Even geduld...

Mechelen, ooit hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, herleeft. Vele oude gebouwen zijn of worden momenteel in volle glorie hersteld. Het gastvrije Mechelen is hip, het centrum bruist als nooit tevoren en er komen steeds meer bijzondere en lekkere plekken bij. Twee dagen relaxed en culinair genieten in een stad in opkomst. Klinkt goed, toch? Neem de tips mee en proef Mechelen:

Bier en begijntjes

Om in de stemming te komen beginnen we met een bezoek aan de enige brouwerij die Mechelen (nog) rijk is: Brouwerij het Anker. Eén van de oudste brouwerijen van België. De geschiedenis gaat terug tot maar liefst 1369. Het waren de omwonende ‘begijntjes’ die hier voor het eerst bier hebben gebrouwd. Wat een feest zal dat geweest zijn!

Tijdens de rondleiding ruik je de kruiden die gebruikt worden voor de smaak van het bier. Steranijs, laurier, kamille, koriander, allerlei geuren. Spontaan krijgt iedereen zin in een glas vers gebrouwen bier. We passeren de prachtigste kelders vol met vaten whisky die liggen te rijpen. Overal tijdens de rondleiding staan oude machines en koperen ketels die blinken in de zon. De brouwerij is prachtig om te zien, tijdens de rondleiding kun je de mix tussen modern en klassiek bewonderen. Afsluitend, in een knus, bruin café wordt een koel blond biertje, de Gouden Carolus Tripel, voor ons getapt. Alsof het nog niet genoeg is wordt ook nog de donkere variant ingeschonken. Proost!

Na de rondleiding schuiven we in de naastgelegen brasserie aan bij één van de vele lange tafels. Op de kaart staan verschillende traditionele gerechten. Uiteraard ontbreekt het bier in geen enkel recept. Aanrader: de ‘Suprème van Mechelse koekoek met een jus van bier’. Een Mechels kippetje om je vingers bij af te likken. Tip: heerlijk met een ‘Gouden Carolus Cuvée van de Keizer met Whiskey Infused’.

Met een goed gevulde maag wandelen we door de smalle straatjes van het nabijgelegen Begijnhof. Hier woonden vroeger de dochters van de rijkere Mechelse bevolking. Meisjes die het ouderlijk huis verlieten om een vooropgezet huwelijk te voorkomen. Ze woonden hier samen en voorzagen in hun eigen levensonderhoud door onder meer het brouwen van bier. In de hoogtijdagen woonden er zo’n 1400 van deze ‘begijntjes’ in de hofjes van Mechelen. Er was een tijd dat niemand in de vervallen huisjes wilde wonen. Opgeknapt, met overal bloemen, mooie, oude ‘verstofte’ kleuren en details, zijn ze nu ontzettend populair.

Wijn proeven met uitzicht op de Sint-Romboutstoren

Midden in Mechelen staat de Sint-Romboutstoren. Aan de voet vind je wijnsalon ‘Unwined’ met een warme sfeer en achterin een heerlijke lounge. Een wijnsalon waar het voelt alsof je buiten bent zodra de grote terrasramen helemaal worden opengezet. Vanaf het tuinterras aan de achterkant kijk je uit op de statige Sint-Romboutstoren uit 1520. Wanneer ’s avonds hier de lichtjes aanspringen wil je niet meer weg.

We doen ons tegoed aan ‘charcuterie’, een selectie fijne kazen en andere koude en warme bar bites. Uiteraard ieder hapje voorzien van een passende wijn. In onze luie stoel, kijkend naar de toren vertelt de gids dat de toren beklommen kan worden. 538 treden leiden je naar de top. Boven een spectaculair uitzicht. Maar de wijn en hapjes smaken naar meer en maken ons heerlijk loom. Morgen weer een dag.
Foto kerk

Bijzonder overnachten in Mechelen

Helemaal in lijn met onze historische proeverij is een overnachting in één van de hofjes. In de buurt bevinden zich twee B&B’s: De Vrome Vos en Atrium5. Zodra je bij De Vrome Vos eenmaal in de binnentuin achter het poortje bent, ontsnap je aan de rest van de wereld. In de kamers, naast knisperend wit beddengoed, een combinatie van authentieke elementen en eigentijdse, zelfgemaakte meubels. Met smaak ingerichte, volledig gerenoveerde kamers. Het uitgebreide ontbijt wordt geserveerd in de lichte ontbijtkamer met uitzicht op de zonnige binnentuin. Bij mooi weer natuurlijk buiten.

Atrium 5 is moderner. Twee studio’s op de begane grond van een geheel gestripte en nieuw opgebouwde voormalige kapel. De studio’s zijn van alle gemakken voorzien., Supersnelle wifi, air-conditioning, een grote inloopdouche. Het ontbreekt aan niets. Er is zelfs een à la carte service beschikbaar. Er is een apart, modern ingericht leefgedeelte met heerlijke stoelen waar je diep in kan wegzakken. Ook hier weer dat fijne gevoel van ruimte en rust. De eigenaar is hier zo goed als onzichtbaar waardoor je je bijna in je eigen huis waant.

Uitzicht over Mechelen vanaf de Romboutstoren

Uitgeslapen en gevuld met een stevig ontbijt durven we het aan: de 538 treden van de Sint-Romboutstoren. Na de eerste 180 treden is er een doorkijk in de vloer en kijk je vanaf wel veertig meter hoogte in de pijpen van het orgel. Indrukwekkend. Tip: niet doen als je hoogtevrees hebt. Een volgende stop zie en hoor je de meer dan 40 klokken. Stop je vingers in je oren want er komt serieus geluid uit. Tijdens de gehele klim deelt een ervaren stadsgids interessante weetjes over Mechelen en haar geliefde Sint-Romboutstoren. Bijna 100 meter hoog kunnen we eindelijk na al die treden genieten van ons welverdiende uitzicht. Mechelen en de omgeving liggen aan je voeten. De spierpijn in onze kuiten herinnert ons dagen later nog aan het letterlijke hoogtepunt van onze stedentrip.

Gezonde lunch bij Stassart 11

Voor een hippe, gezonde lunch à la Ottolenghi lopen we binnen bij STASSART 11. Bij binnenkomst een combinatie van bloemen, kunst en interieur. In de wit gestuukte kamers komen de bloemen prachtig tot hun recht. Achterin is het restaurant. Ook hier witte muren, minimale, moderne meubels en veel kunst. Alles is met smaak uitgezocht en gecombineerd. Bij de keuken is het principe: delen. Veel verschillende bordjes met allerlei lekkers. Proeven met als motto ‘sharing is caring’ met veel groenten. Gevulde aubergine, venkelgerechten, geroosterde paprika, onder een dakje van groenten verstopte witvis… Zalig! Reserveren gewenst, wel even aan denken.

Suppen in Mechelen

Na een koffietje bij het ViaVia Travelers Café besluiten we uit te buiken op het water. We gaan suppen. Suppen? Ja, rechtopstaand peddelen met een surfplank op de Dijle. Bijzondere plekjes ontdekken op een wel heel bijzondere wijze. Vallen in het water kan gebeuren maar is eigenlijk niet eens de bedoeling. Leuk weetje: stand up paddle is één van de meest toegankelijke sporten in heel de wereld. Durf je niet te staan, zittend of op je knieën peddelen kan ook. Is suppen een te grote uitdaging, er vaart ook een sloep die je heerlijk over het water vervoert. Tip: ga dichtbij de kapitein zitten, vaak hoor je dan allerlei leuke extra’s.

Borrelen bij de Gouden Vis

We gaan voor een laatste afzakkertje. Dat mag, want we verlaten deze culinaire stad straks lekker relaxed met de trein. Een laatste afzakkertje boven het water op het heerlijke terras van Art-nouveau café De Gouden Vis. We proosten nogmaals op een positieve verrassing: Mechelen. We gaan zeker terug.

Bonustip:

Nieuw in de stad is het Hof van Busleyden, een bijzonder plekje waar je van Mechelen kan proeven. Het nieuwe museum bevindt zich in het bourgondische stadspaleis, een van de best bewaard gebleven stadspaleizen uit de Renaissance. Het doel van het museum is een ontmoetingsplaats te zijn voor verschillende culturen om net als vroeger een broeiplaats te zijn voor nieuwe ideeën, inspiratie en kunst.

Meer weten over Mechelen?

Bezoek de website van Visit Mechelen of Toerisme Vlaanderen.
(fotografie: deels Visit Mechelen)

Stedentrip België? Lees alle tips