Even geduld...

Dat je goed kan shoppen in Antwerpen wist je waarschijnlijk al. En eerlijk gezegd: dat is alleen maar beter geworden sinds de laatste keer dat ik er was. Maar wat is het extra leuk om de stad te ontdekken in de donkere dagen voor Kerstmis. Overal prachtige lichtjes, een leuke kerstmarkt, giga reuzenrad langs de Schelde, een ijsbaan midden in de stad. Zoveel leuks om te zien en ontdekken.

Antwerpen op de fiets

Na een reuze comfortable reis met de international trein (in 2 uur van Amsterdam midden in Antwerpen!) pakte ik een velo. Superhandig en vergelijkbaar met de Velib in Parijs. Op internet koop je een dagkaart voor een kleine 4 euro en je kunt de hele dag verder gratis fietsen door Antwerpen. Net wat sneller dan lopen en toch alle vrijheid om te stoppen en te kijken.

Shoppen doe je hier!

Ik ging richting Zuid om te kijken bij Espoo – een winkel die al erg lang op m’n lijstje stond en ook zeker de omweg waard is. Het stikt trouwens van de gave concept stores in Antwerpen. Vlakbij Espoo zit het leuke koffietentje Tinsel maar mijn doel was Barchel. Wat een te gekke lunchtent! En de plek waar ik [……tromgeroffel……] m’n eerste foodpic plaatste op Instagram. M’n lunch zag er zo onwijs mooi uit! Echt genieten om daar te lunchen!

Espoo – Vlaamse Kaai 49, Antwerpen
Tinsel – Vlaamse Kaai 40, Antwerpen
Barchel – Van Bréestraat 6, Antwerpen

(Espoo & Tinsel)

(Barchel)

Met frisse energie door naar de pop-up ‘A Better Blend’. Drie jonge vrouwen verkopen er hun eigen merken en hebben daar allerlei geschikte andere producten bij gezocht. Duidelijk zorgvuldig geselecteerd en met recht “a better blend”. Wel opschieten want ze zitten er maar tot het eind van het jaar. Als de sfeer van deze winkel je aanspreekt bezoek dan ook zeker Rewind (waar zelfs de vaatdoekjes mooi zijn) en Wunderkammer voor leuke cadeautjes.

A Better Blend – GRAND BAZAR, 1st floor (opposite Fnac store) | Beddenstraat 2, Antwerpen
Rewind – Riemstraat 27, Antwerpen
Wunderkammer – Steenhouwersvest 13, Antwerpen

(Wunderkammer)

(Rewind)

Nog zo’n niet te missen winkel is St.Vincents. Of nou ja winkel…… Meer een mix van een winkel, cafe en galerie. Een giga concept store met prachtige mode, meubels en een paar tafeltjes waar je even kan ontspannen tussen al dit moois. Met maandelijks evenementen en steeds wisselende exposities.

St Vincents – Kleine Markt 13, Antwerpen

(St Vincents)

China Light Festival

Net nadat het donker werd, ging ik naar de Zoo van Antwerpen voor het China Light Festival. Een prachtig lichtspektakel dat door de hele dierentuin verspreid is. Het staat helemaal vol met gave (soms zelfs bewegende) lichtobjecten van met name dieren en bloemen. Tunnels van rode en gekleurde lampionnen maken het af. De kwallen zagen er zo leuk uit dat ik ze wel mee naar huis wilde nemen.

Zoo Antwerpen – Koningin Astridplein 20-26, Antwerpen

Lekker eten

Lunchen deed ik de volgende dag aan de rand van de Antwerpse binnenstad, vlak bij The Jane. Hier opende Bierbrouwerij De Konink een pop-up wintertuin in hun voormalige garages. De Little Brewers Winter Garden is een gigantische ruimte die, ondanks dat het in een voormalige garage is, er toch nog gezellig uitziet. Achterin is een iets chiquer pop-up restaurant volledig omgeven door houten pallets. Wel een dikke trui aandoen want heel warm is het binnen niet!

Liever even snel wat lunchen? Ga dan langs bij de net geopende MERCADO, de nieuwe foodhallen van Antwerpen. Een verzamelplaats van verschillende indoor foodtrucks waar je snel een hapje en drankje kunt doen. Als je gaat, neem dan ook even de (verstopte) trap naar boven, daar zitten allemaal leuke winkeltjes!

MERCADO – Groenplaats 43, Antwerpen

Ook rondlopen in de Brouwerij zelf is leuk. Er zijn verschillende (food)winkeltjes op het terrein. Afsluiten doe je dan bij Black Smoke, een BBQ restaurant. Niet alleen omdat de barman reuze knap is, maar vooral natuurlijk omdat de pulled pork burger echt heel lekker is! Lokaal biertje erbij en voldaan de deur weer uit. Of nog even blijven hangen en twee verdiepingen naar beneden naar de Smoke Bar. Of in de zomer het dak op naar de rooftop bar!

Little Brewers Winter Garden – Boomgaardstraat 17, Antwerpen
Black Smoke – Boomgaardstraat 4, Antwerpen

Voor vetrek nog even shoppen bij Stad Leest, de leukste boekwinkel van Antwerpen. Hier kiezen de boeken jou i.p.v. andersom. Het was maar goed dat ik nog een flinke dag voor de boeg had en niet teveel wilde sjouwen, want anders had ik veel meer boeken meegenomen.

Nog een beetje tijd over? Kijk dan even bij Heritage. Hier vind je de meest exclusieve Belgische producten op culinair gebied – zei iemand daar een ovenschaal voor 430 €? Dan maar met een lekker stuk chocolade naar huis.

Stad Leest – Steenhouwersvest 16, Antwerpen
Heritage – Hofstraat 24, Antwerpen

Winter in Antwerpen, wat was je leuk! De sfeer van de stad werkt aanstekelijk. Blijf een beetje weg van de geijkte winkelstraten en je voelt de creativiteit bijna borrelen. Overal ondernemende mensen met leuke ideeën die de vrijheid van de stad voelen om de ideeën ook uit te voeren. Sommigen in tijdelijke pop-ups, anderen op meer vaste basis. Een heerlijke stad om geïnspireerd te worden.

Meer weten voor je stedentrip Antwerpen?

Visit Antwerpen

Ontdek de stad aan de hand van een stedengids van Time to momo.

Je vindt alle adressen (en meer!) op mijn Google map van Antwerpen. Nog een laatste handige tip: zorg dat voor je weggaat je de map bewaart op je telefoon, dan kun je ‘m zonder data roaming gebruiken terwijl je onderweg bent.