Even geduld...

Wanneer je aan een vakantie in Portugal denkt, dan denken de meesten van ons aan de Algarve en/of Lissabon. Wij zochten het hogerop en bezochten drie prachtige steden in Noord-Portugal: Porto, Guimarães en Braga.

Porto

Porto ligt aan de Costa Verde (groene kust) en aan de Atlantische Oceaan. De stad is met name bekend om de portwijnen en -huizen. De porthuizen staan alleen niet in Porto, maar aan de zuidkant van de rivier de Douro, in Vila Nova de Gaia. Dit is het centrum van alle portwijnen en de meeste porthuizen. Dit is ook dé plek waar de portwijn ligt te rijpen. Langs de kades liggen nog enkele barcos rabelos, de bootjes waarmee vroeger de vaten port vanuit het dal naar Porto werden vervoerd. Tegenwoordig gebeurt dat een stuk minder romantisch gewoon met vrachtwagens en liggen de bootjes er voor de sier. 

Porto is met 250.000 inwoners de tweede stad van Portugal. Er heerst een gezellige drukte en met name in het oude centrum en in de Ribeira wijk is er veel bedrijvigheid. In de stad komen twee van mijn favoriete tijdsbestedingen tijdens vakantie samen. Ik vind het heerlijk om door een oude stad te slenteren en mooie straatjes, verborgen pleintjes en prachtige terrassen te ontdekken. Daarnaast is het voor mij een must om tijdens mijn vakantie in de buurt te zijn van water. En wat beiden betreft zit je in Porto echt op goud.

Het historische centrum (Werelderfgoedlijst UNESCO!) nodigt uit tot urenlang dwalen door de straatjes en langs de rivier. Wandel langs kleurrijke gevels, pittoreske balkonnetjes en restaurants. Is het na tweeën? Dan zit er niets anders op dan een plekje op de Cais de Ribeira uit te kiezen en uitgebreid te lunchen. Natuurlijk drink je daar een heerlijke lokale Vinho Verde bij. Je middag vliegt voorbij!

Wij aten op een mooie zondagmiddag op het terras van Fixe Fish, een traditioneel restaurant waar je heerlijk zit en geniet van de flanerende mensen en het uitzicht op de rivier. De kaart staat vol met lokale specialiteiten met vis, kaas, worstjes en natuurlijk port. Is het minder goed weer, zoek een plaatsje op de eerste etage. Het mooie uitzicht op de Douro krijg je er gratis bij!

Fixe Fish – Rua da Lada 24, Cais da Ribeira, 4050-328 Oporto.

Onze tips voor Porto:

  • Maak een tocht met een watercruise. Vanaf het water ziet een stad er altijd weer anders uit, vind je niet? Bovendien heb je zo gelegenheid om onder de mooie bruggen van de Douro te varen. Een van de bekendste bruggen is de Ponte Dom Luis I, de brug die Porto verbindt met Gaia, een echte eyecatcher.

  • Een rit met een trammetje is altijd leuk. Het biedt bovendien een mooie kans om door de ramen (zonder glas) foto’s te schieten van al het moois wat je onderweg tegenkomt. Er zijn in de stad verschillende opstapplaatsen en voor een ritje betaal je 3 euro.
  • Het treinstation van Porto heeft niet alleen een prachtige naam, Station São Bento, maar is ook een plaatje om te zien. In de stationshal zijn alle muren bedekt met de bekende Portugese tegels, azulejos, waarop Noord-Portugese en historische taferelen afgebeeld staan.

  • Vanaf de boot en de kades heb je mooi zicht op Porto. Het allermooist zie je de stad vanaf Mosteiro da Serra do Pilar. Wij hebben daar een kwartier gestaan en nóg waren we niet uitgekeken. Ik kom hier zeker nog eens terug! Note to self: zonsondergang bij Mosteiro da Serra do Pilar!

  • Als je op de zuidoever van de Douro in Gaia bent, moet je zeker een porthuis bezoeken. Wij deden de rondleiding bij Porto Cálem. De gids vertelde uitgebreid over de productie van port en natuurlijk nipten we aan een glaasje rood en wit. Verderop in de straat vind je een trendy cocktailbar, op het dak van restaurant My Porto Cruz. Het is echt zo’n plek waarvan je moet weten dat die bestaat. Heerlijk eventjes relaxen, genieten van een glaasje port of een cocktail en, wederom, enorm genieten van het uitzicht.

  • Muziekliefhebber of niet, een bezoek aan het Casa da Musica mag je niet overslaan. De Casa is ontworpen door de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas en het gebouw is zowel van buiten als van binnen een plaatje. Daarnaast is het heel apart om zo’n modern gebouw tussen de oude, vervallen huisjes te zien. Wij deden een betaalde Engelstalige rondleiding, die de moeite waard is en waarbij je veel leert over de architectuur, muziek, akoestiek en het absorberen van geluiden door het gebruik van specifieke materialen.

Guimarães

Het historische centrum van Guimarães werd in 2001 door UNESCO tot cultureel werelderfgoed verklaard. Niet zo gek, in het stadje staan talrijke monumenten uit de middeleeuwen. Er zijn kastelen, indrukwekkende gebouwen en prachtige pleinen en pleintjes. Het is een overzichtelijke stad, heerlijk om gewoon een beetje rond te struinen. Straatje links, straatje rechts en voilà, je bent weer terug waar je begonnen bent.

Onze tips:

  • Een fijne plek voor een overnachting is het Santa Luzia Art Hotel. Niet alleen om de locatie, aan één van de oudste straatjes van de stad waar je echt de sfeer van de middeleeuwen nog proeft, maar zeker ook omdat het moderne hotel een heerlijke binnentuin heeft, een prima plek om ’s ochtends te ontbijten en aan het einde van de dag een borrel te drinken.

  • Als je echt een keer bijzonder wilt overnachten, ga dan naar Pousada Mostero de Guimarães. Een hotel/restaurant net buiten Guimarães, gevestigd in een oud klooster uit de 12e eeuw. Het hotel heeft prachtige lange gangen, is met de mooiste antieke spullen ingericht en het voelt alsof je in een kasteel bent. In één van de 51 kamers overnacht je dan ook als een echte prinses.

Braga

Braga is de oudste stad van Portugal en één van de oudste christelijke steden in de wereld. In de stad zijn veel gebouwen ’s avonds verlicht en dat geeft een bijzondere sfeer. Net zoals in de rest van Noord-Portugal eet en drink je hier goedkoop. Waar haal je nog een heerlijke koffie voor maar 80 cent?

Tips:

  • De locatie van het kosmopolitische Restaurant Brac is uniek, het gebouw staat op resten uit de oudheid. Eten op een archeologische vindplaats, hoe bijzonder is dat! En dan ook nog in combinatie met heerlijk eten en goede wijn.

  • Ook als niet gelovige is een bezoek aan bedevaartskerk Bom Jesus do Monte meer dan de moeite waard. Het is een trekpleister, niet alleen voor toeristen, ook gelovigen komen er graag. De kerk ligt nét buiten Braga op een bijna 300 meter hoge heuvel. Het uitzicht is adembenemend. Je kunt naar boven met de funicular (een treintje), maar je kunt ook naar boven lopen. Zo heb je voldoende gelegenheid om onderweg de fonteinen, beelden en kapelletjes te bekijken. Met alle treden is het in de weekenden ook een geliefde plek voor sportievelingen; zij gaan al joggend naar boven. Eenmaal boven kom je bij de kerk en een mooi park met bomen, bloemperken en grotten. Een fijne plek om in alle rust je bezoek aan de Noord-Portugese steden af te sluiten en alle indrukken op je in te laten werken.​

Qm9tIEplc3VzIGRvIE1vbnRl

Wil jij naar Noord-Portugal en zoek je meer informatie? Neem een kijkje bij Visit Porto and Northern Portugal en Visit Portugal.