Even geduld...

Ik vloog naar Porto Santo vanaf Madeira in een piepklein vliegtuigje. Zo eentje waar de piloot ook de stewardess is en de bagage doet. De landingsbaan van het vliegveld is meteen een tour, je ziet bijna het hele eilandje voorbij komen door je raampje.

Waar de wind je pagina omslaat

Met 19 taxi’s, 1 benzinestation en 1 supermarkt is het een rustig en vredig eiland, dat voor 70% als ‘Natural Parc’ beschouwd wordt. Het is er zo rustig dat de mensen op Madeira wel eens gekscherend zeggen dat als je de krant leest op Porto Santo, je dan wacht tot de wind de pagina omslaat. Zoals Nederland bekend staat om z’n hoeveelheid fietsen, zo staat Porto Santo bekend om de hoeveelheid slakken. Er zijn er meer per vierkante meter dan waar dan ook ter wereld.

Het kleine eiland heeft geen ziekenhuis. Dus als je iets ernstigs onder de leden hebt, of moet bevallen, dan brengt de helicopter je naar Madeira. Met een piloot die de meeste inwoners van het eiland gewoon kennen. Wist je dat de jongens die onderweg geboren worden allemaal Rodrigo heten, vernoemd naar de piloot? De meisjes krijgen de naam Ondina, naar de golven van de zee. Nog een van die prachtige verhalen die het eiland rijk is.

Jeepsafari, picknickplekken en plantjes die water sparen

Ik verken het eiland in een jeep samen met Sofia van Lazemar Tours. Ze laat me de meest prachtige uitkijkpunten, natuurlijke zwembaden en rotsformaties zien. Bijvoorbeeld wat de locals ‘de Piano’ noemen bij Pico Ana Ferreira. De akoestiek is er geweldig en er worden daarom ook soms kleine concerten georganiseerd. Ook zie ik dan al in de verte het verlaten eiland met een vuurtoren er op. Helaas kan ik die later die week niet bezoeken, omdat er gewerkt wordt aan het pad er naar toe. Goede reden om terug te komen!

We bezoeken Casa de Serra, waar ik leer dat de graanputten ook gebruikt werden als schuilplaatsen voor vrouwen en kinderen wanneer de piraten het eiland aanvielen. Sofia vertelt met een aanstekelijk enthousiasme over haar eiland. Ik hoor allerlei legendes en leer over de natuur. Zoals bijvoorbeeld het plantje Parrilha dat (ook in de brandende zon) water opslaat voor tijden van droogte. Ik bezoek de meest geweldige picknickplekken – met overal een BBQ en gratis bronwater dat je zo uit de grond kunt tappen.

Een hele oude mountainbike

Het enige wat eigenlijk minder goed beviel was het fietsen. Maar dat is grotendeels te wijten aan de stokoude mountainbike waarvan de rem vast zat. Er worden ook prachtige elektrische fietsen op het eiland verhuurt, zorg dus dat je die kiest als je gaat fietsen! Langs een groot gedeelte van de kust zijn fietspaden aangelegd, maar je kunt ook met een gerust hart op de weg fietsen. Alle slakken op het eiland hebben zo hun uitwerking op de automobilisten denk ik…


UG9ydG8gU2FudG8gZ2FtYmEncyA=

Cheesecake eraf wandelen

Dineren doe je heerlijk op de veranda van Casa d’Avo of bij Quinta do Serrado. Die laatste is een mooi restaurant midden op het eiland waar je een kamer kunt boeken en in slaap kunt vallen met de vogelgeluiden. De beste lunch van het eiland vind je wat mij betreft bij Pe Ne Aqua: een klein tentje direct aan het strand. Laat je niet afschrikken door de plastic kuipstoeltjes, bestel er de gamba’s als hoofdgerecht en hou ruimte over voor de cheesecake toe.

Die cheesecake wandel je er dan ’s middags direct weer af tijdens een van de prachtige wandelingen die je op het eiland kunt maken. Ik liep naar de top Pico Branco, op 460 meter hoog. Een wandeling van ongeveer 3 uur die ook met het gezin (kinderen vanaf 5/6 jaar) goed te doen is.

De steilste stukjes hebben een hek om je aan vast te houden en het is geweldig om te zien hoe de natuur op zo’n korte route zo verandert. Je vindt er varens en opium langs de route en regelmatig zien de rosten wit van de plantjes – daar waar de berg haar naam aan te danken heeft. Door deze wandeling te maken zie je echt goed dat het eiland nog veel meer te bieden heeft dan alleen haar fantastische stranden.

Porto Santo vanaf het water

Je kunt op verschillende manieren genieten van het eiland vanaf het water. Zo kun je gaan suppen (stand-up-paddling) met João van de On Water Academy, een van de kleurrijkste plekjes op Porto Santo. En een van de weinige plekken waar ze lekkere muziek draaien. Of je gaat met de boot van de broers Nelio & Jomero van Mar Dourado op pad. Zij varen al 12 jaar in de wateren rondom het eiland en weten feilloos de dolfijnen te vinden en spotten de kleinste zwarte krabbetjes voordat iemand anders ze gezien heeft. Als je wilt, nemen ze je ook mee in het labyrinth in de grotten. Niet geschikt voor kinderen, wel heel spannend!

Praktische informatie:

  • Tui vliegt van Amsterdam naar Porto Santo, met een stop in Funchal, Madeira.
  • Vanaf Madeira kun je ook met de veerboot (2 uur – € 55,- enkele reis) of met een vliegtuigje (15 min, € 70,- enkele reis) naar het eiland.
  • Ook een jeepsafari boeken? Boek bij Lazemar en vraag naar Sofia!
  • Dolfijnen zoeken of klimmen naar het afgelegen lighthouse? Dat kan met Nelio & Jomero van Mar Dourado Tours
  • Suppen, Surfen, Snorkelen, Bodyboarden – noem het maar op, bij de On Water Academy kan het allemaal.
  • De wandeling naar Pico Branco kun je zelf doen.
  • Lekker eten doe jij bij Pe Na Aqua, Casa d’Avo of Quinta do Serrado.