Even geduld...

Rinkelende koeienbellen zijn mijn wake-up call. En hoewel de warmte onder het dikke donzen dekbed aantrekkelijk is, geeft de frisse berglucht door het openstaande raam van chalet Schiefe Alm het laatste zetje. Terwijl ik me uitrek op het balkon klimt de zon langzaam naar de toppen van de bergen en onderweg verwarmt ze mijn hart. Wat hou ik van deze plek in de Gasteiner bergen! Mijn bezoek aan Bad Gastein liet mijn hart al zingen, hier in de bergen kan ik wel jodelen van geluk. 3 bijzondere momenten op hoogte:

1. Logeren bij de Schiefe Alm

Ik verblijf een nacht op hoogte. De Schiefe Alm ligt op 1300 meter en in de winter is het te bereiken met een vintage éénpersoon stoeltjeslift. Maar zodra de sneeuw gesmolten is, hobbel je over een bochtig bergweggetje omhoog. Dat is even wennen maar het draagt wel bij aan het gevoel dat je (voor even) de gelukkige eigenaar bent van een echte almhut. Zo ‘s morgens vroeg, wanneer Gastein nog onder de wol(ken) ligt, vang je hier de eerste zonnestralen, zwem je in je eigen bergmeer en doe je je tegoed aan een Alpenontbijt in de naastgelegen stube van de Bellevue alm. Niet voor niets is de Schiefe Alm een plek “vor Alle die das Besondere liebe”

De Schiefe Alm heeft appartementen voor 2 t/m 8 personen en in deze luxe chalets ontbreekt het je aan niks. De naast gelegen Bellevue Alm wordt ook wel de Mutter aller Hütten genoemd. De kamers zijn hier wat eenvoudiger maar met hetzelfde almhut gevoel.

2. Traditionele Schafabtrieb

Voor de deur van de Schiefe Alm starten een aantal mooie wandelroutes maar vandaag ga ik naar Sport Gastein om de Schafabtrieb te bewonderen. De herders en hun kuddes, die zich de hele zomer lang tegoed gedaan hebben aan het leven op de Alpenweides, zijn vanmorgen voor dag en dauw op pad gegaan om de afdaling in te zetten. In Sport Gastein is het een drukte van belang. Meisjes in dirndls met vlechten in het haar brengen taart rond. Mannen turen uren lang door hun verrekijkers naar de witte vlekken boven op de berg. Als het bijna zover is, klimt een dappere kleine ‘Peter’ op een rots voor het beste uitzicht. En dan…onder begeleiding van de plaatselijke fanfare, die boven het gejuich en geblaat uit probeert te komen, brengen de herders hun schaapjes op het droge. Wat is het heerlijk om hier tussen het feestgedruis in te staan en de tevreden glimlach van de herders van dichtbij te zien. De opwinding is bijna tastbaar. Opwinding over het veranderen van de seizoenen die hier in de bergen zo overweldigend is. De almhutten, waar nu nog vrolijk gejodel klinkt, zullen over niet al te lange tijd bedekt zijn onder een dik pak sneeuw. De dieren zoeken hun warme stal. De mensen koesteren herinneringen aan lange zomerdagen en kijken uit naar donkere winteravonden. Ik bedenk me dat die blijdschap en dankbaarheid over op het eerste gezicht eenvoudige dingen iets is wat samen gaat met het leven in de bergen en dat is precies waarom ik er zo van hou.

Tip: Ook al is er geen Schafabtrieb, Sportgastein is zomer en winter, weer of geen weer een prachtig wandelgebied. Een stukje niemandsland voor iedereen! Zoek één van de eenvoudige almhutten voor een Brettljause met huisgemaakte kaas en brood. Of ga in de zomer heel vroeg aan de wandel en neem een picknickontbijt mee.  

3. Gasteiner Waldbrunch

Ik moet toegeven dat Gastein het eenvoudige bergleven op een bijzondere manier een beetje extra glans geeft. Daar kom ik achter als ik de volgende dag weer voor dag en dauw de bergen in trek. Dit keer naar het Angertal in de buurt van het lager gelegen Bad Hofgastein. Samen met nog een aantal vroege vogels wandelen we, onder de indruk van al het natuurschoon, in stilte door de bergen. Dauwdruppels balanceren op tere bloemblaadjes, wij op boomstammen. Bijen dansen van bloem naar bloem, wij van boom naar boom. Als Hans en Grietje volgen we hapjes, die als door elfjes, achtergelaten zijn in het bos. Een stukje brood met verse forel, een pasteitje met eierzwammen. Totdat we onder een natuurlijke poort van bladeren doorkomen en van verbazing aan de grond genageld blijven staan. Drie prachtig gedekte tafels staan daar op ons te wachten samen met Andie en zijn crew. Hij is namelijk het creatieve en culinaire brein achter de Gasteiner Waldbrunch. Een ervaring die echt op je bucketlist moet. Daar in de pure natuur tovert chef Andie spek en eieren om tot culinaire hoogstandjes. Geserveerd op prachtige borden passeert de ene na de andere gang. Het jodelen van mijn hart (en mijn maag) weerklinkt in de bergen!

Tip: De Waldbrunch wordt in de zomer en herfst één keer per maand georganiseerd. In de winter wordt het een diner bij volle maan, in de sneeuw. Beiden even sprookjesachtig! Heb je dit geboekt, dan hoop ik op een klein geluksengeltje want bij slecht weer gaat het niet door.

Meer lezen over (Bad) Gastein?