Even geduld...

Schaatsen onder het oog van Rubens, een sfeervolle winterwandeling langs alle feestelijke lichtjes en een kus onder de maretak: geen winter zo mooi als die in Antwerpen! Van half december tot en met begin januari vind je in deze warme, toffe stad (en zo dichtbij!) echt álles voor een heel fijn winterweekend weg. Mijn tips voor een stedentrip Antwerpen in kerstsfeer.

Dat je goed kan shoppen in Antwerpen wist je waarschijnlijk al. En eerlijk gezegd: dat is alleen maar beter geworden sinds de laatste keer dat ik er was. Extra leuk om de stad te ontdekken in de donkere dagen voor Kerstmis en je kerstinkopen en cadeautjes hier te doen. Overal prachtige lichtjes, leuke kerstmarkten, een enorm reuzenrad langs de Schelde, een ijsbaan midden in de stad. Zoveel leuks om te zien en ontdekken.

Een paar tips voor de kerst in Antwerpen:

  • Vier het openingsfeest van de Winter in Antwerpen
  • Steel ’n kus onder de maretak in het iglokunstwerk op de Grote Markt.
  • Wandel in het donker door de sprookjesachtig verlichte Zoo (tip: boek je tickets op tijd!)
  • Schaats een rondje op de overdekte ijspiste op de Groenplaats en kom daarna op adem met een lekker drankje in de winterbar.
  • Roetsj op de familiezondagen met je kinderen van de winterse glijbaan aan het Steenplein.
  • Maak een sfeervolle winterwandeling door het historische centrum met Visit Antwerpen.
  • Shop de leukste kerstcadeautjes op de kerstmarkten op de Groenplaats, de Grote Markt, het Steenplein en de Suikerrui.
  • Proef de wintereditie van de Antwerpse Handjes, dé roomboterkoekjes van Antwerpen. Mmm!

Vier je Oud & Nieuw in ‘t stad? Begin het nieuwe jaar dan met het knallende eindejaarsvuurwerk op de Scheldekaaien. Het beste zicht heb je op de busparking, de wandelbrug aan het Zuiderterras en op de Boeienweide op Linkeroever.

Antwerpen per fiets

Wist je dat Antwerpen ook érg tof is met de fiets? In nog geen half uurtje trap je vanaf het hippe Zuid naar het opkomende ‘den Dam’ en onderweg stop je bij de meest leuke & nieuwe koffiebarretjes, ontbijt- en lunchcafeetjes als Barchel en 9 Bar.

Echt, Antwerpen is de ídeale stad om per fiets te verkennen: er zijn kilometers aan fietspaden (ja, die kasseien zijn een uitdaging…) en alle bezienswaardigheden liggen op fietsafstand van elkaar. Een fietsje huren is trouwens heel gemakkelijk! Je hebt de Velo, die door heel ’t stad verkrijgbaar is, maar bijvoorbeeld ook Baja Bikes: een fietsverhuurder die samen met jou alle hoogtepunten afgaat.

China Light Festival

Net nadat het donker werd, ging ik naar de Zoo van Antwerpen voor het China Light Festival. Een prachtig lichtspektakel dat door de hele dierentuin verspreid is. Het staat helemaal vol met gave (soms zelfs bewegende) lichtobjecten van met name dieren en bloemen. Tunnels van rode en gekleurde lampionnen maken het af. De kwallen zagen er zo leuk uit dat ik ze wel mee naar huis wilde nemen.

Zoo Antwerpen – Koningin Astridplein 20-26, Antwerpen

Lekker eten in de stad

Ga lunchen aan de rand van de Antwerpse binnenstad, vlak bij The Jane. Hier opende Bierbrouwerij De Konink een pop-up wintertuin in hun voormalige garages. De Little Brewers Winter Garden is een gigantische ruimte die, ondanks dat het in een voormalige garage is, er toch nog gezellig uitziet. Achterin is een iets chiquer pop-up restaurant volledig omgeven door houten pallets. Wel een dikke trui aandoen want heel warm is het binnen niet!

Liever even snel wat lunchen? Ga dan langs bij de net geopende MERCADO, de foodhallen van Antwerpen. Een verzamelplaats van verschillende indoor foodtrucks waar je snel een hapje en drankje kunt doen. Als je gaat, neem dan ook even de (verstopte) trap naar boven, daar zitten allemaal leuke winkeltjes!

MERCADO – Groenplaats 43, Antwerpen

Ook rondlopen in de Brouwerij zelf is leuk. Er zijn verschillende (food)winkeltjes op het terrein. Afsluiten doe je dan bij Black Smoke, een BBQ restaurant. Niet alleen omdat de barman reuze knap is, maar vooral natuurlijk omdat de pulled pork burger echt heel lekker is! Lokaal biertje erbij en voldaan de deur weer uit. Of nog even blijven hangen en twee verdiepingen naar beneden naar de Smoke Bar. Of in de zomer het dak op naar de rooftop bar!

Little Brewers Winter Garden – Boomgaardstraat 17, Antwerpen
Black Smoke – Boomgaardstraat 4, Antwerpen

De leukste boekwinkel

Voor vetrek nog even shoppen bij Stad Leest, de leukste boekwinkel van Antwerpen. Hier kiezen de boeken jou i.p.v. andersom. Het was maar goed dat ik nog een flinke dag voor de boeg had en niet teveel wilde sjouwen, want anders had ik veel meer boeken meegenomen.

Stad Leest – Steenhouwersvest 16, Antwerpen

Kersttijd in Antwerpen, wat was het leuk! De sfeer van de stad werkt aanstekelijk. Blijf een beetje weg van de geijkte winkelstraten en je voelt de creativiteit bijna borrelen. Overal ondernemende mensen met leuke ideeën die de vrijheid van de stad voelen om de ideeën ook uit te voeren. Sommigen in tijdelijke pop-ups, anderen op meer vaste basis. Een heerlijke stad om geïnspireerd te worden rond de feestdagen.

Meer tips voor je stedentrip Antwerpen

(Foto’s van Sigridspinnox.com)

Ontdek ook deze plekjes: