren geleerd aan de ‘Università di Gelato’ in Bologna. Bijzonder lekker!

Zuivelcoöperatie ZUCO – De Dijk 2, 9101 MN Dokkum

Leestip: Ontdek de leukste plekjes en adressen in Dokkum

Nooitgedagt in Harlingen

Voor we in Harlingen onze maag gaan vullen, maken we ons hoofd leeg met een wandeling over de dijk. Hier begrijp je al snel waar de uitdrukking ‘Harlingen, stad met de kop naar zee en de rug naar Friesland’ vandaan komt. Opwarmen doen we bij Nooitgedagt met een kopje winterse Vreugdevuur thee en een stukje traditionele Oranjekoek. Al keuvelend bij kaarslicht gloeien je wangen hier al snel van geluk.

Eetcafé Nooitgedagt – Grote Bredeplaats 35, 8861 BA Harlingen

 

Harlingen, stad met de kop naar zee en de rug naar Friesland

Restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen

Aan de haven van Harlingen ligt restaurant ’t Havenmantsje, waar ’s avonds onze smaakpapillen smelten. Dashi (Japanse bouillon) van gedroogde vis met zeewier, bleekselderijsalade met gelakte gefrituurde garnalen van het wad en op Friese wijze klaargemaakte boerenkool met havermout: de pure smaken van de wadden. Na iedere hap kijken we elkaar verrukt aan. Precies het resultaat wat meesterkok Marco en gastvrouw Inez bij hun gasten willen bereiken.

’t Havenmantsje – Havenplein 1, 8861 XA Harlingen

De smaak van Texel

We vervolgen onze culinaire reis op Waddeneiland Texel, waar onlangs het oudste beschreven Texelse recept is teruggevonden: Meeuwenstruif met schapenkaas. Geklutste meeuweneieren, in 1791 als versnapering voorgezet aan Pieter Kikkert. Wij proeven de moderne variant: roerei van kippen met Waddelse schapenkaas op een blaadje vergeten groente, de zwartmoeskervel. We leren dat lamsstoof van minstens vier maanden oude lammeren wordt gemaakt. “Want er moet wel wat te kauwen zijn”, volgens de blonde, blozende boer Jan Willem van schapenboerderij De Waddel.

De Waddel, één van de oudste boerenbedrijven van Texel, is een aanrader voor het inslaan van mals Texels lam, lamsworst of een stukje jonge of gerijpte schapenkaas. In combinatie met onderweg geplukte waddensla, zeekraal en uit de waddenklei getrokken aardappels goed voor een heerlijke maaltijd.

Leestip: Bourgondisch Texel, de lekkerste plekjes

Wil jij de smaak van de Wadden ontdekken?

De smaak van de Wadden, het zoete van het zoute, vind je in de noordelijke provincies van ons land overal. Zelfs in het snoeptomaatje of appeltje voor onderweg. Een zilte toets; niet te zout, niet te zoet. Heerlijk die Wadden!

Beleef het zelf en bezoek de website Visit Wadden





Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk:
Ook leuk om te lezen:
Eropuit: Culinaire tocht over het Wad Vaar een dagje mee met Jan Rotgans, met een van zijn waddenexcursies. Uitwaaien, zeemansverhalen en culinair genieten op het Wad. Jorieke , 16 januari 2017 Ontdek: het leukste van Waddeneiland Vlieland Een weekendje weg of op vakantie gaan naar de Wadden is altijd een goed idee. We hebben ons hart verloren aan Vlieland. Ontdek: het leukste van Vlieland! Marleen , 28 januari 2017 Eropuit: Wadlopen in Friesland Vrijheid, blijheid en genieten op het drooggevallen wad. Actief in de Friese natuur, een bijzondere ervaring. Ellen , 2 november 2017 Discover the dark: opladen op Ameland Ga mee op avontuur in de natuur en discover the dark op Waddeneiland Ameland. Ga 's nachts wandelen, doe mee met een eco-safari. Laad op, rust uit! Marleen , 30 september 2019 Doen: wildplukken met Flang in de Pan op Terschelling Samen met de boswachter ingrediënten uit de natuur plukken, waar eilandchef Flang vervolgens een lunch mee bereid. Een culinair avontuur op Terschelling! Lotte , 11 oktober 2019 Waddeneilanden: De kunst van het genieten op Texel Het eiland Texel heeft een grote aantrekkingskracht, 365 dagen per jaar. De rust en ruimte, de stranden en dorpjes; genieten op Texel gaat vanzelf. Jorieke , 5 maart 2018 Waddeneilanden: Bourgondisch Texel Een Bourgondische eilandroute met zoete verleidingen en zilte smaken om Texel te proeven en te ontdekken. Jorieke , 17 maart 2018 Tips: 7x doen op Terschelling Een weekend of vakantie op de Waddeneilanden? Kies voor Terschelling! Waarom? Lees snel onze tips. Marleen , 11 maart 2017