Even geduld...
Lezen
Plekjes
Informatie
lezen
Plekjes
bekijken
Staycation
Ooit gehoord van een staycation? Het is een vakantie die in eigen land wordt doorgebracht. Al dan niet met een paar overnachtingen buiten de deur. En dat is in eigen land geen straf, Nederland is prachtig! Ga jij dat ontdekken tijdens een staycation?

Op vakantie in eigen land

Meer »

Wat is het idee van een staycation?

Het woord staycation is een samenvoegsel van de woorden ‘stay’ (at home) en ‘vacation’. Bedoeld als term voor een thuisblijf vakantie, een vakantie waarbij je zoveel mogelijk in en rondom je eigen huis blijft. De basis vormt je eigen huis, van waaruit je dagjes uit in eigen land gaat. Lekker eropuit trekken en leuke dingen doen om aan het einde van de dag weer naar huis terug te gaan.

Deze vorm van vakantie vieren is hip en komt steeds vaker voor. Vakantiedagen worden gevuld met dagjes uit en trips in eigen land. Je kunt van dag tot dag doen waar je zin in hebt en mocht je toch nog even weg willen, een nachtje of weekendje weg is zo geboekt.

Dat heeft natuurlijk een aantal voordelen: geen inpakstress voor je vakantie in Nederland, geen lange files en jengelende kinderen op de achterbank op weg naar je vakantiebestemming, geen problemen met de taal, het is duurzaam (geen vervuiling door het reizen)… En daar komt bij, Nederland is verrassend mooi en veelzijdig. Er is zoveel meer te zien en ontdekken dan veel Nederlanders weten.

Molen op Texel

Op vakantie in Nederland

Het begrip staycation wordt ook regelmatig breder getrokken en gebruikt voor een vakantie in eigen land, waarbij je wel een weekendje weg of een vakantie boekt. Ik ben groot fan van deze vorm van staycation. Op avontuur in eigen land valt er nog zoveel te ontdekken. Zelfs in je directe omgeving. De paden op, de lanen in, ontdek de (verborgen) parels van Nederland. Want zeg nu eerlijk, hoe goed ken jij Nederland? Er zijn vast en zeker nog veel onbekende regio’s voor je te ontdekken. Met onbekende smaken, geuren en kleuren. Ja, ook in eigen land! Lang leve de staycation!

Geloof me, je hoeft echt niet de grens over voor een geslaagde vakantie. Niet voor niets komen er jaarlijks miljoenen toeristen naar ons land. Hoewel ze veelal dezelfde plekken bezoeken, zijn ook die plekken de moeite waard om eens te bezoeken. Heb je al eens een kijkje genomen op Marken? Of Giethoorn in de Weerribben-Wieden bezocht? Gevaren op de Friese meren? Een stadswandeling gemaakt in de Hanzesteden? De rust en ruimte van Drenthe ervaren?

Ontdek alle bijzondere logeerplekjes in Nederland
Op vakantie in eigen land

Ken je de staycation? Het is een vakantie in eigen land doorgebracht. Al dan niet met een paar overnachtingen buiten de deur. Onze tips!