Even geduld...

Ik hou van boeken. Van de geur van nooit eerder geopende boeken, van betoverende zinnen en van verhalen die ‘verstopt’ zitten en die ik nog niet ken. Gaat jouw hart ook sneller kloppen van boeken in hoge kasten, liefst met een trappetje ervoor? Van oude bibliotheken en van mooie boekenwinkels waar je óók kunt koffie drinken? Ga dan eens naar boekenstad Antwerpen. Ik zet de leukste plekken waar je boeken kunt kopen en waar je van boeken kunt genieten op een rij.

Buchbar

Een keer knipperen met je ogen en je loopt er voorbij. Het schattige Buchbar is mijn nieuwe favoriet in Antwerpen! In januari 2018 openden Leen en Annelies deze coffee bar en bookshop. Wat je er vindt? Boeken en kaartjes met koffie, thee en taartjes op een paar vrolijke vierkante meter.

Buchbar – Scheldestraat 79

QW50d2VycGVuIFN0ZWRlbnRyaXA=

Cronopio Boekhandel Bar

Ook bij Cronopio drink je koffie en thee en koop je mooie boeken. Iets groter dan Buchbar en iets strakker ingericht. Schuin tegenover koffiebar Mirlo’s.

Cronopio – Kasteelpleinstraat 21

QW50d2VycGVuIFN0ZWRlbnRyaXA=

Pilar

In dit hotel zou ik wel een tijdje willen wonen. Oh oh, zo stylish. Her en der liggen (interieur)tijdschriften en op de ronde tafel in de foodbar vind je van die boeken waar je heerlijk doorheen kunt bladeren (denk aan het grappige Cats of Instagram). Is het hoekje met de bank vrij? Ik zeg gelijk neerploffen en een koffie bestellen. Boek of tijdschrift er bij en niks meer aan doen.

Hotel Pilar – Leopold de Waelplaats 34QW50d2VycGVuIFN0ZWRlbnRyaXA=QW50d2VycGVuIFN0ZWRlbnRyaXA=

De Kringwinkel op de Sint-Jorispoort

Een net-even-wat-anders-tip in dit lijstje is de Kringwinkel: een tweedehandswinkel waar je naast boeken ook mooie meubels en kleding vindt. Fijn voor jezelf en fijn voor het milieu! Een aanrader deze nette winkel – zelfs als je niet zo van speuren houdt.

Sint-Jorispoort 29

Museum Plantin-Moretus

Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis vind je in het Museum Plantin-Moretus. Een bijzonder museum want het enige ter wereld op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De krakende vloeren van het originele woonhuis en de drukkerij van uitgeversfamilie Plantin-Moretus nemen je mee langs oude drukpersen. Langs prachtige zalen, kunst aan de muur en natuurlijk heel veel boeken. Een verrassing is de rustige groene binnenplaats. Een boek mee in je tas? Een geschiktere plek voor een korte leespauze vind je niet!

Museum Plantin-Moretus – Vrijdagmarkt 22QW50d2VycGVuIFN0ZWRlbnRyaXA=QW50d2VycGVuIFN0ZWRlbnRyaXA=

Nog meer boeken in Antwerpen

Slaap je langer dan één nachtje in Antwerpen, dan heb je tijd voor nog meer leuke boekenhoeken. Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in hartje Antwerpen bewaart al meer dan vijf eeuwen Vlaams cultureel erfgoed. De historische Nottebohmzaal – waar de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard worden – is alleen geopend tijdens publieksactiviteiten. Even de agenda raadplegen dus als je een bezoekje wilt plannen! Van de Erfgoedbibliotheek loop je zo door naar het Letterenhuis. Dit museum vertelt het verhaal van 200 jaar literatuur in Vlaanderen aan de hand van bijvoorbeeld brieven, foto’s en affiches.

Praktische informatie:

Slapen: Wij sliepen in suite 41 in Hotel Pilar. Een tof hotel met restaurant en winkel.
Vervoer: Antwerpen is heel gemakkelijk te bereiken met de trein. Plan je reis op NS International.

QW50d2VycGVuIFN0ZWRlbnRyaXA=
Persoonlijke tip van Jolanda: De Kloosterstraat is een superleuk straatje met vintage winkels, conceptstores en (yes, je raadt het al) oude boekenwinkels. I love it!

Ontdek ook deze plekjes: