Even geduld...

Plannen aan het maken voor een stedentrip? Kies voor een van deze vijf steden in eigen land. Je hoeft echt niet ver te reizen voor een bijzondere stedentrip. Een bezoek aan Heusden, Hattem, Kampen, Deventer of Buren zal je positief verrassen. Ontdek de charme van deze kleine steden.

1. Vestingstad Buren in de Betuwe

Midden in ons land ligt Oranjestad Buren, in de Neder-Betuwe. Dit stadje wordt ook wel gezien als de Parel van de Betuwe. Maak een stadswandeling over de stadswallen, wandel door de historische straten, ga winkelen bij een van de brocante zaakjes (op zondagmiddag zijn de meeste winkels geopend) of drink een koffie op een van de terrasjes, zoals het mooie terras aan het water van De Prins of bij de Baron van Buren.

2. Hanzestad Kampen

Kampen, aan de IJssel, ademt een en al historie. Het rijke verleden als Hanzestad is overal zichtbaar in de stad. Drie stoere stadspoorten zijn bewaard gebleven. Binnen de stadsmuren vind je tal van historische gevels, nauwe straatjes waarin de panden ‘gestut’ worden, oude koopmanshuizen en kerken. Ook hier adviseer ik je een stadswandeling te maken, langs de sigarenfabriek en de Koggewerf. Neem ook de tijd om het Kampereiland en de IJsseldelta te verkennen. Aan de rand van de stad ligt een stuk ‘nieuwe’ natuur, waar het in het voorjaar een bloemen- en vogelparadijs is. Blijf slapen aan de IJssel, in Boetiekhotel Kampen, in het centrum van de stad.

Een rode lelijke een voor de stadspoort in Kampen

3. Vestingstad Heusden

De Langstraat in Brabant staat vooral bekend om de aanwezigheid van pretpark de Efteling. Kijk je even verder dan ontdek je zoveel moois! De Loonse en Drunense Duinen liggen hier en ook het prachtige stadje Heusden, een schoolvoorbeeld van een vestingstad met de bastions, de stadspoort en stadsgrachten. In het gezellige centrum vind je tal van terrasjes, op een zomerse dag is het aan het haventje heerlijk bootjes kijken. Blijf ook hier een nachtje slapen zodat je ook de tijd hebt voor Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Bij Bed & Brood & Zo wacht je een warm ontvangst en een ontbijt waarvoor je alleen al naar Heusden wilt afreizen!

Een alleenstaand huisje op een zonnige dag met een windmolen op de achtergrond

4. Hanzestad Hattem

Wat een verrassing is Hanzestad Hattem! Deze kleine stad, niet ver van Zwolle, heeft veel meer te bieden dan het stadje zelf. Het historische centrum ligt aan een kant aan de IJssel, aan de andere kant aan de Veluwe en Landgoed Molecaten. Wandel met een stadsgids door het centrum om alle ins & outs van Hattem te ontdekken en ga absoluut naar het Nederlands Bakkerijmuseum.

5. Hanzestad Deventer

Een van mijn favoriete hanzesteden is toch wel Deventer. Wanneer je je auto aan de overkant van de IJssel parkeert en met het pontje de stad in gaat, heb je prachtig zicht op de ‘skyline’. Statige panden langs de kade, straten vol historische gevels, het idyllische Bergkwartier, de leukste plekjes voor koffie met taart, lunch en diner, het Havenkwartier… ik kan je zo 10 redenen geven om een stedentrip naar deze stad te maken.

Ontdek meer tips voor je stedentrip:

Ontdek ook deze plekjes:
Ook leuk om te lezen:
Stedentrip: vestingstad Heusden Vestingstad Heusden is een charmant stadje aan de Maas. Vol historie, mooie gevels, een gezellige stadshaven met terrasjes. Bezoek Heusden! Marleen Stedentrip: Buurten in Buren Buurten in Buren; dat is logeren in een vakantiehuis in hartje Oranjestad Buren. Ontdek de charme van dit vestingstadje tijdens een weekendje weg. Marleen Stedentrip: de 10 leukste adressen van Kampen Ga je naar Kampen? De leukste adressen voor deze stad aan de IJssel hebben we voor je verzameld. Van terrasje tot koffiebranderij en bierbrouwerij. Marleen Stedentrip: Hanzestad Kampen in 7 tips Maak een stedentrip naar Hanzestad Kampen, blijf slapen en ontdek de stad aan de hand van deze tips. Cultuur en natuur! Marleen Stedentrip: de leukste & lekkerste adressen in Deventer Deventer is andere koek! Hippe koffie- en lunchtentjes, eigentijdse restaurants, een stoere bierbrouwerij, een relaxt Stadsstrand... Ontdek zelf! Marleen Stedentrip: Hanzestad Deventer in 10 tips Hanzestad Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Je struikelt er over geschiedenis. Ontdek en neem de tijd om de tijd te vergeten. Marleen Stedentrip: Hanzestad Hattem Hanzestad Hattem is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Begrijpelijk! De hoogste tijd om deze stad te leren kennen.  Marleen Stedentrip: de leukste en lekkerste plekjes in Hattem Hanzestad Hattem is een charmant stadje aan de IJssel, met een historisch centrum met monumentale pandjes en de leukste & lekkerste plekjes. Ontdek ze! Marleen