Even geduld...

Hanzestad Hattem is een stadje met een dorps karakter. Gelegen aan de IJssel, met een goed bewaard historisch centrum, prachtige monumentale pandjes en een bijzondere geschiedenis. Hoewel klein heeft de stad een aantal wereldse adressen die in grotere steden niet zouden misstaan. Maak een stadswandeling en wissel je sightseeing af met de leukste en lekkerste plekjes. Ontdek ze snel!

Parkeer je auto (gratis) aan de rand van de stad en wandel via de Dijkpoort de stad in. Tijd voor koffie!

Everyday Bread… & Coffee

De geur van versgebakken brood komt je tegemoet zodra je de stad in loopt. Niet ver van de Dijkpoort zit Everyday Bread… & Coffee, waar je wel even naar binnen moet gaan. Voor de lekkerste broden, koffie en ontbijt/lunch. Voor je neus komen heerlijk geurende kaneelbroodjes uit de oven, liggen broden met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en ruikt het naar verse koffie. Zoek een plekje en neem de tijd om even te genieten.

Everyday Bread… & Coffee – Kruisstraat 13, Hattem

De Normaalste Zaak

Wanneer je de leuke straten en steegjes in de stad verkent, kom je vast en zeker ook langs de Normaalste Zaak. Een koffie-/theehuis in hartje stad waar het de normaalste zaak van de wereld is dat je geholpen wordt door jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking. Én met een grote glimlach! Die glimlach krijg jij ook, door de liefde die je hier voelt en de manier waarop de Normaalste Zaak wordt gerund. Bestel de bokkenpootjestaart! Om je vingers bij af te likken… En kijk ondertussen even om je heen, er worden handgemaakte cadeautjes en keramiek verkocht.

De Normaalste Zaak – Kerkstraat 39, Hattem

Soul Sisters Brasserie & Conceptstore

Wandel gerust een extra rondje door de stad of fiets een Rondje Hattem om eetlust op te wekken, Soul Sisters Brasserie en Conceptstore wacht op je. De kleurrijke aanduiding op straat duidt al aan waarom je bij Soul Sisters naar binnen moet lopen. Voor een feestje, de huisgemaakte taartjes, lunch, een gezellige borrel of om te winkelen in de conceptstore. Het kleurrijke en gezellige restaurant met zonnig terras zit op de begane grond, op de 1e etage vind je de zogeheten Mixstore; een aanbod van woonaccessoires, sieraden, tassen, servies, klankschalen, kussens… Unieke producten van kleine ondernemers, waaronder kunstenaars, ontwerpers en designers.

‘Vrolijk, gezellig, warm, uniek, spiritueel, knus en puur; dat is Soul Sisters’. Precies dat!

Soul Sisters Brasserie en Conceptstore – Kruisstraat 3, 8051 GD Hattem

Bij De Jongens op bezoek

Ga je naar Hattem? Ga even langs bij De Jongens! De twee eigenaren zijn bekenden in de stad, ze komen uit de horeca en bewoners van Hattem gaan ook echt even naar de jongens. Bas als gastheer aan de ‘voorkant’, Robin als smaakmaker in de keuken. Een gouden duo!

Hier ben je op elk moment van de dag welkom, de Jongens zijn er 6 dagen per week van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat voor je. Het grote terras op de Markt is een geliefde (ontmoetings-)plek. Is het minder mooi weer, niet getreurd, het interieur is prachtig! Het gevoel van ‘bij de jongens’ wordt versterkt doordat de tafels allemaal rondom de bar en open keuken zijn gesitueerd. Gezellig en sfeervol.

Bij de Jongens – Markt 9, 8051 EZ Hattem

Restaurant ‘t Spookhuys

Voor het diner bij ‘t Spookhuys zoek ik nog naar de juiste woorden… Alleen al voor dit plekje zou ik zo in de auto stappen om weer naar Hattem te rijden, maar hoe laat ik jullie watertanden en hoe overtuig ik jullie hetzelfde te doen?

Restaurant ‘t Spookhuys ligt een beetje verstopt in de stad en is een oase van rust. De stadstuin zorgt voor een eerste verrassingseffect. Zodra je door het poortje in de dikke muur het terras op stapt, sta je oog in oog met het oudste pand van de stad, een overblijfsel van Dikke Tinne, een middeleeuws kasteel. Tussen deze eeuwenoude stenen vind je nu een modern restaurant; historie in een eigentijds jasje.

Het is de bijzondere plek van vinoloog en gastvrouw Gerlinde en chef kok Dennis, die een heel eigen invulling geven aan het restaurant en koken onder het motto ‘wat we zelf lekker vinden’. Met producten uit de streek, maar zeker ook van verder weg als het daar lekkerder is. Elk gerecht wordt als een cadeautje geserveerd, een kunstwerkje op prachtig servies begeleid door een oprechte aandacht, enthousiaste uitleg en een goed glas wijn. Elke gang in overtreffende trap… What can I say? Gaan!

‘t Spookhuys – Adelaarshoek 18, Hattem

Tip: Maak een smaakwandeling door Hattem

Ik schreef al eerder hoe leuk het is om een stadswandeling te maken onder begeleiding van een gids. Hoe je die wandeling invult, kun je in overleg met de gids bepalen. Aandacht voor historie, bijzondere plekken of liever meer aandacht voor culinair? Tijdens een smaakwandeling door Hattem bezoek je de lekkerste adressen én ga je overal proeven!

  • Bonbon Atelier A3 – Waar je ook gaat in Hattem en met wie je ook praat, Bonbon Atelier A3 wordt door iedereen aangeprezen. Je kunt er ook bijna niet omheen, het chocolade atelier ligt naast de imposante stadspoort. Even de etalage bewonderen zit er niet bij, je wordt automatisch naar binnen getrokken. Voor je gezicht worden de lekkerste bonbons en truffels gemaakt, sommige ware kunstwerkjes. Het tweejaarlijks chocoladefestival, waarbij de binnenstad van Hattem wordt omgetoverd tot chocoladeparadijs, is het initiatief van A3. Een ‘must’ voor liefhebbers van chocola! Kruisstraat 22 in Hattem.
  • Wijnkoperij Henri Bloem – Schuin tegenover het Bonbon Atelier vind je wijnwinkel Henri Bloem. Waarom je bij ‘Henri Bloem’ moet zijn voor de lekkerste wijn? De wijn wordt rechtstreeks bij wijndomeinen (wereldwijd) ingekocht, waardoor je hier kwaliteitswijn koopt tegen een gunstige prijs. En misschien nog wel leuker; de eigenaren vertellen je graag uit eigen ervaring het verhaal achter de wijn, waardoor je glas wijn net even meer smaak krijgt. Kruisstraat 17 in Hattem
  • De Leckernij –  In het rijtje van lekkere adressen kun je niet om De Leckernij heen, een winkel vol met kaas, vers gebrande noten, ham, droge worst, salades & hapjes voor bij je borrel en… en…. Wanneer je het leuk vindt om ook het verhaal achter een product te horen, dan ben je hier aan het juiste adres. De eigenaren vertellen je graag over de herkomst, wat dat ene stukje kaas zo bijzonder maakt, welke smaken het beste samen combineren. Om te watertanden!  Kerkstraat 3 in Hattem

Buiten de stad – Herberg Molecaten

Verstopt in het groen ligt Herberg Molecaten, op het gelijknamige landgoed. Een fijne plek om neer te strijken na je wandeling door de bossen of als bestemming op zich als je geen zin hebt om je benen te strekken. Met een aangenaam terras aan weerszijden van de herberg vind je hier altijd wel een plekje. Ook bij minder mooi weer een goed idee, met een dekentje om je heen en de terraswarmers geniet je hier tot laat in het seizoen in het groen. Uiteraard kun je ook gewoon naar binnen. De herberg is een allemansvriend, met voor ieder wat wils op de kaart. Mijn tip? Kies de Herberg Proeverij, een plateau met kleine gerechtjes om van alles wat te proeven.

Herberg Molecaten – Molecaten 7, Hattem
Op maandag gesloten

De lekkerste plekjes van Hattem ontdekken?

Hanzestad Hattem is een van de Hanzesteden in het oosten van ons land, verbonden door water (o.a. de IJssel). Deze steden zijn stuk voor stuk leuk voor een dagje uit en/of nachtje weg; ideaal, je bent er zo en je wordt gegarandeerd positief verrast.

Parkeren in Hattem: Aan de rand van de historische stad kun je op diverse locaties gratis parkeren.
Overnachten in Hattem: In de jachthaven van Hattem, aan de rand van de historische stad, liggen drijvende vakantiehuisjes. Ben je op zoek naar een bijzondere B&B? Slapen op nr. 1 ligt in Heerde, op fietsafstand van de stad.
Met een stadsgids op pad?  Van mei tot september is er elke woensdag om 14.00 uur een stadswandeling. Vertrek vanaf het Toeristisch Informatie Punt op de Markt, kosten € 3,50 p.p. Of reserveer een privé gids om een wandeling op maat te maken.

Tip: aan de overkant van de IJssel ligt Hanzestad Zwolle, leuk om samen te combineren.

Bezoek ook zeker de website van de Hanzesteden, voor informatie en inspiratie

Ontdek ook deze plekjes: