Even geduld...

Ben je op zoek naar een wel heel bijzonder plekje om te overnachten? Kies voor Heilige Nachten, waarbij je overnacht in een kerk.

‘Holy Moly’ staat er bij de ingang van het kerkje in Friesland. Een kerkje omgetoverd tot 2-persoons gastenverblijf voor en door Heilige Nachten. Een uniek logeerconcept waarbij een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor het behoud van de kerk. Zo bijzonder! Hemels overnachten: een unieke ervaring en een moment van bezinning.

Het concept Heilige Nachten

Het concept van Heilige Nachten is geïnspireerd op de Engelse trend ‘champing’, dat staat voor kamperen in een kerk. In Engeland werd al eerder bedacht dat het zonde is om kerken leeg te laten staan. Je mag er overnachten en van de opbrengst van de overnachtingen worden de kerken onderhouden.

In Nederland is het concept minder basic. Heilige Nachten creëert een huis-/slaapkamer voor je in de kerk. Dit kan in een leegstaande kerk zijn, maar ook in een kerk waar nog diensten worden gehouden. Soms in de vorm van een pop-up kamer, soms in de vorm van een vakantiehuis met een permanent interieur.

Veel kerken zijn zulke mooie en imposante gebouwen met een lange geschiedenis. Hoe bijzonder is het om de kerken op deze unieke manier beschikbaar te stellen voor het publiek, en ook nog eens ‘s nachts?

(Leegstaande) kerken

Heilige Nachten is een initiatief van Sanne Kiel en Jennemie Stoelhorst. Beide dames zijn al jaren actief betrokken bij het Nederlands erfgoed. Ze zijn geïnteresseerd in herbestemming van historische panden en willen met Heilige Nachten een steentje bijdragen aan het maatschappelijk probleem van leegstaande kerkgebouwen.

Wanneer je in de kerk overnacht, heb je niet alleen een bijzondere ervaring. Je draagt ook een steentje bij aan het voortbestaan van de kerken en hun verhalen. Een groot deel (40%) van de opbrengst gaat namelijk direct terug naar het kerkgebouw.

Hemels overnachten bij Heilige Nachten

Klinkt het slapen in een kerk jou een beetje vreemd in je oren? En twijfel je of het hemelse overnachten iets voor je is? Ik overtuig je graag naar aanleiding van mijn ervaringen. Vooraf was ik eerlijk gezegd ook best een beetje sceptisch. ‘Is het wel comfortabel? Is zo’n grote kerk niet ongezellig en koud? Voelt het niet raar om op zo’n ‘heilige’ plek vakantie te vieren?’: het schiet allemaal door mijn hoofd onderweg in de auto naar Friesland waar ik bij twee locaties ga logeren. Direct na aankomst kan ik mijn twijfels laten varen: het warme welkom door een van de gastvrouwen van Heilige Nachten, de zorg en aandacht waarmee de kerkjes zijn ingericht, het comfort en de sfeer… Alles is zoveel mooier en indrukwekkender dan verwacht. De serene sfeer weet me te pakken, stil kijk ik om me heen. De hele kerk voor ons alleen! Ik heb al veel gezien en gedaan, maar slapen in een kerk als deze, daar word zelfs ik stil van.

Een nachtje in de Pieter Stuyvesantkerk in Peperga

Mijn eerste Heilige Nacht breng ik door in Peperga, waar het eeuwenoude Pieter Stuyvesantkerkje staat. Hartelijk zwaait gastvrouw Hanneke de deur voor ons open en we zien het licht! Zonnestralen vinden hun weg door de hoge ramen en verlichten de kerk. Het hemelbed wacht uitnodigend, langs de wand staat een lange tafel en onder de preekstoel staat een comfortabele zitbank. Daar zou menig kerkganger jaloers op zijn geweest, zoveel comfort. Er is een keukentje, een badkamer met douche en toilet en voor de frisse dagen zijn er straalkacheltjes. Én een elektrische deken in bed! Terwijl we met grote ogen rondkijken, trakteert Hanneke ons op zalige verhalen. Over de geschiedenis van de kerk, over geesten en gezangen. En zingen moet je hier. Je mag op het orgel spelen en alles klinkt door de akoestiek even mooi!

Gewekt door de eerste zonnestralen wachten we in alle rust op het ontbijt. Zeg maar gerust een verwenontbijt, gebracht door Hanneke. Daar zondigen we graag voor!

Het dorpje Peperga ligt op de grens van Friesland en Overijssel. Het blijkt tijdens mijn bezoek een perfecte uitvalsbasis voor activiteiten in de omgeving:

  • Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt bijna om de hoek. Huur fietsen en trek eropuit. Een mooie route door het waterrijke gebied is zo uitgestippeld. Maak een stop in Giethoorn-Noord, fiets door Dwarsgracht en trakteer jezelf op een tochtje met een fluisterbootje.
  • Vestingstad Steenwijk ligt op 10 minuten rijden van het kerkje. Leuk voor een stadswandeling, een terrasje of het diner.
  • Vanuit het kerkje kun je een mooie rondwandeling maken door de natuur naar de Lendevallei en de Catspoolder
  • Bijzonder diner? Reserveer bij Jan Smink in Wolvega, een begrip in de omgeving.

Logeren in Kerkje 1621 x MADE.COM

Heb je de tijd om meerdere nachten weg te gaan, kies dan voor een verblijf in verschillende kerkjes. Elk kerkje is namelijk zo anders. Het tweede kerkje, Kerkje 1621 x MADE.COM, ligt in Hoornsterzwaag. Ook hier word ik stil bij binnenkomst. Of het komt door de sfeer die een kerk om zich heeft hangen of door de mooie ruimte? Het is een combinatie van beiden waardoor ik al snel in hogere sferen ben.

Dit kerkje uit 1621 is ingericht met behulp van het meubelmerk MADE.COM. Mooier kan het niet: historie gecombineerd met hip. Het kerkje voelt gelijk comfortabel en biedt ook alle nodige comfort voor een ontspannen en romantisch nachtje weg. Er is een aparte keuken, badkamer met douche en toilet, verwarming, een hemels bed, lekkere fauteuils, lange tafel, zithoek… en als extra kun je een ontbijt of luxe borrelplank bestellen bij Oliva Bites & More. Doen!

Wanneer je logeert bij Kerkje 1621 x MADE.COM in Zuidoost-Friesland leer je het Andere Friesland kennen. Waar Friesland vooral bekend staat om de Friese meren en de vergezichten over de weilanden vind je hier in de omgeving prachtige bossen en buitenplaatsen. Een paar tips in de omgeving:

  • Ga wandelen bij Sparjebird en strijk na afloop neer op het terras van Blokhut Sparjebird voor koffie met taart of lunch
  • De bossen rondom het dorp Bakkeveen zijn prachtig. Stippel een wandeling uit en combineer je activiteit met een bezoek aan restaurant De Slotplaats.
  • Niet voor niets zijn de Koloniën van Weldadigheid uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Een bezoek aan Veenhuizen en omgeving mag eigenlijk niet ontbreken. Leuke tussenstop: Brouwerij Maallust in Veenhuizen.
  • Zoek je het graag hogerop? Beklim de Bosbergtoren in Appelscha en uitkijktoren De Zeven in natuurgebied Fochteloërveen.
  • Een avond culinair genieten? Reserveer een tafeltje bij Lyf’s in Beetsterzwaag.

Heilige Nachten reserveren voor een nachtje of weekendje weg?

Wil jij ervaren hoe het is om te overnachten in zo’n bijzonder kerkje van Heilige Nachten? Je vindt de kerken verspreid over ons land, van Brabant tot in het noorden van Groningen. Sommige kerken worden tijdelijk omgetoverd tot slaapplek, andere kerken zijn omgetoverd tot permanente accommodaties.

Van romantische kerkjes, dorpskerkjes, een klooster en een stijlvol boutique hotel in een kerk, er is altijd een plekje dat bij je past.

Bekijk de kerken en de actuele beschikbaarheid 

(fotografie: o.a. Roman Robroek – www.romanrobroek.nl)

Ontdek ook deze plekjes: