Even geduld...

Leuven is leuk! Een verrassende bestemming voor een stedentrip. Helemaal in december, wanneer de stad verlicht wordt door 1000-den lampjes. Ik geef je 5 redenen waarom een bezoek aan Leuven in december zo de moeite waard is.

1. Het stadhuis straalt

Het stadhuis, daar zijn de inwoners van Leuven bijzonder fier op. Niet zo gek, het behoort tot een van de mooiste stadhuizen van Europa en is een eyecatcher op de Grote Markt. Statig en sierlijk tegelijk. Tijdens de decembermaand vormt het stadhuis het decor van een aantal intieme ‘huiskamer’-concerten. Terwijl buiten de stad bruist, luister je binnen de muren van het stadhuis naar prachtige klassieke muziek, gespeeld door studenten van het Luca Campus Lemmensinstituut. Een moment van rust en bezinning in de drukke decembermaand.

2. Wintertuin in Leuven

Op de Grote Markt, voor het stadhuis, wandel je van 08 december tot 09 januari door een stadstuin. Een stukje groen in de stad, waar het ruikt naar verse wafels en Glühwein en waar de vuurkorf uitnodigend brandt.

3. Grote kerstmarkt

In het hart van de stad vind je op twee pleinen een grote kerstmarkt, waar het ’s avonds gezellig druk is. Glühwein en warme worst, champagne met oesters, bier met … Ga even langs bij de kraam van Jeroen Meus, de bekendste TV kok van België. Hij serveert tijdens de kerstmarkt een speciale ‘kerst haute dog’, een culinaire hot dog. Slenter langs de vele kraampjes, proef van de lekkernijen, zing mee met de muziek, warm je aan een vuurtje, meng je in een gesprek en kom in de kerststemming. Gezellig!

4. 1000-den lichtjes

Tijdens de feestmaand baadt Leuven in het licht. De Grote Markt, de Mechelsestraat, de Oude Markt; waar je ook loopt, het is er prachtig versierd. In bijna elke boom hangen lampjes die de stad feeëriek verlichten. Extra feestelijk!

5. ‘The place to beer’

Leuven is naast studentenstad ook de ‘place to beer’. Met de grootste brouwerij en een aantal hele goede biercafés kun je er niet om heen. Bier it is!  Zelfs als niet-bier liefhebber is het leuk om deel te nemen aan een proeverij. Wist je bijvoorbeeld dat bier en chocolade heel goed samen gaan? Twee traditionele Belgische producten, die verrassend goed combineren! In december kun je deelnemen aan een wandelende proeverij, langs verschillende biercafés.

Praktische informatie:

Meer weten over Leuven: bezoek Visit Leuven.
Voor originele tours en proeverijen: Leuven Leisure.
Overnachten: Ik verbleef op uitnodiging van Visit Leuven in het Penta Hotel, ideaal gelegen in hartje stad, aan het begin van de Muntstraat (Restaurantstraat) en om de hoek bij het stadhuis.

UGVudGFnb24gaG90ZWwgTGV1dmVu

RGVjZW1iZXIgaW4gTGV1dmVu