Even geduld...

Ik ben gek op vuurtorens. Nu denk je misschien; huh? Die zijn er toch helemaal niet in Parijs? Nou, wel volgens onze kinderen… telkens als we de afgelopen jaren een vuurtoren zagen of bezochten hoorde ik vanaf de achterbank: “Kijk mam, een Eiffeltoren!”. Vandaar dat Jan en ik besloten nu maar eens de echte Eiffeltoren aan de kinderen te laten zien.

Kidskompas

In het pre-kinder tijdperk gingen we heel vaak naar Parijs. Elke maand wel een weekend langs bij vrienden. Ik was erg benieuwd hoe het is om de door ons zo geliefde stad op een andere manier te bekijken. Toen we Janneke & Dagmar van Kidskompas spraken kregen we direct de Kidskompas Reisgids toegestuurd. Bomvol met goeie tips & zo geschreven dat het leuk is voor de hele familie. De hit uit de gids bij ons thuis waren de Franse woordjes die er fonetisch in geschreven staan. Erg leuk om thuis vast te oefenen met siel voe plè, bonswaar & sje mappèl!

Vooraf kreeg ik de gouden tip van een goede vriendin – a.k.a. ‘senior-mom’ – om een step mee te nemen. Maar schieten ze dan niet zo de drukke straten op? Zijn de stoepen niet te smal? En waar laten we die dingen in de trein? Toch maar meegenomen en het bleek een gouden greep te zijn. De kinderen vonden het geweldig, ze racen de hele stad door, worden veel minder snel moe en alle ouders weten: geen moeie kinders = leukere citytrip.

Minstens zo belangrijk voor een geslaagde citytrip met je gezin is een fijne plek om te logeren en met z’n allen te ontspannen. We hadden een geweldig huis gehuurd [via Kid&Coe] in het 7e arrondissement van Parijs, dus vlak bij de Eiffeltoren. Hier konden we ’s avonds koken en ’s morgens rustig opstarten.

De Eiffeltoren op

De volgende dag stond de Eiffeltoren als eerste op ’t programma! Steps mogen trouwens niet mee de toren op dus je moet ze of verstoppen in de bosjes (zoals de senior mom deed) of het geluk hebben dat je van tevoren de tip krijgt om ze thuis te laten (zoals ik).

Het was ook onze eerste keer op de toren. We hadden vooraf kaartjes gekocht en konden zo doorlopen. Het uitzicht boven is fenomenaal. Je kijkt helemaal tot het Bios de Vincennes, hebt een super uitzicht op alle mooie gebouwen, bomen in herfstkleuren en als kers op de taart brak er ook nog een zonnetje door. De kinderen vonden het geweldig en vooral heel grappig dat mama niet over de glazen platen durfde te lopen waardoor je recht naar beneden kunt kijken…

Hongerig van al dat geklim gingen we daarna naar 13 Bakers Dozen, een leuke bakkerij verstopt in een steegje. Het deed me denken aan de Bakkerswinkel in Nederland, maar dan met al die Franse heerlijkheden. En vriendelijke bediening, ook een aangename afwisseling in de Franse hoofdstad. Het kan hier wel erg druk zijn (vooral op zaterdag en zondag) dus houd er rekening mee dat je misschien even moet wachten.

13 bakers dozen – 16, rue de Saint Peres, Paris

Jardin de Luxembourg

Getriggerd door de mooie herfstkleuren die we vanaf de Eiffeltoren zagen, besloten we naar de Jardin de Luxembourg te gaan. Dit is een park midden in Parijs bomvol leuke dingen voor de kinderen. Je kunt er op paardjes rijden, er is een grote speeltuin en heel veel geasfalteerde paadjes waar het uitstekend steppen is. Maar het leukste is wel de vijver.

Deze is midden in het park en hier kun je voor 3 euro een klein houten zeilbootje huren. Je laat hem zelf te water, geeft ‘m een duwtje met de stok en de wind doet de rest. En natuurlijk is er in het park een carroussel. Verplichte kost als je naar Parijs gaat met je kinderen 🙂

Op weg naar ons “Parijse” huis liepen we langs Le Grand Epicerie. Ik wil schrijven dat het een supermarkt is, maar dat dekt de lading niet. Het is een ultra luxe supermarkt, onderin het chique warenhuis Le Bon Marche. Denk flessen water van 30 euro. Twee hele koeien in een koeling. Maar ook gewoon een pak cornflakes. We keken onze ogen uit en gingen met een grote bak (hele dure) lasagna richting huis.

La grand epicerie – 38 Rue de Sèvres, 75007 Paris

Rondje Parijse klassiekers

De volgende dag was het tijd voor een rondje klassiekers. De kinderen hadden er zin in op de step en zo gingen we eerst naar de Jardin de Palais Royal, je weet wel, de binnentuin met de zwart wit gestreepte palen op verschillende hoogtes. Er werd naar hartelust doorheen gestept en er werden verwoede pogingen gedaan om van de ene paal naar de andere te komen, al dan niet via de nek van papa. Enige nadeel is dat je hier nergens kan zitten voor een kop koffie.

Jardín de palais royal – 6 Rue de Montpensier, 75001 Paris

Dus op naar ’t Louvre, waar we wisten dat het wel kon. Rondom afgesloten dus de kinderen kunnen steppen waar ze willen zonder zomaar op straat te schieten. Wel de hoofdprijs voor een kop koffie, maar dat hadden we er voor over. De kastanjes die op grote stalen tonnen gepoft worden aan de rand van het plein moesten natuurlijk ook geproefd worden.

Via het Centre Pompidou en de beroemde Pont Neuf – die door z’n voegen zakt van alle hangsloten waardoor het alleen nog aan de wal mag – gingen we naar BonPoint & Smallable. Op de valreep nog even shoppen, dat hoort immers ook bij een citytrip in Parijs. Beide winkels hebben prachtige kindercollecties & prima vermaak, dus je kunt rustig rondkijken zonder iemand die aan je been hangt.

Bont point – 26 rue Racine, 75006 Paris
Smallable – 81 Rue du Cherche-Midi, 75006 Paris

Kidsproof Parijs

Parijs met kinderen. Een echte aanrader dus. Gewoon in de metro vinden ze geweldig en door de stad wandelen is al genoeg. Zorg vooral dat je niet teveel dingen wilt doen op een dag, neem de tijd voor de lunch en vergeet je step niet. Dan wordt het een geweldige trip.

Je vindt alle adressen (en meer!) op mijn Google map van Parijs. Nog een laatste handige tip: zorg dat voor je weggaat je de map bewaard op je telefoon, dan kun je ‘m zonder data roaming gebruiken terwijl je onderweg bent.

Ook handig en leuk: de Time to momo stedengids Parijs.