Even geduld...

Porto Santo is het kleinste, bewoonde eiland in de archipel van Madeira, Portugal. En dan bedoel ik ook echt klein. Als je met het vliegtuig de landingsbaan hebt afgelegd, heb je het hele eiland van noord naar zuid gezien. Het ligt in het meest zuidwestelijke puntje van Europa, ongeveer 500 km voor de kust van Afrika. Porto Santo wordt ook wel het gouden eiland genoemd; 1 bezoekje aan het strand en je begrijpt waarom.

UG9ydG8gU2FudG8gdmxpZWd2ZWxkUG9ydG8gU2FudG8gc3RyYW5kZW4=

Wennen aan de rust

Eerlijk gezegd begin ik zelf sceptisch aan deze trip. Mijn vliegtuig zit vol met gepensioneerde wandelaars die duidelijk op een “all-inclusive holiday” gaan, iets waar ik echt de kriebels van krijg. Ook als ik net ben aangekomen ben ik nog terughoudend – ik krijg af en toe het gevoel dat iedereen alles heeft laten vallen en ineens is weggerend. Ik ben duidelijk een city girl, gewend aan het drukke leven. Ik moet echt even wennen aan het andere tempo op het eiland. Na een nachtje slapen, een prachtige wandeling & boottocht over het turquoise water ben ik helemaal om. Mijn gereserveerde gevoel is verdwenen, ik geniet van de rust en de prachtige omgeving en begin te begrijpen waarom iedereen verliefd is op deze plek.

UG9ydG8gU2FudG8gc3RyYW5kaHVpc2plcw==UG9ydG8gU2FudG8gUGFsbWJvb20=

Een geheim paradijsje

Porto Santo blijkt een klein paradijs waar het leven rustig en gemoedelijk is. Een plek om echt tot rust te komen. Het verhaal gaat dan ook dat Portugal dit eiland zo lang mogelijk geheim wilde houden. De kustlijn heeft een prachtig strand, met onwijs zacht zand. Echt ander zand dan je op het vaste land vindt: fijn, soepel en een stuk zachter dan dat wij het kennen. Niet voor niks stikt het van de wellness behandelingen met het zand, vooral voor reumatische problemen. Er is zo veel prachtige natuur, grote en rustige stranden en een heerlijk klimaat. Geen wonder dat ze dit wel eens het verborgen paradijs noemen.

Het eiland heeft heel stabiel klimaat, het hele jaar door. Zei iemand daar minimaal 17 graden in hartje winter? Ook de temperatuur van de zee blijft nagenoeg gelijk en is vrij kalm, dus ook zeer geschikt voor kinderen om te zwemmen. Perfecte bestemming dus als het in Nederland wat kouder gaat worden.

UG9ydG8gU2FudG8gZ3JpbGxpZ2UgbmF0dXVy

Waar de natuur kunst maakt

Tijdens de jeeptour over het eiland was het al opvallend hoe snel en vaak het landschap kan veranderen op zo’n klein eilandje. Aan de zuidkant prachtige uitgerekte stranden, aan de noordkust woeste bergen met vulkanische rotsformaties en steile hellingen. Soms heb ik het gevoel dat het de natuur is die de kunst creëert op Porto Santo. Bijvoorbeeld bij de rotsformatie die “de Piano” wordt genoemd. Vanaf dit punt heb je ook fenomenaal uitzicht over het eiland.

UG9ydG8gU2FudG8gTGFtYmVjYXM=

De legendes van het eiland

De grootste stad op het eiland is Vila Baleira, al zou ik het eerder een dorp noemen. 19 taxis, 1 stoplicht (maar dan alleen omdat er aan de weg gewerkt werd – anders zijn het er 0), 1 benzinestation, 1 supermarkt en 5000 inwoners. Aantal fietsen dat er gemiddeld gestolen wordt per jaar? Minder dan 1…. Het leven is er simpel, vredig en veilig.

Een van de leukste dingen aan Porto Santo vond ik alle legendes die van generatie op generatie voorleven. Zo ook het verhaal van de naam van Vila Baleira. Lang geleden, toen het eiland nog regelmatig aangevallen werd door piraten, trokken de bewoners naar de hogere pieken op het eiland om vanaf daar schoten af te vuren op de indringers. Ondertussen haalde de kogels nooit de zee en belanden ze allemaal beneden in het dorp. En weet je wat kogel in het Portugees is? Juist.

En dan de verhalen van de bergen op het eiland; vernoemd naar de vriendinnetjes van vroegere heersers. Of ze dragen de naam van een heks omdat de mensen vroeger de geluiden die ze hoorde toeschreven aan een heks die er zou wonen. Later bleek het gewoon wind te zijn die langs de grotten blies. Of een van de baaien die “de bruine baai” genoemd wordt naar een vroegere bewoner die daar altijd heen ging om in de zon te liggen en bruin te worden. Hou je ook zo van verhalen? Boek dan zeker de jeeptour bij Lazemar tours en vraag of Sofia meegaat. Ze vertelt met aanstekelijk enthousiasme over het eiland en haar legendes. Liever op het water? De broertjes van Mar Dourado vertellen er honderduit over het eiland.

U3RyYW5kIFBvcnRvIFNhbnRvUG9ydG8gU2FudG8=

Beschouw jij jezelf als een nieuwsgierige reiziger die graag ver weg van de massa vakantie viert? Breng dan een bezoek aan Porto Santo. Ook heel leuk als je niet alleen maar op een prachtig strand een boek wilt lezen. Zwemmen met dolfijnen, prachtige wandelingen maken; het aanbod aan activiteiten op Porto Santo zal je verbazen.

Oh en één laatste tip: als je in Vila Baleira bent, bestel dan zeker even een “twee-smaken-ijsje”, door de locals ‘lambecas’ – naar de ijscoboer die ze verkoopt – genoemd. Vreemd maar wel lekker.

UG9ydG8gU2FudG8gZmVycnk=

Praktische informatie:

  • Vanaf mei 2017 vliegt Tui van Amsterdam naar Porto Santo, met een stop in Funchal, Madeira.
  • Vanaf Madeira gaat er ook een veerboot (2 uur – € 55,- enkele reis) naar Porto Santo of neem een klein vliegtuigje (15 min, € 70,- enkele reis).
  • Ik sliep in Hotel Pestana Ilha Dourada, een ketenhotel. Naast hotelkamers hebben ze ook kleine villa’s te huur, vanaf € 52,- per nacht. Zoek je een kleinschalige, charmante accommodatie, kijk eens naar Quinta do Serrado.

SGF2ZW4gUG9ydG8gU2FudG8=SG90ZWwgUGVzdGFuYQ==