Even geduld...

Gezellige straatjes, historische gevels, grachten en verborgen hofjes in de oude stad. Maar ook de leukste winkelstad van 2017 en natuurlijk de wereldberoemde Kaasmarkt. Het Noord-Hollandse Alkmaar is een fijne bestemming voor een stedentrip van één of meer dagen. Ook leuk: Alkmaar ligt op nog geen 10 kilometer afstand van gezellige kustplaatsen als Egmond aan Zee, Bergen en Schoorl!

Kaasmarkt

Aan de voet van het Waaggebouw vind je tussen 30 maart en 28 september iedere vrijdagochtend de beroemde Kaasmarkt. Bezoekers van over de hele wereld komen naar het Waagplein om te zien hoe de leden van het KaasdragersGilde op een traditionele manier de kazen verhandelen. De Alkmaarse Kaasmarkt is de oudste van Nederland: in 2018 bestaat het KaasdragersGilde 425 jaar. Op alle dinsdagavonden in juli en augustus is er ook een avondkaasmarkt.

500 jaar Grote Kerk in 2018: Klim naar de Hemel

Het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk in Alkmaar wordt dit jaar op een bijzondere manier gevierd. Via een speciaal gebouwde steigertrap kun je de kerk beklimmen en voordat je het in de gaten hebt, stap je door een raam de Grote Kerk binnen. Hoog bovenin de kerk (20 meter!) kun je nu van dichtbij de beroemde schildering “Het Laatste Oordeel” van Jacob van Oostsanen bewonderen. Maar je kunt nóg hoger! Via een trap kom je uiteindelijk terecht bij de vieringtoren, op bijna 40 meter hoogte. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Alkmaar en omgeving. De Hemel beklimmen kan van 1 mei t/m 31 juli. Heb je geen last van hoogtevrees dan is dit zeker een aanrader!

Lekker lunchen

Als de Kaasmarkt is afgelopen, verandert de Waag in een plein vol gezellige terrasjes. In Alkmaar wemelt het van de leuke tentjes en restaurantjes voor koffie of een lekkere lunch. Sencha Lunchstore aan de Koorstraat, vlakbij de Grote Kerk, is zo’n leuk adresje. Sencha is een sfeervolle woonwinkel en huiselijke lunchroom in-één, bijna alles is te koop. Je vindt er meubels en woonaccessoires van onder andere Madam Stoltz, House Doctor, Evenaar en We love the Planet. De taartjes zijn huisgemaakt en of je nou kiest voor vegan, vegetarisch, vis of vlees: van alle gerechten op de kaart maken ze bij Sencha een feestje.

Leukste winkelstad

Vorig jaar is Alkmaar door Zoover uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland en wij weten wel waarom! In de hoofdstraten zoals de Langestraat en Laat vind je veel bekende winkels en voor originele winkeltjes en boetiekjes kun je vooral terecht in de gezellige straatjes in het oude centrum.

Nog meer Alkmaar tips

  • Het is hartstikke leuk om Alkmaar vanaf het water te verkennen. Ieder uur vertrekt er vanaf De Mient (schuin tegenover het Waaggebouw) een rondvaartboot voor een tocht over de grachten.
  • Fan van de Beatles? Het Beatles museum in Alkmaar is groter dan het Beatles museum in Liverpool!
  • In het Hollands Kaasmuseum kom je nog meer te weten over de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen. Voor kinderen is er een speurtocht. Je vindt het kaasmuseum in het Waaggebouw.

Praktische informatie:

Alkmaar is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Kom je met de auto dan kun je goed parkeren in één van de parkeergarages- en terreinen rond het centrum. Vanuit Amsterdam vertrekken er ieder uur vijf treinen richting Alkmaar. Het centrum ligt op circa tien minuten loopafstand van station Alkmaar Centraal. Meer lezen over Alkmaar: Alkmaar Prachtstad.

Bijzondere Plekjes in de buurt van Alkmaar

* Het Oude Raadhuis in Castricum
* Ory aan Zee in Egmond
* Studio de Woude op de Woude

(fotografie header: Rick Akkerman)