Even geduld...

Een van Nederlands bekendste nationale parken is Park de Hoge Veluwe in Gelderland, ook wel de Groene Schatkamer genoemd. Die bijnaam heeft de Veluwe niet voor niets! Die Groene Schatkamer herbergt ruim 5000 hectare aan bijzondere landschappen. Van bos tot zandverstuivingen, van heidevelden tot sprankelende beekjes. In elk seizoen adembenemend mooi, maar in de herfst misschien nog wel nét even mooier!

Burlende herten

In september begint de hertenbronst. Ga met de boswachter mee op excursie/safari of ga zelf op pad en luister naar het luide gebrul van burlende edelherten. Een indrukwekkend schouw- en hoorspel! Let wel: je bent hier niet alleen! Van half september tot half oktober komen er veel liefhebbers en fotografen naar de Veluwe.

Hoe mooi is het om herten, wilde zwijnen en Schotse Hooglanders te zien in combinatie met de bloeiende heide. Wanneer je vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag gaat wandelen, geniet je van de stilte, ruimte en uitgestrekte paarse velden (de bloeitijd loopt half september al wel op z’n eind). Is de heide uitgebloeid, dan beginnen langzaam de bladeren te kleuren in alle tinten rood, geel en oranje. Paddenstoelen schieten in verschillende vormen en maten de grond uit.

Paddenstoelen en herfstbladeren

De Posbank

De Posbank, net buiten Arnhem, is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. Het is een heuvelachtig gebied tussen Apeldoorn en Arnhem, waar slingerende weggetjes je over heuvels, door bossen en langs heidevelden leiden. Een netwerk van fiets- en wandelpaden, mountainbike routes en ruiterpaden zorgen ervoor dat je de mooiste plekjes ziet. Sta voor dag en dauw op en laat je verrassen door dit bijna buitenlands stukje Nederland. Combineer je wandeling op de Posbank met een bezoek aan Paviljoen de Posbank of met een lunch/diner bij de Houtplaats in Rheden.

Een close-up van een eekhoorn die iets lekkers tussen zijn voorpootjes heeft

Overnachten op de Veluwe

Zin om een weekendje naar de Veluwe te gaan? Er meerdere dagen voor uit te trekken om de natuur van Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom te ontdekken? Heerlijk uit te waaien en op zoek te gaan naar wild? Boek een verblijf bij een van deze Bijzondere Plekjes, gunstig gelegen t.o.v. de Veluwe!

Een dagje uit en ergens lekker eten?

  • Bezoek Woodz aan de rand van de Posbank
  • Reserveer een tafel bij Huisje James bij Apeldoorn voor een bijzonder avondje uit

Bekijk alle bijzondere plekjes op en rond de Veluwe

Zandvlakte met dennenbomen

(de mooie natuurfoto’s zijn gemaakt door FonsFotografie)

Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: