Even geduld...

De Beemster in Noord-Holland is een werelderfgoed van UNESCO, een uniek voorbeeld van hoe we in Nederland land hebben drooggelegd. Dat alleen is al interessant om eens te bezoeken, maar er is nog veel meer. Ontdek de leukste tips en adressen in de Beemster!

Beleef de Beemster

Wanneer je door de Beemster rijdt, fietst, wandelt of per Twizy toert, valt je direct de weidsheid op. Eindeloze vergezichten over de vlakke polders en weilanden met hier en daar een stolpboerderij en in het voorjaar kleurige bollenvelden. Opvallend zijn de rechte wegen en weilanden die worden begrensd door net zulke rechte sloten. Het is deze geometrische indeling waardoor Droogmakerij de Beemster wereldwijd bekend is en benoemd is tot werelderfgoed van UNESCO. Het polderlandschap met daaromheen de ringdijk is uniek in de wereld.

Bijzonder is ook dat binnen werelderfgoed UNESCO nog een ander werelderfgoed ligt: De Stelling van Amsterdam. Breng je een bezoek aan de Beemster, dan bezoek je gelijk twee van de slechts tien UNESCO werelderfgoederen in ons land.

fort beemster aan gracht

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van maar liefst 135 km rondom Amsterdam, bestaande uit forten, batterijen en dijken, gebouwd tussen 1880 en 1914. In de Beemster liggen vijf forten van de Stelling van Amsterdam, waaronder Fort bij Spijkerboor en Fort Resort Beemster. Er lopen diverse wandel- en fietsroutes langs de forten, er worden activiteiten georganiseerd en een rondleiding bij Fort bij Spijkerboor geeft je een goede indruk van het unieke karakter van de Stelling.

Fort Resort Beemster

Voor een ontspannen dagje uit is een bezoek aan Fort Resort Beemster zeker aan te raden. Door de unieke locatie is het Fort Resort een van de mooiste resorts van ons land. Ga naar de sauna, ontspan tijdens een massage of gezichtsbehandeling, doe mee aan een yoga sessie en verwen jezelf aansluitend met een diner. Blijven slapen kan ook!

Entree met wegwijzers bij Fort Resort Beemster

Lekkere adressen voor een tussenstop

Wanneer je de Beemster verkent, kom je regelmatig een BeemSTER tegen. BeemSTERREN zijn enthousiaste en gastvrije ondernemers in de Beemster die je graag meer vertellen over de geschiedenis en cultuur, het werelderfgoed, de streekproducten; kortom de charmes van de Beemster. Ze adviseren je zeker ook even de boer op te gaan, voor de bijzondere Beemster lekkernijen. Maak een rondje langs verschillende boerderijen en stel je eigen picknick samen met Beemster kaas, pure vruchtensappen, biologische jam en honing.

Ook deze restaurants zijn BeemSTERREN:

  • Restaurant BRASA: In het hart van de Beemster ligt het dorp Middenbeemster, met een historisch centrum. Maak hier een tussenstop bij restaurant BRASA, voor een koffie, lunch, borrel of diner. In de zomer is het terras achter het statige pand favoriet.
  • Stoer in de Beemster: dit fijne adres ligt in Noordbeemster, grenzend aan de weilanden. Leuke tip voor het diner, het 5-gangen hapjesmenu.

Interieur restaurant BrasaDesert met taart en ijs

Bijzonder overnachten in de Beemster

Je beleeft de Beemster het beste als je er paar dagen voor uit trekt. Reserveer een nachtje, weekendje of langer verblijf bij een van deze leuke logeeradressen in de Beemster:

  • Bed & Beemster: tussen het Fort aan de Middenweg en Fort bij Spijkerboor ligt midden in de weilanden deze B&B. Slapen doe je in een authentieke woonwagen, ingericht met een mix van vintage & hip. Een fijne plek!
  • Unique Ludique: een B&B midden in het centrum van Middenbeemster. Gastenkamers met karakter, bij eigenaren die je graag in de watten leggen.

Woonwagen in de ochtendzon in de beemster

Meer zien en doen?

De Beemster ligt net ten noordwesten van Purmerend, een voormalige handelsstad. Leuk om vanuit hier je bezoek aan de Beemster te starten of er te eindigen met een diner bij een van deze adressen.

Aan de westkant grenst de Beemster aan de pittoreske dorpen Graft – De Rijp en ook de molens van Schermerhorn liggen vlakbij. Een bootje huren om de Eilandspolder te verkennen, toeren met een lelijk eendje, naar Edam of de Zaanse Schans; de mogelijkheden zijn eindeloos om je bezoek aan de Beemster te combineren met andere hoogtepunten in Laag-Holland.

Het Raadhuis van De Rijp

Neem een kijkje bij VVV Beemster voor nog meer tips

Ontdek ook deze plekjes: