Even geduld...

“Something about Christmas time” van Bryan Adams was het eerste wat ik hoorde in het vliegtuig van Czech Airlines van Amsterdam naar Praag. Dit nummer blijft me het hele weekend bij. Tijdens mijn stedentrip vol cultuur en plezier zoek ik uit of de Gouden stad, zoals Praag genoemd wordt, nog een beetje extra glans krijgt tijdens de kerstdagen.

Prague food tour

We gaan samen met Leona van Prague-food-tour kriskras door de kleurrijk versierde stad. Dit is een leuke en originele manier om de stad te leren kennen. Tijdens de speciale Christmas tour doen we zowel hippe als authentieke hotspots aan. We maken door middel van lokale specialiteiten kennis met eeuwenoude tradities, waar de Tsjechen (die tijdens het communisme hun geloof verloren hebben) nog erg veel waarde aan hechten. Zo genieten we van eend met witte kool en schnitzel met aardappelsalade net zoals de Tsjechen dat doen tijdens de kerstdagen. We proosten met grote pullen zoet, donker bier op het kindeke Jezus. Snijden een appel overdwars doormidden en zijn blij als de ster verschijnt die symbool staat voor veel voorspoed in het nieuwe jaar. Van geluk drinken we nog maar een glaasje Becherovka, een volgens geheim recept gebrouwen kruidenlikeur. Terwijl we knabbelend op gepofte kastanjes over de kerstmarkt slenteren, verschijnen de lichtjes uit de kerstboom ook in mijn ogen en zing ik zacht; “there is something about christmas time – You can feel te magic in the air, you know it’s everywhere”.

Historisch Praag

Waar we de eerste dag vooral geproefd hebben van traditie, leren we de dag erna de mensen en geschiedenis van de stad kennen. Om negen uur ’s morgens staan we op de Naplavka boerenmarkt langs de kade van de Moldau, de rivier die dwars door de stad slingert. Deze voorheen saaie buurt is in 2010 nieuw leven ingeblazen door de vriendelijke marktmeester en zijn vrouw. Ze leiden ons trots langs de vele kramen met allerlei verse producten. Locals ontmoeten elkaar hier en drinken elke zaterdag een kopje koffie met familie en vrienden. Uitgelaten kinderen voeren de zwanen in de rivier terwijl de volwassenen een forel uitzoeken voor de lunch.

Lunch bij Styl&Interieur

Al deze indrukken moeten we even rustig op ons in laten werken. Er is geen betere plek daarvoor dan bij Styl&Interieur. Wij warmen ons op bij de brandende houtkachel en genieten van de met zorg bereide soepen, pasta’s en taartjes. Een leuke bijkomstigheid is dat je hier ook heel goed een souvenir kan shoppen omdat al het moois wat je ziet te koop is.

Koffie bij Kavárna co hledá jméno

Een andere leuke tip is Kavárna co hledá jméno, wat ‘koffiebar op zoek naar een naam’ betekent. En omdat ze de perfecte naam nog steeds niet gevonden hebben, zal dat waarschijnlijk zo blijven. Dit verborgen pareltje ligt overigens wel even buiten het centrum maar is de moeite meer dan waard. Bestel de pannenkoeken met de eigen gemaakte karamel waar ze bekend om zijn. Ze zijn gevuld met hüttenkäse en sinaasappel: om je vingers bij af te likken!

Hoogtepunten Praag

Nu kunnen we er weer even tegen. En dat is ook wel nodig, een gedreven stadsgids laat ons de vele hoogtepunten van de stad zien. De Sint-Nicolaas-kerk, het Joodse kerkhof en natuurlijk de Karelsbrug. Alles is even indrukwekkend. Zowel de mensen als de gebouwen laten zien dat ze trots zijn op hun geschiedenis. Lang vervlogen tijden zijn overal te zien maar ook de invloed van de moderne tijd is niet te missen. Oud en nieuw lopen naadloos in elkaar over.

Een stadsgids is echt een aanrader want deze stad heeft zoveel te vertellen, daar wil je niks van missen! Neem bijvoorbeeld de John Lennon muur. De Tsjechen hebben geleerd hun mening niet hardop uit te spreken maar op deze muur in het oude stadscentrum is te zien dat ze het wel graag opschrijven. Eén keer in de zoveel tijd laten ze alles overschilderen maar na 2 dagen is het alsof er nooit iets veranderd is.

Net zoals de grote astronomische klok op het Raadhuis, die ooit eens 100 jaar stil heeft gestaan, maar vandaag de dag de tijd in snel tempo laat verstrijken onder luid applaus van de vele toeristen. Alsof er nooit iets is gebeurd. Het geeft je het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan en tegelijkertijd in volle kracht vooruit gaat. En dat is nou precies het glanzend gouden randje van Praag waardoor het er altijd een beetje “Christmas time” zal zijn.

Praktische informatie:

Zin om je koffer te pakken voor een stedentrip Praag? Boek een vlucht en ga, geniet zoals wij deden!
Meer weten? Bezoek de website van Praag