Even geduld...

Een van Nederlands bekendste natuurgebieden is de Veluwe in Gelderland, ook wel de Groene Schatkamer genoemd. Die bijnaam heeft de Veluwe niet voor niets! Die Groene Schatkamer herbergt ruim 5000 hectare aan bijzondere landschappen. Van bos tot zandverstuivingen, van heidevelden tot sprankelende beekjes. In elk seizoen adembenemend mooi.

De Veluwe is de overkoepelende naam voor een groot natuurgebied tussen Zwolle, Harderwijk, Ede, Wageningen, Arnhem en Apeldoorn. Onderdeel van de Veluwe zijn twee nationale parken, Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park de Veluwezoom. Voor die eerste betaal je entreegeld, de Veluwezoom (met als bekendste plek de Posbank) is vrij toegankelijk. Daarnaast vind je nog tal van andere prachtige natuurgebieden waaronder o.a. de Loenermark, het Delerwoud, Kootwijkerzand en het Speulder en Sprielderbos. Zoveel te ontdekken hier! Neem deze tips mee wanneer je dit bijzondere stuk van Nederland bezoekt.

1. Burlende herten

In september begint de hertenbronst. Ga met de boswachter mee op excursie/safari of ga zelf op pad en luister naar het luide gebrul van burlende edelherten. Een indrukwekkend schouw- en hoorspel! Let wel: je bent hier niet alleen! Van half september tot half oktober komen er veel liefhebbers en fotografen naar de Veluwe.

Hoe mooi is het om herten, wilde zwijnen en Schotse Hooglanders te zien in combinatie met de bloeiende heide. Wanneer je vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag gaat wandelen, geniet je van de stilte, ruimte en uitgestrekte paarse velden (de bloeitijd loopt half september al wel op z’n eind). Is de heide uitgebloeid, dan beginnen langzaam de bladeren te kleuren in alle tinten rood, geel en oranje. Paddenstoelen schieten in verschillende vormen en maten de grond uit.

2. De Posbank

De Posbank, net buiten Arnhem, is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. Het is een heuvelachtig gebied tussen Apeldoorn en Arnhem, waar slingerende weggetjes je over heuvels, door bossen en langs heidevelden leiden. Een netwerk van fiets- en wandelpaden, mountainbike routes en ruiterpaden zorgen ervoor dat je de mooiste plekjes ziet. Sta voor dag en dauw op en laat je verrassen door dit bijna buitenlands stukje Nederland. Combineer je wandeling op de Posbank met een bezoek aan Paviljoen de Posbank of met een lunch/diner bij de Houtplaats in Rheden of WOODZ bij Beekhuizen.

Een close-up van een eekhoorn die iets lekkers tussen zijn voorpootjes heeft

3. Op zoek naar de Big Five

Wist je dat je helemaal niet op safari in Afrika hoeft te gaan om de Big Five te spotten? Ook de Veluwe heeft een Big Five. Ga al wandelend, fietsend of met de boswachter op safari en zoek naar het edelhert, damhert, ree, wild zwijn en de moeflon (soms wordt de Big Five genoemd zonder damhert, maar met vos). Eigenlijk willen we het liefst een Big Six maken, met de Schotse Hooglander als toevoeging. Het is en blijft indrukwekkend om oog in oog met wild te komen staan.

Klein zwijn in het gras

4. Spring op een witte fiets in N.P. de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een afgeschermd natuurgebied, met voor bezoekers een toegangspoort bij Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Je betaalt voor een dagkaart en mag dan gebruik maken van de Witte Fietsen die bij de entree staan te wachten om de 40 kilometer fietspaden te verkennen. Je kunt ook je auto in het park parkeren en daar een Witte Fiets nemen. Rijd langs het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus, door bossen, langs zandverstuivingen en vennen.

5. Kroondomein het Loo

Een bijzonder stukje op de Veluwe is Kroondomein het Loo, een koninklijk landgoed met bossen, heidevelden en historie. Gebruik het Aardhuis, met een bezoekerscentrum en restaurant, als uitvalsbasis voor je bezoek aan het Kroondomein. Wandel naar een van de wildobservatieplaatsen en wacht in alle rust af. Wil je meer te weten komen over de natuur en de historie van het gebied, ga dan op pad met een boswachter.

6. Bezoek een Hanzestad op de Veluwe

Wil je je bezoek aan de natuur afwisselen met cultuur? Bezoek dan een van deze Hanzesteden: Elburg, Hattem of Harderwijk. Elk met een eigen charme. Hattem ligt ingeklemd tussen de Veluwe en de IJssel en biedt je naast een schilderachtig historisch centrum uiterwaarden en bossen. Elburg is ommuurd en heeft een indrukwekkende stadspoort, een haven met botters en idyllische straatjes. De grootste van deze drie is Harderwijk, met de Veluwe in de voortuin en het Veluwemeer in de achtertuin.

Stadspoort in Elburg

7. Bijzonder overnachten op de Veluwe

Zin om een weekendje naar de Veluwe te gaan? Er meerdere dagen voor uit te trekken om de natuur van Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom te ontdekken? Heerlijk uit te waaien en op zoek te gaan naar wild? Boek een verblijf bij een van deze bijzondere plekjes, gunstig gelegen t.o.v. de Veluwe!

Een dagje uit en ergens lekker eten?

  • Bezoek Woodz aan de rand van de Posbank
  • Reserveer een tafel bij Huisje James bij Apeldoorn voor een bijzonder avondje uit

Bekijk alle bijzondere plekjes op en rond de Veluwe

Zandvlakte met dennenbomen

Ook bijzonder:
Ook leuk om te lezen:
De 15 mooiste huisjes in het bos Een huisje huren in het bos is in alle seizoenen een goed idee. Ontdek de allermooiste huisjes in het bos. Marleen Brekelmans, 24 september 2019 Romantisch weekend bij Boutique hotel Sterrenberg Eén nachtje bij Boutique hotel Sterrenberg voelt als een complete vakantie. Een verwenhotel met mooi interieur, uitstekende service en goede keuken! Marleen Brekelmans, 13 februari 2016 Eropuit: de tuinen van A. Vogel Gezond dagje uit? Bezoek de tuinen van A. Vogel in 't Harde, wandel tussen de bloemen, loop het blotevoetenpad en pluk je eigen thee in de kruidentuin. Marleen Brekelmans, 20 mei 2019 Een romantisch weekend op de Veluwe Een romantisch weekend weg naar de Veluwe? Reserveer een plekje bij Buitenplaats Beekhuizen, in een pod met buitendouche en de hot tub. Marleen Brekelmans, 21 januari 2018 Weekendje weg tip: de Cantharel op de Veluwe Verwen jezelf met een weekendje op de Veluwe. Verblijf bij de Cantharel, huur een e-bike, maak een koetsrit en eet bij Huisje James! Marleen Brekelmans, 9 april 2019 Ontdek: de 4 mooiste plekjes in en rond Apeldoorn Apeldoorn is een goede uitvalsbasis om naar Paleis het Loo, de Kroondomeinen en de Veluwe te gaan. Lees onze tips in en rondom Apeldoorn. Bibi , 7 oktober 2019 De paden op met koffiestop: Hoenderloo op de Veluwe Vanuit Hoenderloo, midden op de Veluwe, starten tal van wandelingen. Neem een picknick mee van Brasserie Délicat en zoek een mooie plek in de natuur. Bibi , 10 mei 2020