Even geduld...

Ik heb als kind jaren in Rotterdam gewoond, maar het is alweer jaren geleden dat ik er voor het laatst was. Pure nostalgie dus – maar ook een weekend vol nieuwe ontdekkingen die ik hier graag met je deel! Slapen in een oude elektriciteit fabriek, lunchen in een wildwaterbaan en bier drinken in een oude havenloods. Een paar tips voor je stedentrip naar metropool Rotterdam:

De lekkerste appeltaart bij Dudok

Zullen we gewoon met het belangrijkste beginnen? Waar je de lekkerste appeltaart eet. Dat is al sinds mensenheugenis bij Dudok. De taart word ‘geëxporteerd’ door heel Nederland, dus grote kans dat je al eens een stukje op hebt. Maar extra leuk om op de plek waar ze vandaan komen ook een stukje te eten.

Dudok – Meent 88, Rotterdam

Bier drinken in een oude havenloods

Ze noemen zichzelf een culinaire broeiplaats. In de Fenix Food Factory kun je allerlei heerlijke producten kopen & proeven. Van boerenkazen tot zelfgebrande koffie en zelfgebakken brood. Alles wordt er ambachtelijk gemaakt en lokaal geproduceerd, zo ook de biertjes die je er bij de Kaapse Brouwers drinkt.

De Kaapse Brouwers, de bekendste stadsbrouwerij van Rotterdam, verkopen tientallen bieren van de tap. Ze nemen echt de tijd om je te adviseren welk biertje het beste bij jouw smaak past. De dames achter de bar laten zich daarbij niet beïnvloeden door mannen met baarden die achter je in de rij staan en wel al precies weten wat ze willen… Let ook even op de kaart boven de bar – de bieren hebben allemaal geweldige namen zoals ‘Dead Pony Club’, ‘Lekkerbek’ & ‘Rice, Rice Baby’. Kom je in het weekend? Grote kans dat je dan ook kunt genieten van een klein jazzbandje.

Fenix Food Factory en Kaapse Brouwers – Veerlaan 19-D, Rotterdam

Lunchplatters favoriet

  • Je kunt tegenwoordig lunchen in de wildwaterbaan van het oude Tropicana. Aloha heeft een terras, met een geweldig uitzicht op de Maas. Bestel de brunchplatter (de bitterballen van oesterzwammen zijn lekker) en de vijgen/lavendel limonade en je hoeft helemaal nergens meer heen.
  • Lekker eten kun je ook bij Bertmans in Noord, waar de kaart met name vegetarisch is. Het is een klein restaurant met een fris en eigentijds interieur, net zoals de gerechten op de kaart. Ook hier een een goed gevulde brunchplatter – is dat populair in Rotterdam? Ik had er nog nooit van gehoord.
  • Liever gewoon een broodje? Ga dan naar Koozie. Op z’n Rotterdams vernoemd naar het Engelse woord ‘cosy’. Het Rotterdamse broodje is er erg lekker en het interieur fijn en licht. De bediening was er niet al te vrolijk, maar dat mocht de pret niet drukken. En: je kunt er voor de deur gratis parkeren. Altijd een plus!

Neem na je lunch nog even de tijd om langs de Maas te fietsen en vergeet niet af en toe te stoppen om te genieten van het uitzicht. Uitpuffen kun je heerlijk in het parkje achter het Boymans museum, midden in de stad, maar niet al te druk.

Ik was vergeten hoe tof Rotterdam is. Pretentieloos, hard, ruig en bomvol goeie humor. Wat dacht je van een tas met de tekst ‘pleurt ’t maar in m’n tassie’ er op? Volgens mij de enige echte metropool van ons land en absoluut een bezoek waard.

Slapen in een elektriciteitsfabriek

Ik mocht logeren bij Stroom, een tof, urban hotel in het Lloydkwartier. Verwacht hier geen standaard kamers! De lofts bovenin het hotel hebben een geweldig uitzicht over de hele stad. Je kunt hier ook alleen langskomen om te eten of iets te drinken. Bijvoorbeeld op het geweldige dakterras. En had ik al verteld dat er ook een wijnbar en klein winkeltje is? De energie die hier vroeger werd opgewekt voel je nog steeds!

Praktische informatie:

Overnachten? bij Hotel Stroom, kamers vanaf € 99,-
Handig? Huur een fiets bij Stroom om de stad te ontdekken