De stad Apeldoorn is een goede uitvalsbasis om naar Paleis het Loo, het Kroondomein en de Veluwe te gaan. Hoe is het mogelijk dat uitgerekend ik, Veluwefan bij uitstek, nog niet eerder over mijn eigen omgeving heb geschreven. Graag neem ik jullie mee naar de mooiste plekjes in en bij Apeldoorn.
Ik combineer een koninklijke boswandeling, een koningsappeltje en een bospeen gembersoepje tot een heerlijk dagje uit. Ga vroeg uit de veren of geniet van de ‘gouden’ uurtjes om wild te spotten. Ongetwijfeld zie je een hert, een ree of sta je onverwacht oog in oog met een waarschuwend knorrend zwijn. De Veluwe verrast me keer op keer! Laat je ook verrassen door deze 4 tips:
1. Kroondomein Het Loo
Aan de rand van Kroondomein Het Loo, het grootste particuliere landgoed van Nederland met het parmantig prijkende Paleis Het Loo, is onlangs één van mijn lievelingsplekjes in ere hersteld: het Aardhuis. In het volledig houten jachtchalet uit 1861 zorgt het team van Eet & Drink Lokaal No15 voor een ideale kennismaking met het Kroondomein. Waar volgens de legenden ooit de Aardmannen in de Aardmansberg gedurende de schemering menig voorbijganger de stuipen op het lijf joegen, huist nu een informatiecentrum en een met smaak ingericht restaurant. Spot in het aangrenzende wildpark een burlend mannetjeshert met zijn hindes of neem heel zachtjes plaats achter het wildscherm met je verrekijker. Geen garantie, maar de kans is groot dat je de prachtige edelherten met hun gracieuze geweien van redelijk dichtbij kunt aanschouwen. Na afloop even opwarmen onder een dekentje op het terras met een chocolademelk, een Aardhuis jachtbitter of goede kop koffie en je kunt je geen beter begin van je dag wensen.
Het Aardhuis – Aardhuis 1, Hoog Soeren
2. De ‘big five’ van de Veluwe spotten
De vos, de das, reeën, wilde zwijnen en edelherten, je spot ze rondom Apeldoorn in Kroondomein Het Loo, op de Veluwe. Volg de rode koppen en loop de Rollekoot route of loop de route rond de Hoge Duvel. In totaal zijn er in Kroondomein Het Loo acht wandelingen uitgezet variërend van 2,5 tot 14 kilometer. Een aantal van de routes is gedurende de herfst gereserveerd voor het koninklijk huis. Wie weet vang je bij de paden, waar verboden toegang van 15 september tot 25 december staat, turend door je verrekijker wel een glimp op van onze koning blazend op zijn jachthoorn vergezeld door koningin Maxima. Wil je wild spotten, kleed je dan bij voorkeur in het groen, bruin, oranje of rood. Onzichtbaar voor het wild loop je zachtjes en stilletjes over de paden en kijk je om je heen of je vanuit je ooghoeken iets ziet bewegen. Herten zijn helden in het nabootsen van een standbeeld. Hun gewei lijkt een bos takken dus goed speuren is een must. Tegen zonsondergang of net na zonsopkomst heb je de meeste kans op het spotten van één van de big five. Met wat mazzel nog wat meer. Goed luisteren loont. Knisperende takjes, een schreeuw van een hert, een knorrend zwijn, houd ook je oren open.
Tip: speur naar ondiepe modderpoelen. Zwijnen badderen hier maar al te graag om hun eeuwige kriebel iets te verminderen. Na afloop even langs een boomstam schurken en ze kunnen er weer tegen. Speur naar hertenhaar of hoefafdrukken. Een speurneus is sowieso een pré.
3. Appeltje voor de dorst bij de Olifantenschuur
Na een lange wandeling rijd je naar de Olifantenschuur op het terrein van Paleis het Loo voor een verfrissende versnapering. Een schuur speciaal gebouwd voor olifanten Hans en Parkie in 1786 geschonken door de VOC. Groet bij het langsrijden de bewakers van de marechaussee die je gewapend met hun geweren met een vrolijk hoofdknikje doorlaten. Eenmaal achter de stenen muur verschijnt de hoge schuur waar eigenaar Harry en hond Silke de wacht houden.
Van eind augustus tot eind april haal je hier op woensdag, donderdag of vrijdagmiddag van 13.30u tot 17.30u fruit van eigen boomgaard. Op zaterdag ben je de hele dag welkom. Vanaf 9 uur heten voormalige appelpluksters Ans, Truida of één van de andere vriendelijke dames je hartelijk welkom in hun met smaak gedecoreerde schuur. Omringd door sappige appels en peren wegen ze fruit, aardappels of sierappeltjes vrolijk voor je af. Glazen flessen vol eigen geperst appelsap of rode bessensap voor bij de stoofpeertjes vliegen over de toonbank. Regelmatig klinkt de vraag of de Pinova’s al verkrijgbaar zijn. De hard, stevige, lichtzoete en druppelvormige koningsappel blijkt favoriet.
Tip: eet na een wandeling, bij slecht weer bij de kachel of bij goed weer buiten aan de bank, één van de heerlijke appeltjes.
De Oude Olifantenschuur – Tuinmanslaan 24a, Apeldoorn
4. Eigentijds afsluiten bij Nett in Apeldoorn
Een dag buiten sluit je af bij het net geopende Nett. Meerdere creatieve breinen hebben het oude pand van de voormalige nettenfabriek omgetoverd tot bijzonder plekje. Op loopafstand van mijn huis schenken Jesse en Joah tijmthee, dragon- gemberdrankjes of gewoon een dampende koffie met een los kannetje gekookte melk. Op de kaart prijken bietenballen, bio-bitterballen of een patatje Nett met parmezaanse kaas en peterselie. Vegetarisch, vegan op z’n Joah’s, inclusief vleesvariaties à la Jesse. Jesse maakt van koken een kunstje. Glunderend roert hij in zijn bospeensoep met gember, amandelen, kokos en citroen of schuift hij een met havermout bereide appelkruimeltaart met anijs en vanille in de oven. Nett is in principe een lunchrestaurant. Maar… zegt Joah, alles is bespreekbaar. De eerste saxofonist heeft hier al tussen de smaakvolle gedekte tafels doorgedanst. Tot diep in de nacht galmden zijn klanken in de hoge hal. Wat een belevenis. Joah en Jesse hopen op nog vele vergelijkbare hoogtepunten.
Tip: de nettenfabriek is een hoog oud pand. Wat warmere kleding is op koude dagen gewenst.
Nett Drinks & Soul food – Spoorstraat 29, Apeldoorn
Blijven slapen in Apeldoorn?
Genoeg te ontdekken in en rondom Apeldoorn. Wil je een keertje bij zonsopgang naar de Veluwe of met de warme kleuren van de zonsondergang op pad, blijf slapen zodat je alle tijd hebt om op je gemak te ontdekken. De volgende plekjes liggen in of aan de rand van de stad:
- Boutique hotel ZenZez, met een gunstige ligging t.o.v. het centrum en de natuur
- B&B Slapen in het Bos, verstopt tussen de bomen
- Het Wikkelhouse, een duurzaam vakantiehuisje gemaakt van karton