Even geduld...

Na een korte vlucht naar Bergerac en een strenge paspoortcontrole in een schuur (het blijft het Franse platteland…) stappen we in onze auto om de Dordogne te (her)ontdekken. In de jaren dat mijn oma hier woonde, bracht ik er al mijn vakanties door en daarom is het extra leuk om er weer eens terug te zijn. 

Wijngaard

Vlak bij het vliegveld vallen we direct met onze neus in de boter, of beter gezegd in een heerlijk glas wijn bij Vignoble les Verdots. Dit is een grote wijngaard, vlakbij het vliegveld, maar wel direct een andere wereld. Het leukste is hier toch wel de cave (grot) die je kunt bezoeken. In de meeste wijnchateaux is deze niet openbaar. De grot is ooit gevonden door de huidige eigenaar en nog steeds in gebruik voor het stallen van de wijnvaten – en voor zijn privé collectie. Een bijzondere plek, die niet voor niks een plekje verdiend in de Dordogne top 10. Je kunt er in de zomermaanden een picknickmand afhalen om ergens in de wijngaarden te picknicken.

Je eigen kasteel in bossen

Die avond wanen we ons prinsessen in ons eigen kasteel bij Chateau Dans Les Arbres. Hier vind je een klein bos dat vol staat met houten kastelen, nagebouwd van de kastelen in de regio. Het is geweldig gedaan en ook nog eens super ingericht. Vlak voor het slapen gaan nog even in je privé jaccuzi op het terras, bij het gekwaak van een heleboel kikkers. Qua prijs een plek die je bezoekt als je iets te vieren hebt, maar ook dubbel en dwars het geld waard. 

Q2hhdGVhdSBEYW5zIExlcyBBcmJyZXM=Q2hhdGVhdSBEYW5zIExlcyBBcmJyZXM=Q2hhdGVhdSBEYW5zIExlcyBBcmJyZXM=Q2hhdGVhdSBEYW5zIExlcyBBcmJyZXM=

Domaine de Puybeton – 24440 Nojals et Clottes

Ruimte voor geschiedenis

Na een mooie rit dwars door het groene landschap van de Dordogne komen we aan in Perigeux, een stad waarin de middeleeuwen en de renaissance elkaar ontmoeten. Hier zijn ze trots op de geschiedenis en tradities van de stad. Overal op straat zie je dat de oude constructies een plek hebben gekregen in de moderne tijd. Kleine stukjes van de oude stadsmuur die nog overeind staan, cirkels getekend op straat, daar waar eerst de palen van de oude stadsmuren stonden. Wij vinden midden in een vrij modern kantoorgebouw ineens een eeuwenoude trap uit 1540.

Elektrisch zoeven langs de rivier

Voor we gaan fietsen langs “het groene pad” lunchen we bij le Jour du Marche. Hier krijg je een heerlijk drie gangen menu voor maar €16, gemaakt door moeder de vrouw in de keuken terwijl de man des huizes je met een glimlach bedient. Hierna halen we de fietsen op bij Le Veloc, een leuk cafe midden in het oude centrum. Ook erg leuk om te gaan zitten en een spelletje te spelen of even uit te rusten na je fietstocht. 

Het fietsen is een echte aanrader; binnen een paar minuten ben je de stad uit en fiets je over een heerlijk pad met aan je rechterhand de rivier. Om de zoveel tijd vind je leuke uitkijkpunten om even te stoppen. Halverwege de ‘voie verte’ (het groene pad) is het cafeetje ‘Le Jardin de Pecheur’, perfect voor een pitstop om je dorst te lessen of even een broodje te eten.

Le Veloc Cafe – 7 Avenue Daumesnil, Périgueux
Le Jour du Marche – 28 Rue Eguillerie, Périgueux
Le Jardin de Pecheur –  7 Rue des Pétunias, Trélissac

Die avond eten we bij ‘Garden Party’ vlak bij Urval, misschien wel het beste eten van de hele trip (meer eettips? Lees ook 6x lekker eten in de Dordogne). Een charmant restaurantje met geweldig uitzicht en een heel leuk hondje dat er rondloopt – Jimmy. Het eten is verrukkelijk en geeft een moderne blik op de traditionele Franse keuken. Het is na het diner even zoeken naar onze B&B, Le Presbytere, maar het was het zoeken waard. Als de ‘design-hemel’ bestaat dan komt deze B&B aardig in de buurt. Een prachtige oude boerderij helemaal gevuld met de meest prachtige design meubels.

Garden Party – Le bourg-haut, Place des Fosses, Limeuil

Tuinen van Marqueyssac

De volgende dag bezoeken we de tuinen van Marqueyssac. Niet alleen loop je hier in een prachtige tuin, maar je ziet ook twee van de mooiste chateaux van de regio (Beynac & Castelnaud) tegenover elkaar liggen. Het uitzicht is fenomenaal. De tuin is al 150 jaar oud en staat vol met planten in de meest geniale vormen geknipt. Bijvoorbeeld in de vorm van suikerklontjes als referentie naar de hoeveelheid suiker die de eigenaar in z’n koffie drinkt.

De planten zijn, met hun golvende vormen, volledig in harmonie met de omliggende bergen. Er hangt een romantische sfeer maar je kunt er ook meer uitdaging vinden. Sinds een paar jaar hebben ze de via ferrata geïnstalleerd waarbij je kunt klimmen langs een klif – klinkt doodeng en dat is het volgens mij ook – maar echt iets voor de thrill seekers.  Liever iets gemoedelijker? Er wordt regelmatig jazzmuziek gespeeld in de tuin. 

Het meest bijzondere om hier te doen? Elke donderdagavond in de zomer wordt de tuin volledig verlicht met duizenden kaarsen. Echt schitterend en zeer de moeite waard. Het is sowieso een leuke bestemming voor een dagje uit, er zijn verschillende speeltuinen en er is een cafe met prachtig uitzicht. Je mag ook ’s morgens de tuinen bezoeken en dan ’s avonds terugkomen met hetzelfde kaartje. Jardin de Marqueyssac is echt een van de hoogtepunten van de Dordogne als je het mij vraagt!

Jardin de Marqueyssac – 24220 Vezac

Chateaux Les Milandes

Niet ver van de Jardin de Marqueyssac vind je Chateaux Les Milandes, de oude woonplaats van de wereldberoemde zangeres Josephine Baker. Helaas mocht ik binnen geen foto’s maken, maar laat ik zeggen dat je er niet ziet wat je zou verwachten in een oud Frans kasteel. Josephine was een van de eerste zwarte vrouwen in de regio en heeft echt haar stempel gedrukt op haar huis. Los van het chateaux is er ook een zwembad (in de vorm van een J) waar je heel leuk kunt zwemmen met je gezin.

Chateaux Les Milandes – 24250 Castelnaud-la-Chapelle

De rivier Dordogne

De Dordogne heeft haar naam te danken aan de prachtige rivier die er doorheen stroomt. Een roadtrip door de regio is dus ook niet compleet zonder een tochtje over deze rivier. Waar ik het als puber altijd in een kano deed, stappen we nu op een Gabbares: een grotere boot die je met een gids over de rivier voert. Probeer een beetje aan het einde van de dag te gaan als het minder warm is en het licht zo richting zonsondergang een gouden gloed op het prachtige stadje La Roque Gageac geeft.

Er zijn meerdere aanbieders van deze boten in La Roque Gageac maar ik zou je absoluut aanraden om op de ‘Jean’ van Caminades Gabarres te varen met onwijs vriendelijke schipper Marco & uitstekende gids Emilie. Liever zelf een kano huren? Daar kunnen ze je hier ook mee helpen!

Gabarres de Caminade – Bourg, 24250 La Roque-Gageac

Rij na je trip over de rivier door naar het prachtige, maar wel heel toeristische, stadje Sarlat om lekker te eten en sluit de avond af met een ijsje op de Esplanade in Domme. Het uitzicht is geweldig; en het verhaal van de stadsmuur trouwens ook. De legende is dat de bewoners van Domme hun stad vanaf deze muur beschermd hebben door teer naar beneden te gooien op hun aanvallers.

Zoek je nog meer tips voor activiteiten in de regio? We hebben een mooie to-do lijst samengesteld .

Praktische informatie:

Hoe: Transavia vliegt meerdere keren per week naar Bergerac.
Waar: Bijzonder overnachten in de Dordogne.
Meer info: Dordogne-Perigord-tourisme
Huurauto: Sunny Cars

Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: