Even geduld...

Elk jaar in september eert Salzburg haar oude aartsbisschop uit de 8e eeuw: Sint Rupert. De oude stad transformeert in een mini Oktoberfest. Gedurende 5 dagen nemen de nostalgische kermis, traditionele muziek en heel veel bier de stad over.

UnVwZXJ0aWtpdGFnNg==

Trots op traditie

Je hoeft niet lang in Salzburg rond te lopen voor het duidelijk wordt dat de Oostenrijkers trots zijn op hun stad, hun historie en hun cultuur. De festiviteiten rondom Ruperikitag, dat al sinds de 14e eeuw jaarlijk gevierd, zijn daarin niet anders. Het feest vindt plaats midden in de oude stad tussen al die de prachtige historische gebouwen. 

UnVwZXJ0aWtpdGFnNA==U2FsemJ1cmcgbW9vZDk=UnVwZXJ0aWtpdGFnMw==

Dirndls & worsten

Iedereen die een dirndl of lederhosen bezit, trekt hem op deze dagen uit de kast. Het is echt even wennen om tussen zoveel mensen in traditionele kleding te wandelen. Zelfs de kleinste bezoekers dragen mini lederhosen. Jong van hart of jong van geest, op Rupertikitag vermaakt iedereen zich.

UnVwZXJ0aWtpdGFnMg==UnVwZXJ0aWtpdGFnNw==

In de binnenstad is van alles te doen. Maak een ritje in de zweefmolen, ‘vaar’ in een van de oude bootjes en geniet vooral van alle lekkernijen die ter plekke worden klaargemaakt. Vers gebakken schnitzel, gefrituurd knoflookbrood, warme zuurkool geserveerd in gefrituurd deeg (dit noem je ‘Bauernkrapfen’ en smaakt veel lekkerder dan het klinkt). Het hele plein ruikt verrukkelijk. Je zult meer braadworsten zien dan ooit en ook de versierde peperkoeken – vaak met leuke persoonlijke teksten – zien er prachtig uit.

U2FsemJ1cmcgbW9vZDg=QmF1ZXJua3JhcGZlbiBtYWtlbg==U2NobmFwcHMgdmFhdGpl

Rustig met de schnapps!

Al dat heerlijke eten spoel je weg met een flinke pint bier. Overal te krijgen, maar wel het leukst in de speciale biertent. Overdag is de sfeer gemoedelijk en ’s avonds komt het echt tot leven. Jonge dames in dirndl’s lopen rond met een klein vaatje onder de arm waar ze ter plekke een glaasje schnapps uit tappen. Wist je dat je schnapps heel rustig moet opdrinken? Het zit misschien in een “shotjes” glas, maar het is de bedoeling dat je met kleine slokjes geniet. 

De tafels zijn ’s avonds veelal gereserveerd, dus kom je met een grote groep en wil je een zitplaats, dan is reserveren aan te raden! Zorg ook dat je genoeg cash bij je hebt, want pinnen kun je er bijna nergens. 

U2FsemJ1cmcgbW9vZDE1

Ouderwetse lol

Rupertikitag staat garant voor goede en (serieus) ouderwetse lol. Tradities vormen een belangrijk deel van Oostenrijk, zeker in Salzburg. Het is leuk (en een beetje apart) om te zien dat er in honderden jaren zo weinig veranderd is en dat de huidige generatie de oude tradities nog steeds in stand houdt. Zelfs in een constant veranderende wereld.  

Nog wat extra tijd in en om de stad? Lees dan hier verder over de mooiste wandeling in het Grossartal en andere leuke activiteiten in Salzburg.

Praktische informatie:

Vervoer? Eurowings vliegt wekelijks via Hamburg naar Salzburg.
Slapen? Hotel & Villa Auersperg, net aan de overkant van de rivier
Wat? Rupertikitag, nationale feestdag in Salzburg
Waar? Op de ‘Alte Markt, een groot plein midden in de stad
Duur? 5 dagen, elk jaar rond het derde weekend van september

Meer informatie? Visit Salzburg