Even geduld...

Op Milaan word je niet meteen verliefd. Het is geen stad als Rome of Parijs waar je direct door betoverd wordt. Anders dan je misschien gewend bent van Italië, ligt de schoonheid hier niet voor het oprapen.

De stad is rauw en lijkt soms onvriendelijk. En toch is Milaan de mode hoofdstad van de wereld. Milaan Fashion week & de Salone del Mobile (grootste designbeurs van Europa) trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers. Milaan is een industriële stad en het financiële hart van Italië. En stad waar dingen worden uitgevonden. Niet voor dromers. Maar hoe dan te genieten van Milaan? Het is tijd voor een gebruiksaanwijzing.

Mooiste uitzicht over de stad

Ik vind het altijd leuk om wanneer ik een stad voor het eerst bezoek te proberen hem ‘van bovenaf’ te bekijken. De ideale plek hiervoor is de rooftop (pool)bar van het Ceresio 7 hotel. Het is hier ‘seen and be seen’, maar ook een hele gave plek met geweldig uitzicht over de stad.

Hotel Ceresio 7 | Via Ceresio 7

Shoppen in Milaan

De eerste keer dat je naar Milaan gaat, leer je al snel dat het een theatrale stad is, vol met theatrale winkels. Dat is overduidelijk te zien in de grootste (en wereldberoemde) conceptstore die de stad rijk is – 10 Corso Como. De winkel ligt midden in de hippe wijk Brera en heeft een restaurant (superleuk lunchen in een binnentuin middenin de stad), een galerie, boekwinkel en heel erg veel mode. Bijna de hele winkel is zwart/wit.

Nog meer leuks bezoeken in deze leuke wijk? Wandel dan door de Via Solferino en Corso Garibaldi. Ga langs bij Society (prachtige stoffen!) & Raw Brera (misschien wel de leukste winkel die ik in heel Milaan zag) met prachtige accessoires voor in huis. Beetje tijd over? Gebruik die dan om naar Rosanna Orlandi te gaan. Enigzins buiten het centrum in een oude dassenfabriek liggen een prachtige binnentuin, galerie en restaurant waar de meest innovatieve designers een plek krijgen om hun producten te verkopen.(foto: Rosanna Orlandi)

Foodshoppen vlak voor vertrek doe je bij Peck. Superdeluxe winkel met alleen maar heerlijkheden om mee naar huis te nemen. Zei iemand daar een kilo Italiaanse parmeggiani?

10 Corso Como | Corso Como 10
Society | Via Palermo 1
Raw Brera | Via Palermo 1
Peck | Via Spadari 9

Beste lunchspots

Ook hier in de buurt vind je restaurant Pisacco. Vers en puur eten voor een goede prijs. Het restaurant zelf is beneden wat mooier dan boven – dus laat je niet meteen afschrikken als je binnenkomt, maar vraag een tafel beneden aan de tuin. Heerlijk eten van een Michelin chef, allemaal voor onder de 15 euro. Bestel hier de side-dish met wortels – de lekkerste die ik ooit gegeten heb.

Pisacco| Via Solferino, 48

Een andere hele gave lunchplek is oTTo, verstopt in Chinatown. Even zoeken in een zijstraatje maar dan zit je op een superterras. En binnen is het nog veel mooier. Liever even snel wat lunchen? Ga dan in de rij staan bij Luini (laat je niet afschrikken, het gaat snel) voor de lekkerste panzerotti van Milaan. Ze maken ze al sinds 1888 en het laat zich het beste omschrijven als ‘oliebol meets mini pizza calzone’. Errug lekker!

Luini | Via Santa Radegonda, 16 – Milaan
oTTo | Via Paolo Sarpi, 8 – Milaan


(foto’s: oTTo Milaan)

Lunchen op zondag doe je – zeker als gezin – bij Un Posto a Milano. Dit restaurant is een oase middenin de stad. Het zit in een hele oude boerderij(uit 1695!) en je eet er heerlijk. Er ligt een klein grasveldje omheen voor de kinderen om op te spelen. De service is er niet snel, maar de plek loont zich uitstekend voor een luie zondagmiddag.

Un Posto a Milano | Via Cuccagna, 2 – Milaan (maandag dicht)

Ga je met je mannelijke wederhelft op stap? Die al het hele weekend braaf winkel in en uit achter je aan loopt? Neem hem dan mee voor de lunch naar het Deus Cafe. Verstopt tussen een roze & een groen flatgebouw vind je een stoere binnentuin waar je lekker kunt lunchen. Er zit een barbershop bij en een echte mannenwinkel met motoren, skateboards en gadgets. Kan hij even rondkijken en jij even uitpuffen op een van de loungebanken!

Moderne kunst tussen gouden muren

In de buitenwijken van Milaan vind je de Fondazione Prada, een verzameling van prachtige gebouwen, ontworpen door onze eigen Rem Koolhaas. Grote stalen deuren, torenhoge spiegels, heel veel beton & gouden muren. En allemaal gevuld met moderne kunst. Op het terrein vind je ook Bar Luce – een cafe met een typisch Milanese sfeer, maar dan een modern jasje. Het is een grappig contrast met de Fondazione zelf want het is er kitsch met pastelkleurig interieur, flipperkasten en een jukebox.

Fondazione Prada & Bar Luce: Largo Isarco, 2 – Milaan (dicht op dinsdag)

De leukste plekken voor het diner

Als je maar 1 ding kunt doen in Milaan, ga dan eten bij Carlo e Camilla. Een waanzinnig restaurant in een oude zagerij. De locatie heeft een ruwe en industriële look maar het eten is geweldig en verfijnd zonder pretentieus te zijn. Overal hangen antieke kroonluchters en er staan hele lange tafels waar je samen aanzit zonder last van elkaar te hebben. En na het eten doe je lekker nog een cocktail in de bar. Wel reserveren!

Carlo e Camilla | Via G.Meda 24

De grotere Italiaanse steden zijn beroemd om hun ‘aperitivo’. Dit sociale gebeuren begint rond onze Hollandse etenstijd. Je betaalt rond de 10 eur voor 1 drankje of cocktail. Voor dat geld kun je ook 1 bord eten vullen bij het buffet. Natuurlijk met de lekkerste Italiaanse kazen, charcuterie & salades. Perfect voor een lichtere maaltijd. The place to be voor de aperitvo in Milaan is Fonderie Milanesi. Tjokvol en heel erg gezellig. Een stoer restaurant met een vrolijke tuin waar je de hele avond kunt blijven hangen.

Fonderie Milanesi | Via Giovenale, 7

Toch liever aan tafel zitten & dol op vis? Ga dan naar de Fishbar; waar de tafels van de oude vloeren van het restaurant zijn gemaakt. Geen klassiek visrestaurant maar een leuk tentje dat frisse en verfijnde visgerechten klaarmaakt. Ze hebben er maar 1 regel: heb onvoorwaardelijke liefde en respect voor de zee!

Fishbar | Via Montebello, 7

Met bovenstaande tips heb je een goede gebruiksaanwijzing om je in een weekend te laten betoveren door Milaan. Al deze adressen (en nog paar extra) vind je op m’n Google Map.

Ook handig, ontdek Milaan aan de hand van de Time to momo stedengids.

Overnachten?

Zoek je nog een mooie en rustige slaapplek? Ik overnachtte in het prachtige Senato Hotel op loopafstand van de winkelstraat Via Montenapoleone. De familie Ranza – die generaties lang in dit huis hebben gewoond – hebben het omgebouwd tot een prachtig modern hotel, een oase van rust midden in de stad.

Senato Hotel | Via Senato 22 – Milaan