Even geduld...

Grote kans dat Luik niet de eerste stad is die in je opkomt als je denkt aan een stedentrip naar België. Zonde want Luik is leuk! Vroeger een industriestad, vandaag de dag een gezellige plek met een rijke geschiedenis, leuke straatjes en veel concept stores. Veel te zien en te ontdekken, extra bijzonder met het winterse randje en de sfeervolle kerstmarkt.

Van industriestad naar hotspot

Luik is de laatste jaren ontzettend aan het veranderen. Vieze straatjes en oude vervallen panden in het historische centrum worden met behulp van subsidies opgeknapt. Bijzondere, originele, biologische, creatieve én inspirerende concepten worden hier werkelijkheid. Ik bezocht een aantal van deze toffe plekken die ik graag met je deel.

Arqontanporin

Kunstgalerij, winkel en atelier in één. Arqontanporin is een bijzonder concept met als doel om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Als je binnenstapt zie je iets heel anders dan een standaard expositie. Gekleurde spetters op tafel, potten verf, mensen die aan het werk zijn en kunstwerken die tentoongesteld worden. Hier wil je aan de slag! Om een eenheid te creëren zijn twee dingen vastgelegd: het materiaal, plexiglas, en de combinatie van tekening en tekst. Het geheel kreeg een poëtische naam: de l’un à l’autre (van het ene naar het andere). Enthousiast geworden? Volg een workshop!
Arqontanporin – En Neuvice 26, 4000 Luik

S3Vuc3Q=

REstore Design

Bij deze winkel vind je producten die zijn geproduceerd op basis van de slow design en upcycling principes. Veel van de materialen zijn overgebleven bij industriewerkzaamheden. Heel tof om te zien dat dingen die normaal worden weggegooid op deze manier een nieuw leven krijgen. Door gebruik van onder andere zandstralen en lasersnijden ontstaan prachtige design producten.

REstore Design – En Neuvice 14, 4000 Luik

L’Entre-Pot

Het pas geopende L’Entre-Pot is een eco-friendly concept op het gebied van boodschappen doen. Je neemt hier je eigen potten, zakjes, bakken enzovoort mee. In de winkel vind je onder andere pasta, kruiden, olie en chocola die je zelf kan pakken uit de grote voorraad. Uiteindelijk weeg je hoeveel je van alles hebt en op basis daarvan reken je af. Door producten niet voor te verpakken en je eigen potjes en bakjes te recyclen wordt er ontzettend veel afval bespaard!
L’Entre-Pot – Rue du Palais 6, 4000 Luik

TGVudHJlIFBvdA==

Winter in Luik

In de winter heeft Luik nog net dat beetje extra. De straten zijn versierd met sfeervolle lichtjes, in de aanloop naar kerst is er een kerstmarkt en je kunt een rondje over de schaatsbaan. Op de Place du Marché vind je het kerstdorp met leuke kraampjes en heel veel eten en drinken! In het reuzenrad heb je een mooi uitzicht over de stad. Cafés en restaurantjes hebben verwarmde terrassen waar je geniet van warme chocolademelk, een lekker wijntje of een kop thee. Ook voor kerstinkopen kun je in Luik goed terecht. Het centrum heeft veel winkels met niet alleen de grote ketens maar ook leuke boetiekjes, concept stores en lokale producten. Zeker de moeite waard!

Dichtbij de natuur

Bijzonder aan Luik is hoe dicht je eigenlijk bij de natuur bent. Voor een moment van rust, een mooi uitzicht én een workout beklim je de trappen om uiteindelijk op de heuvels van de citadel uit te komen. In de zomer kun je hier heerlijk picknicken terwijl je uitkijkt over de stad. Krijg je geen genoeg van het uitzicht? Waag je aan de Montagne de Bueren; de beroemde trap met 374 treden die in de negentiende eeuw werd aangelegd door de soldaten in de citadel. Een leuke activiteit met een prachtige beloning!

Sfeervol overnachten in Luik

In het historische centrum van Luik, in het kleine straatje En Neuvice is het gelijknamige Hotel Neuvice gevestigd. Oude elementen zijn bewaard gebleven, moderne invloeden zorgen voor comfort en extra sfeer. De open haard in de lobby, het schattige binnenplaatsje, de luxe kamer en het heerlijke ontbijt maakten ons verblijf hier echt bijzonder. Zonder twijfel een dikke aanrader!

Praktische informatie:

Wat? Stedentrip Luik
Meer informatie: België Toerisme