Even geduld...

Ga je een dagje naar Maastricht of maak je een stedentrip naar deze stad in het zuiden van ons land? Neem ook de tijd voor het Sphinxkwartier, volop in ontwikkeling en hip & happening.

Het Sphinxkwartier heeft als stralend middelpunt industrieel monument Eiffelgebouw. Rondom het Eiffelgebouw ontstaat een hippe stadswijk, met een aantal plekjes die je echt even moet bezoeken. Onze tips voor dit stukje Maastricht.

Het Eiffelgebouw

Dit karakteristieke gebouw, ook wel de Eiffel genoemd (niet te verwarren met de Eifeltoren) was voorheen de Koninklijke Sphinx fabriek, een sanitairfabriek bestaande uit drie geschakelde gebouwen. Opvallend is het witte gebouw, met de vele ramen, tegenwoordig een rijksmonument. Een groot deel van het gebouw is nu het Student Hotel. Er zijn werkplekken, er worden lofts gebouwd en er is een supermarkt te vinden.

Eiffelgebouw – Petrus Regoutplein, Maastricht

Sphinx passage

Grenzend aan het Eiffelgebouw ligt de Sphinx passage, een 120 meter lange passage tussen Eiffel en de Pathé bioscoop. Het is nu een permanente tentoonstelling, dagelijks geopend, gratis entree. In bijna 30.000 tegeltjes wordt de geschiedenis van Sphinx verteld. Een reis door de tijd als je door de passage loopt. Van groene badkamers tot boerenbond servies, van toiletpotten tot de Egyptische sphinx. In de stalen vitrines die aan het plafond hangen zijn diverse serviezen en ander aardewerk te bewonderen.

Maastricht Sphinx passage – Sphinxcour, 6211 AS Maastricht

The Student Hotel Maastricht

Onderdeel van het Eiffelgebouw is het hippe Student Hotel. Met kamers voor de lange termijn verhuur en met toffe hotelkamers. Ook al ga je hier niet logeren, loop wel even een rondje over de begane grond. Zoveel inspiratie op te doen in de verschillende zithoekjes. Roze pluche fauteuils, vintage leren banken of zijn jouw favoriet de blauwe stalen strandwacht stoelen? Kijk je ogen uit!

The Student Hotel – Sphinxcour 9A, Maastricht

Rooftopbar Bold op Eiffel

Bovenop het Eiffelgebouw kijk je ook je ogen uit. Borrelen met uitzicht over Maastricht, de Maas en het Heuvelland. Biertje in je hand of een lekkere cocktail en staren maar. Bold is een beetje stoer en ook een beetje exclusief. Niet door het interieur of door de prijzen, maar door het feit dat Bold een maximaal aantal gasten mag toelaten. Zorg dat je op tijd bent dus.

Bold Rooftopbar – Sphinxcour 9A, 6211 XZ Maastricht

Gedeelde Weelde

Gedeelde Weelde is een bijzonder winkelconcept, een supermarkt waarbij producenten, winkeliers en consumenten samen de winkel runnen en inspraak hebben. Voor je dagelijkse boodschappen, met een groot aanbod aan lokale en regionale producten. Vers, biologisch en goed voor de aarde is de boodschap en het doel. Brood, kaas, vleeswaren en veel lokale producten waarbij je meer leest over de herkomst en de producent/boer. Je bent niet alleen welkom voor je boodschappen, ook voor koffie, een stuk staart, een ontbijt of gezonde lunch kun je terecht bij Gedeelde Weelde.

Gedeelde Weelde – Petrus Regoutplein 2, 6211 XX Maastricht

The Commons Restaurant

Tussendoor alle indrukken op je in laten werken? Loop even binnen bij The Commons Restaurant of strijk neer op het terras. The Commons is een all day restaurant, onderdeel van het Student Hotel. Gasten van het hotel genieten hier van hun ontbijt, maar ook jij kunt aanschuiven voor ontbijt, lunch, diner en borrel. Op de menukaart invloeden van over de hele aardbol. Een werelds plekje.

The Commons – Sphinxcour 8, 6211 XZ Maastricht

Loods 5

De nieuwste vestiging van woonwinkel Loods 5 bevindt zich in een van de oudste delen van het Sphinxkwartier. Alleen al voor het pand is binnenlopen een goed idee. Veel wooninspiratie in een inspirerend gebouw met meters dikke muren en robuuste wanden waar de leidingen nog zichtbaar zijn; perfect passend bij de eerdere vestigingen van Loods 5 in industriële panden. Wooninspiratie in een inspirerende omgeving!

Loods 5 – Sphinxcour 5, Maastricht

Het Bassin

Midden in het Sphinx kwartier ligt het Bassin, een binnenhaven met brede kades met terrassen, historische pakhuizen en Lumière; restaurant, café en filmhuis. Het terras van Lumière is favoriet, genomineerd voor beste terras van Limburg en niet voor niets. In de zon, aan de haven, buitenlands sfeertje en uitzicht op de iconische Eiffel.

Wat ga je nog meer doen?