Even geduld...

Leeuwarden was in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Het is een leuke bestemming voor een stedentrip en heeft véél meer te bieden dan alleen de start en finish van de Elfstedentocht!

Naast een gezellig centrum met winkelstraten, grachten en leuke restaurants heeft de stad nog een groot pluspunt: Leeuwarden is een perfecte uitvalsbasis voor een dagje wadlopen of een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer, één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Onze tips voor een bezoek aan Leeuwarden:

U3RyZWV0YXJ0IHN0YWRzd2FuZGVsaW5nIDQ=

Op stap met een local

Een stadswandeling is een mooie manier om Leeuwarden te ontdekken. De gidsen van ‘A Guide to Leeuwarden’ kennen hun stad als geen ander en nemen je graag mee op ontdekkingstocht. Samen met gids Charlotte deden we de Street Art Tour langs illegaal en legaal aangebrachte kunst zoals graffiti, muurschilderingen en oude muurreclames. Nice!

Um9uZGxlaWRpbmcgb3VkZSBnZXZhbmdlbmlzIDM=Um9uZGxlaWRpbmcgb3VkZSBnZXZhbmdlbmlzIDk=

De gevangenis in!

Gelukkig is het voor veel mensen een plek waar ze nooit terecht komen, maar ben je nieuwsgierig en heb je altijd al willen weten hoe een gevangenis er van binnen uit ziet? De Blokhuispoort in het centrum van Leeuwarden was tot 2008 een strafgevangenis. Tegenwoordig is het in gebruik als verzamelgebouw voor creatieve bedrijven maar de bewaarders van vroeger laten je graag zien hoe het er vroeger aan toe ging. Tijdens een rondleiding krijg je een kijkje in het gevangenisleven. Aanrader!

UHJvZWZ2ZXJsb2YgbHVuY2ggMw==UHJvZWZ2ZXJsb2YgbHVuY2ggNA==UHJvZWZ2ZXJsb2YgbHVuY2ggNQ==UHJvZWZ2ZXJsb2YgbHVuY2g=

Lekker lunchen bij Proefverlof

Wacht niet op bijzondere momenten maar maak gewone momenten bijzonder! Dat is het motto van het net geopende Drink & Eetlokaal Proefverlof in de oude gevangenis Blokhuispoort. Daarom geen water & brood bij Proefverlof maar puur eten dat zoveel mogelijk lokaal wordt ingekocht. Wij genoten er van een lekkere lunch, maar wil je een keer (extra) bijzonder uit eten kan dat ook. Wat dacht je van cel-dining of geboeid eten… En heb je zin om een keer uit eten te gaan maar niemand in de buurt die mee kan, dan kun je bij Proefverlof gewoon aanschuiven aan de tafel: een superleuke manier om nieuwe mensen te leren kennen! Ook kinderen zijn van harte welkom bij Proefverlof. In de keuken mogen ze hun eigen toetje maken en er is zelfs een speciale cel waar ze heerlijk kunnen spelen met tekenspulletjes, maskers en duplo blokken.

T2xlaG92ZSB0b3Jlbg==

De Toren van Leeuwarden

Voor een scheve toren hoef je echt niet helemaal naar Pisa: wij hebben namelijk de Oldehove! Tijdens de bouw zakte de toren scheef en pogingen om de scheve onderbouw recht te metselen mislukten. De bouw van de toren werd daarom in 1533 gestopt en nooit meer voortgezet. De toren had 120 meter hoog moeten worden maar bleef steken bij 39 meter. Hoog genoeg, als je de 183 traptreden trotseert heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad van Leeuwarden en kun je bij helder weer zelfs de Waddeneilanden zien!

Boomsma Beerenburg museum met proeverij!

Het Friese familiebedrijf Boomsma maakt de karakteristieke kruidenlikeur Beerenburg nog altijd volgens de ambachtelijke tradities van 125 jaar geleden. Een zuiver natuurproduct met de allerbeste kruiden zoals gentiaan, jeneverbes, zoethout en laurierbes. In het Boomsma museum word je meegenomen naar de jaren ’30 en krijg je te zien hoe het kruidenbitter ooit is ontstaan en tot op de dag van vandaag wordt gemaakt. Na afloop van de rondleiding kun je proeven van de heerlijke kruidendrankjes. Het Pompeblêdsje is mijn favoriet! Nog een tip: de Boomsma Wilde Bramen jenever smaakt heerlijk bij stoofpeertjes…
p.s. ben je van plan om de Oldehove beklimmen? Doe dat dan vóór je bezoek aan het Boomsma museum…

Leuke winkeltjes

Naast het Boomsma museum ligt de Grutterswinkel. Een klein knus kruidenierswinkeltje waar je nog steeds terecht kunt voor snoep van vroeger maar ook voor een ouderwets kopje koffie met een stuk lekkere Friese oranje koek. De leukste winkel van 2017 vind je in Leeuwarden! De Friese Streekwinkel Priuw van Hielkje werd dit jaar gekozen tot leukste winkel van Nederland. Je vindt er lekkere streekproducten, speciaalbieren en natuurlijk Friese souvenirs.

Lekker eten

De Burgemeester van Napels in het centrum van Leeuwarden maakt de aller-lekkerste Napolitiaanse pizza’s! Het geheim: de pizza’s worden 90 seconden gebakken in een traditionele pizzaoven bij een temperatuur van 450 graden. Naast pizza’s staan er ook heerlijke pasta’s, soepjes, salades en toetjes  op de menukaart. En wil je alleen koffiedrinken, borrelen of gewoon lekker lunchen? Dat kan ook bij de Burgemeester!

UG9zdCBwbGF6YSBzbGFhcGthbWVy

Overnachten in het oude postkantoor

Het oude postkantoor in het centrum van Leeuwarden is prachtig gerenoveerd tot stadshotel Post-Plaza. In het hotel is nagedacht over ieder detail. Leuk zijn de overblijfselen van het oude postkantoor die je overal in Post-Plaza tegen komt. De kamers zijn smaakvol en comfortabel ingericht, je voelt je er onmiddellijk thuis! Het uitgebreide ontbijtbuffet in het Grand Café van Post-Plaza is werkelijk waar een feestje met als kers op de taart overheerlijke wentelteefjes van Fries suikerbrood… Vaker naar Leeuwarden? Geen één kamer in Post-Plaza is hetzelfde dus laat je iedere keer opnieuw verrassen!

Culturele Hoofdstad

Leeuwarden-Fryslân was de trotse culturele hoofdstad van Europa in 2018. In dit feestelijke jaar lieten Leeuwarden en de provincie Friesland aan heel Europa zien hoe Friezen het leven vieren en wat het thema “Iepen mienskip” oftewel “gemeenschapsgevoel, elkaar helpen, openstaan voor anderen”, voor hen betekent. Een van de culturele hoofdstad projecten is DNALWD2018 waarbij iedereen die iets met Leeuwarden heeft, uitgenodigd is om zijn persoonlijke verhaal te vertellen en in een DNA buisje te doen. De 30.000 buisjes worden verzameld en komen in een kunstwerk in de hal van het stadskantoor in Leeuwarden.

Leen een Fries

Nog zo’n gaaf culturele hoofdstad project is “Leen een Fries”. Op dit platform vind je Friezen die hun kennis, persoonlijke verhalen en ervaringen aanbieden om die met anderen te delen. Dat levert hele leuke ontmoetingen op! Gewoon gezellig een avondje uit maar ook vogelen voor beginners of samen sporten, zeilen of een stadswandeling door Sneek. Wij “leenden” Friezin Hinke Tinet tijdens een dagje wadlopen, hartstikke leuk!

Praktische informatie

Wat? Citytrip Leeuwarden
Overnachten? We verbleven op uitnodiging in Hotel Post-Plaza, Tweebaksmarkt 27 in Leeuwarden
Meer lezen? Mooi Leeuwarden, Friesland en de culturele hoofdstad.

Lees meer tips voor een vakantie in Friesland